logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Albea - podłączenie alarmu: kolory przewodów i lokalizacja czujników

demolek 07 Sty 2006 00:16 4305 19
  • #1 2154486
    demolek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam! Pisze bo nie mogę znaleźć nic konkretnego na temat tego jak w wynalazku Fiat Albea podłączyć prawidłowo alarm. Gdzie szukać i jakie mają kolory przewody do:

1. Czujnik drzwi przednich
    2. Czujnik drzwi tylnych
    3. Napiecie na pompę paliwa (do odciecia)
    4. Sygnały kierunkowskazów
    5. Sygnał lampki bagażnika

Moze jakies dodatkowe wskazówki ?

... ehh gdyby nie to ze obiecałem tesciowi :( .... to nie mialbym tego problemu.
    Zamuje sie amatorsko elektoniką , prosze o wyrozumialosc i czytelne informacje.

Dziekuje i pozdrawiam
  • #2 2154810
    wiesiekj
    Poziom 28  
    Ocena: 338
    Mam tylko takie cuś:
    "Komp. pod deska , za klapką od bezpiecznikow.
    Sterowanie c. zamkiem : pin 10, 11 kostka w body computerze czarna długa górny rząd
    Krańcowki : pin 24,34 lub 35, 17 kostka w body komputerze niebieska dolny rząd
    Kierunkowskazy : pin 3,12 kostka jak wyżej "
  • #3 2154818
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2154853
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    pamiętaj o tym żeby nie odłaczać wtyczek przy właczonym zapłonie mogą wtedy pojawić się błędy sam to przerabiałem i niestety auto musiało pojechac na komputer aby je wykasować

a co do krańcówek są one w zamkach o ile dobrze pamiętam
  • #5 2155056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 2155126
    pawelc
    Poziom 22  
    norbert.s. w sumie masz racje sam się do tego zawsze stosuje (chociaż w starszych samochodach nie ma to znaczenia) ale jak montowałem alarm do albei to niestety zapomniałem podpiąć jednej wtyczki no i była lipa trzeba było wykasować błedy
    co do montażu tak jak piszesz wszystko jest przy bezpiecznikach ale wymaga trochę czasu żeby zlokalizować wszystkie przewody
  • #7 2157805
    demolek
    Poziom 11  
    Niestety porażka, nie moge znaleźć gdzie mam połaczyc przewody do kierunkowskazów ... gdzie odciać pompę. Dodatkowo zapaliła sie kontrolka od poduszki powietrznej i nie chce zgasnąć :(

co robic?

Nic nie pasuje wg. opisów ... szukałem w tej skrzynce po lewej stronie od nóg kierowcy. Są tam ozne wtyczki ale nie wiem o co chodzi.
  • #8 2158279
    pawelc
    Poziom 22  
    ja robiłem tak jak szukałem kierunków wypnij sobie boczny kierunek z przodu przyglądnij się jaki to kabel(jakiego koloru) i spróbuj znależć taki sam w skrzynce bezpieczników na 100% tam idzie bo tam się w sumie znajduje ten body-komputer czyli wszystkie sygnały walą do niego co do kontrolki poduszki raczej będziesz musiał zrobic reset ,czyli bez podłączenia do komputera się nie obejdzie
  • #9 2158433
    demolek
    Poziom 11  
    W taki sposob znalazlem przewody od przednich dzwi ale od tylnych znowu byl problem bo nie moglem znalezc zielonego przewodu- więc pociągnąłęm swoj własny.

W poniedzialek nastepny wieczor spędze z tym gratem :)

ps. dla innych szukających ... przewody do drzwi przednich to brązowo/biały-lewe i zielono/bialy-prawe w lewej dolnej wtyczce (małej).
  • Pomocny post
    #10 2158618
    SKRZYNIA
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    ściąg sobie próg od kierowcy tam idzie piękna wiązka po długości autka miernik w ręke i szukasz kierunków-ja tak robiłem w tym fiacie i jest wszystko -apropo poduszki wypinałes kostki jakieś lub bezpieczniki wyciągałeś, że zapaliłł sie błąd??
  • #11 2161844
    demolek
    Poziom 11  
    SKRZYNIA napisał:
    -apropo poduszki wypinałes kostki jakieś lub bezpieczniki wyciągałeś, że zapaliłł sie błąd??

Wypinałem wszystkie kostki(wtyczki) z magicznej skrzynki zwanej komputerem :)
  • Pomocny post
    #12 2161924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2162282
    demolek
    Poziom 11  
    Jesli chodzi o kierunki to czego mam sie spodziewać na tych różowych kablach + czy - ? .. logicznie mysląć powinien pojawić sie + w momencie naciśnięcia przycisku z kierunkami ale moze sie myle.

Testować włączając awaryjne czy poszczególne kierunki przy kierownicy ?

Dzwi już zrobiłem , nie ciąłem kabli tylko dolutowałem diody zaporowo do masy czyli wyłącznika. Do tylnych dzwi puściłem osobny przewód, tez wyseparowałem go diodą. To samo zamierzam zrobić dziś z klapą i maską - puszcze osobne przewody i odseparuje diodami zaporowo do masy.
  • #14 2162334
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2162785
    demolek
    Poziom 11  
    Jaki jest objaw tego że bedzie potrzebne przeciecie tego przewodu i włożenie dodatkowej diody ? Czym to sie objawia ?
  • #16 2162811
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2162965
    demolek
    Poziom 11  
    ok, zaraz jade do "teściowa" :) jak wróce to zdam relację jak mi poszło ....
  • #18 2164991
    SKRZYNIA
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    jezeli wypinales kostki to wiadome dlaczego wyskoczyl blad:) natomiast w progu wlaczasz awaryjne bierzesz miernik i mierzysz po kolei przewody w wiazce idacej po dlugosci autka (oczywiscie jak wyzej kolega napisal +) i bankowo masz tam potrzebne sygnaly kierunkow
  • #20 2165552
    demolek
    Poziom 11  
    Witam ponownie!
    Wczoraj skończyłem juz wszystko ,przewody do kierunkowskazów tył to różowy i różowo/biały w kostce po lewej stronie od OBD przednie to kostka po prawej przewody różowy i różowo/czerwony. Oczywiście wszystko odseparowane diodami :) od klapy pociągnałem przewód od lampki ... maska to dodatkowy(wiercenie dziury).

Centralny dokładałem dodatkowo więc z tym nie bylo problemu - nie musiałem szukać w wiązkach bo przewody sterujace mialem z kostki od zamka.

Ogólnie już skończyłem, podjade jeszcze tylko gdzies skasować ten błąd poduszki i po zabawie. Dziekuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia alarmu w samochodzie Fiat Albea, ze szczególnym uwzględnieniem lokalizacji i kolorów przewodów do czujników drzwi przednich i tylnych, sygnałów kierunkowskazów, napięcia na pompę paliwa oraz sygnału lampki bagażnika. Body computer znajduje się pod deską rozdzielczą za klapką bezpieczników, gdzie zlokalizowane są piny sterujące centralnym zamkiem (pin 10, 11) oraz krańcówkami (pin 24, 34 lub 35, 17) i kierunkowskazami (pin 3, 12). Przewody do drzwi przednich to brązowo/biały (lewe) i zielono/biały (prawe), natomiast do tylnych kierunkowskazów różowy i różowo/biały, a do przednich różowy i różowo/czerwony, wszystkie odseparowane diodami zaporowymi. Napięcie na pompę paliwa można odciąć, tnijac pomarańczowy przewód po stacyjce, który jednocześnie służy jako plus po stacyjce. Zaleca się pomiar sygnałów miernikiem lub diodą LED przy włączonych światłach awaryjnych, aby zlokalizować właściwe przewody bez odłączania kostek, co może powodować błędy w systemie, np. zapalenie kontrolki poduszki powietrznej wymagającej resetu komputerowego. W przypadku kierunkowskazów konieczne jest wstawienie dwóch diod zaporowych na przewodach, aby zapobiec wzbudzaniu alarmu przez zwrotny sygnał z modułu. Dodatkowo, do klapy bagażnika i maski pociągnięto osobne przewody, również zabezpieczone diodami. Montaż wymaga cierpliwości i dokładnego sprawdzenia wiązek, zwłaszcza w progu kierowcy, gdzie przebiega główna wiązka sygnałów. Po zakończeniu instalacji konieczne jest skasowanie błędów w komputerze pojazdu.
REKLAMA