logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal 5145 obraz w ostrej kaszy albo pomazane kolory

wojtek742 07 Sty 2006 00:49 1049 7
REKLAMA
  • #1 2154573
    wojtek742
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam tak jak w temacie. Obraz w ostrej kaszy na jednym kanale a na pozostałych to tak jakby rozlac na palecie wszystkie kolory
    W TV juz jakis fachowiec grzebał bo wymieniana była dioda zenera D404 12V wraz z rezystor połączony z nią. Sciezki lutownicze w tych miejscach byly wypalone ale poprzedni fachowiec wszystko polutował Teraz jak sprawdzam zenerke to ok 12V rezystor R402 te z ok dioda połaczona z tym rezystorem tez ok. Czy taki stan rzeczy jest wynikiem wyschniecia elków czy padnietą kościa??? Fonia bez zarzutów
    Pozdrawiam
    Wojtek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2154628
    wojtek742
    Poziom 19  
    Dzieki a kolo czego mam ich sie spodziewac ?
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #4 2154680
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1799
    Witam
    Co ma oznaczac kolory rozmyte czy to nie wina rozmagnesowywania
  • REKLAMA
  • #5 2154723
    grzesiek 28
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    może podstawka kineskopu jeśli pomazany
  • #6 2156347
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam.Czy sprawdzałeś napięcia na wyj.zasilacza.Miałem coś takiego,sprawdż kondensator 100/160V.Mogą być dwie szt.ale już nie pamiętam.
  • #7 2157746
    wojtek742
    Poziom 19  
    Witam chybe sie zle wyraziłem Obraz jest całkowicie niewidoczny składa sie z trzech rozmytych kolorów Podobne do wizualizacji w Winampie na jednej stacji była bardzo mocna kasza obraz ledwo widoczny
    Dzieki za rady Teraz niestety nie moge ich wypróbowac bo ostro grypka mnie wzieła :D:D:D:D
    Wszystkie rady sa mile widziane:D
  • #8 2171418
    wojtek742
    Poziom 19  
    Witam Teraz sprawa wyglada inaczej a mianowicie zaczełem szukac programów i albo dostroiłem tak ze idealny był dzwiek a obraz czarny( czarna kasza) albo dzwiek "pierdział" ale był słyszalny obraz wtedy jest czytelny ale tak jakby troche rozstrojony Teraz widac ze problem tkwi w dostrajaniu czyzby sie jakis kondzior rozformował albo wysechł ? co poradzicie :?:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Royal 5145, w którym obraz na jednym kanale jest zniekształcony jako "ostra kasza", a na pozostałych kanałach kolory są rozmyte i pomazane. Wcześniej wymieniono diodę zenera D404 12V oraz rezystor połączony z nią z powodu wypalonych ścieżek lutowniczych. Pomimo prawidłowych pomiarów napięcia na diodzie i rezystorze, problem obrazu utrzymuje się, natomiast dźwięk działa poprawnie. Wskazano możliwe przyczyny takie jak zimne luty, uszkodzona podstawka kineskopu, problemy z rozmagnesowaniem kineskopu, a także uszkodzone lub wyschnięte kondensatory elektrolityczne, szczególnie kondensatory filtrujące zasilacza (np. 100µF/160V). Dodatkowo problem może wynikać z nieprawidłowego dostrajania telewizora, co objawia się czarnym obrazem lub rozstrojonym obrazem z zakłóconym dźwiękiem. Sugeruje się dokładne sprawdzenie lutów, kondensatorów oraz elementów odpowiedzialnych za synchronizację i dostrajanie obrazu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA