logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny POLARIS 200 i wzmacniacz WS504B +equal. Problem :/

-S-k-u-l-l- 07 Sty 2006 08:48 1716 3
REKLAMA
  • #1 2154823
    -S-k-u-l-l-
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam otóz moj problemik wygląda nastepujaco. Z tego co wiem wzmacniacz ma moc nominalną 2 x 80w natomiast kolumny moc. max 200 w natomiast znamionową 140 wat. Zauwazylem ktoregos dnia ze przy ustawieniach we wzmacniaczu bass +2 treble +2 do tego loudness i w equalizerze ustawiony basik prawie na maxa i prawie przy połowie mocy wzmacniacz (gałka w połowie) głośniki niskotonowe juz zaczynaja harczeć :/ Z tego co wiem sa one od nowosci i nigdy nie byly wymieniane. Czy to jest normalne bo chyba skoro kolumny maja 140 w znamionowej i przy polowie mocy wzmacniacza juz harcza no to chyba cos nie tak :/
  • REKLAMA
  • #2 2154901
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Są 2 wyjścia.Wzmacniacz sie przesterował albo tesle odmawiają współpracy.Stawiam na przesterowany wzmacniacz gdyż po podbiciu basu na maxa łatwo dojechać do "końca" wzmacniacza ponieważ to właśnie najwięcej ten bas zjada z niego energii (napisane tak troche łopatologicznie ;)).

Z twoim sprzętem jest wszystko ok.Nie masz się o co przejmować.
  • REKLAMA
  • #3 2154977
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Jak wykonywałem pomiar głośnika i ustawiłem około 3V na wzmaku dla 30-200Hz (generowane z kompa) to po wciśnięciu konturu (mam ws442) z 3V robiło się tak z 8V.
    Naj pewniej "elektrownia" nie wyrabia
  • #4 2155129
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    problem moim zdaniem rozwiązany po za tym to specjalność działu audio i pocżatkujący serwisanci.

Gałka w połowie nie oznacza połowy mocy.

Nawet gałka na zero może oznaczać tyle samo co gałka w połowie skali, jesli przebieg wejściowy będzie zerem. Innym razem wsadzisz sygnał z gramofonu na wejście CD i przy skali na maks nie osiągniesz mocy maksymalnej.

Innym razem dźwiekowiec w studio ma dziurawe uszy i przebieg jest źle ustawiony i przy polowie skali Ci może przesterować mimo, iz wzmacniacz i źrodło dźwięku beda skalibrowane z dokladnością do 1%
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA