logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sieć WIFI/LAN z Ovislink i modemem Neostrady?

radek17x 07 Sty 2006 10:29 1344 8
REKLAMA
  • #1 2154996
    radek17x
    Poziom 10  
    Witam,

Musze zbudować małą sieć WIFI/LAN. Do podłączenia mam:
    - 2 komputery LAN
    - Laptopa w domu (WIFI)
    - kolege 300-400m przy 100% widoczności

posiadam antene dookolną z cyberbajtu (10db, ale chyba wystarczy)

Zależy mi na kontrolowaniu pasma dla wszystkich userów.

Posiadam neostrade, wiec do ovislinka musiałbym kupić modem zew (100zł) i z niego puścić lana do ovisa? Dobrze mówie ?

pozdrawiam i prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2155434
    darek11011967
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam ,sam modem nie wystarczy.Najlepiej kupić modem/router z wbudowanym switchem(cena ok 170 na Allegro)Jeśli chce kolega dzielić pasmo to już powyzej 320zł do ok 500 zł na Allegro.Pozdrawiam
  • #3 2158506
    radek17x
    Poziom 10  
    ovislink posiada funkcje routera, więc po co drugi router?
  • REKLAMA
  • #4 2158560
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Jeśli ten ovislink posiada wbudowany router to faktycznie wystarczy dokupić modem z wyjściem ethernet i skonfigurować w routerze połączenie pppoe.
    Ja za swój modem (lucent cellpipe) dałem 70zł.
    http://www.allegro.pl/search.php?string=cellpipe
  • REKLAMA
  • #5 2158596
    darek11011967
    Poziom 14  
    Sorry,nie jestem wróżką ale kolega nie wspomniał ,że to AP z funkcją routera.Jeśli tak to wystarczy modem .Podział pasma raczej nie będzie możliwy na tym AP.Pozdrawiam
  • #6 2163229
    radek17x
    Poziom 10  
    no widać, że nie jesteś specjalistą, bo po raz 2gi się mylisz ;)

Ovislink do jeden z najlepszych APeków do podziału łącza, wystarczy linuxowe oprogramowanie APpro lub TorrnadoAP (oba polskie) i śmiga, że miło ;) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2163339
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    @radek17x nie napisałeś jakiego posiadasz Ovislink_a, jeżeli jak piszesz w późniejszych postach posiada on funkcję routera z podziałem pasma /po wgraniu nowego oprogramowania/ to do podziału potrzeba tylko modemu do neostrady z wyjściem LAN, o ile ów Ovislink posiada switch by podpiąć stacjonarne komputery. O wiele gorzej wygląda sprawa dostępu na odległość 400 mb, przy zastosowaniu anten kierunkowych będzie działać na 100 %, ale wtedy nie masz dostępu Wi-Fi dla laptopa, przy dookólnej nadawczej i bardzo dobrej kierunkowej odbiorczej może się uda.
  • #8 2167506
    darek11011967
    Poziom 14  
    radek17x gratuluje fachowości i wyboru naprawdę profesjonalnych rozwiązań.Pozdrawiam" fachowca"!!!

Podsumowanie tematu

✨ Do budowy małej sieci WIFI/LAN z wykorzystaniem modemu Neostrady i urządzenia Ovislink konieczne jest posiadanie modemu zewnętrznego z wyjściem Ethernet, który podłączymy do Ovislinka. Jeśli Ovislink posiada wbudowaną funkcję routera i switcha, wystarczy skonfigurować połączenie PPPoE w Ovislinku, co pozwoli na podział pasma między użytkowników. Do podłączenia komputerów przewodowych potrzebny jest switch w Ovislinku. Kontrola pasma jest możliwa przy zastosowaniu odpowiedniego oprogramowania, takiego jak polskie APpro lub TornadoAP, które umożliwiają zarządzanie łączem na Ovislinku. W przypadku łączenia z kolegą oddalonym o 300-400 m przy 100% widoczności, najlepszym rozwiązaniem są anteny kierunkowe, które zapewnią stabilne połączenie, jednak wtedy zasięg Wi-Fi dla laptopa w domu może być ograniczony. Antena dookólna 10 dB może wystarczyć do lokalnego zasięgu Wi-Fi, ale do połączenia na większą odległość zalecane są anteny kierunkowe. Koszt modemu zewnętrznego do Neostrady to około 70-100 zł, natomiast zakup modemu/routera z wbudowanym switchem i funkcją routera może kosztować od 170 zł do nawet 500 zł, w zależności od funkcji zarządzania pasmem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA