logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 753DFX - brak napięć na wyjściu przetwornicy, IC601 podejrzany?

elvis_zyje 07 Sty 2006 13:31 2052 13
  • #1 2155470
    elvis_zyje
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.

Monitorek jak w temacie i problem jak w temacie.

Nie ma żadnych napięć na wyjściu przetwornicy. To zawęziło obszar poszukiwań :) Co to moze być...

Zastanawia mnie napięcie na największy elektrolicie (C601=220uF). Otóż podłańczając miernik jednym kablem do masy, a drugim raz do + a raz do - tego elektrolitu, zawsze wskazuje napięcie 147V... Albo mam jakąś blokade umysłową albo cośtu jest nie tak... ??

Pozdrawiam i POMCY!

Dodano po 11 [minuty]:

Natomist napięcie na powyższym elektrolicie wynosi 300V

Dodano po 7 [minuty]:

Napięcie na wyjściu przetwornicy IC601 (pin DRAIN) też 300V.

Dodano po 3 [minuty]:

A napiecie na tej przetwornicy na pinie nr. 4 (F_B) wynosi 0V !!!!!! :) To by wskazywało na ten scalaczek?

Dodano po 26 [minuty]:

Jest też zasilanie przetworniczki IC601. tzn. miedzy GND a Vcc i wynosi 12V... To chyba OK.

Proszę o potwierdzenie że to sclalaczek IC601 jest winien.
  • #2 2155871
    stanisław
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam.
    Wybacz że podpinam się do twojego posta ale ja mam też problem z zasilaczem w 755DFX chassis AN17JS może wspólnie uda go się naprawić.U mie sytuacja wygląda tak wymienione elki strona pierwotna i wturna ,wym.klucz DP704C, transoptor L0323 817,strona wturna sprawdzona pod kontem zwarć.Npięcie po mostku 300V,systemowe B+ tylko 35V obciążone żarówką 25W powinno być 50V reszta napięć też zaniżona.Ja też proszę o pomoc.
  • #3 2155913
    elvis_zyje
    Poziom 14  
    spoko. :) u mnie nie ma wogóle napięć po stronie wtórnej.

Dodano po 31 [sekundy]:

tylko właśnie nie wie mco z tym scalaczkiem IC601...

Dodano po 42 [sekundy]:

A moja chassis to CH17KS...

Dodano po 24 [minuty]:

A powiedz, w którym miejscu odłańczas daną gałąź po stronie wtórnej przetwornicy i podłańczas w to miejsce sztuczne obciążenie - żarówkę?

Dodano po 52 [sekundy]:

Odłączasz :)
  • #4 2156604
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    :arrow: elvis_zyje
    Na pinie .1 IC601 powinno być ok 300V. Czy wymieniałeś elektrolity po stronie pierwotnej? Luty poprawione?
    Żarówkę 60W/230V wpina się zamiast gałęzi B+ odłączając dławik BD603.

Samsung SyncMaster 753DFX - Chassis AN17KS - schemat na http://eserviceinfo.com/downloadsm/2079/Samsung_753DFX76DF753V753S76V76E.html

Natomiast chassis AN17JS to już nie to samo - niestety nie mam namiarów na schemat.

Pozdrawiam.
  • #6 2161085
    elvis_zyje
    Poziom 14  
    Zrobiłem tak:

Odłączyłem pin F_B układu IC601 (tam gdzie było 0V) i włączyłem monitor - przestało cykać. To by chyba znaczyło że to w tej gałęzi zwiera?
    Jakie powinno byćnapiecie na nożce F_B????

Dodano po 1 [minuty]:

A ha, odłączyłem też gałąź z F.B od przetwornicy T601 (byłą połączona za pomocą diody którą po prostu wylutowałem) i cykało nadal.

Dodano po 34 [minuty]:

I do czego służy powyższa gałąż (z pinem F_B)????

Dodano po 23 [minuty]:

Ic601 wymieniona (przetworniczka), cały czas cyka.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeśłi nie mam żadnych napięć po stronie wtórnej przetwornicy T601 to znaczy że się włączyło jakieś zabezpiecznie na skutek zbyt dużego obciążenia w którejść z gałezi? (po stronie wtórnej czy pierwotnej?)
    Po stronie pierwotnej mam napięcie na wszystkich cewkach oprucz jednej (na tej, gdzie powinno być -12V) - jest to ta gałąż , któa poprzez tranzystor i kilka el. biernych, jest połączona z pinem F_B układu IC601).

POMOCY!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #7 2161378
    ogryz
    F.B (ang. FeedBack) to sprzężenie zwrotne. Na to wejście idzie sygnał z transoptora i informuje o napięciach wyjściowych. Odłączając go, pozbawiasz przetwornicę informacji o napięciach po stropnie wtórnej i dlatego przestaje cykać. Odłącz B+ jak pisałem wczęśniej i wstaw żarówkę - napisz co się dzieje. Co z elektrolitami?

Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Według mojego schematu sprzężenie jest na transoptorze - czyli mam zły schemat? Z pinu F.B nie idzie na IC605?
  • #8 2161488
    elvis_zyje
    Poziom 14  
    Tak, masz nie do tej chassis.

Na końcu załącze schemacik z mojego monitorka.

Po stronie pierwotnej sprawdziłem wszystkie elki (mierzyłem pojemność).
    Wymieniłem IC601. Sprawdzięł jeszcze jakąś diode zenera... Cały czas cyka.
    OK, rano podłącze żarówe i zobacze co będzie :)

Dzięki że śledzisz mój problem i się udzielasz :p

rano już miałe kupować książkę o przetwornicach wydawnictwa Serwis-elektroniki.

Rano napisze co z żarówą :p

a teraz masz schemacik prawidłowy:
    Załączniki:
    • aq17ks_sm.pdf (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2162305
    elvis_zyje
    Poziom 14  
    Witam ponownie.

Odłączyłem gałąż B+, zamiast tego podłączyłem żarówkę 60W. Żarówka sięnie świeci :) Przetworka cały czas cyka. Wszystko wygląda tak samo. Żadnych napięć po stronie wtórnej. Po stronie pierwotnej jest 300V a na sprzężeniu 0V.

Co dale???????????? :)

Pozdrawiam i czekam ;p

Dodano po 5 [godziny] 17 [minuty]:

Odłączyłem:
    - wszystkie dławiki na płycie głównej (oprucz tego po stronie pierwotnej przetwornicy),
    - wszystkie wtyczki, włącznie z taśmądo płytki kineskopu
    - cewki i degauss
    Podłączyłem obciążenie do B+ (70V) w postaci żarówki 60W.
    I CAŁY CZAS CYKA PRZETWORKA a żarówka sięnie żarzy!!!!!! :)

Rozumuję że to oznacza przeciążenie po stronie pierwotnej przetwornicy labo uszkodzenie samej przetwornicy.

Elki po stronie pierwotnej wymienione, IC601 też.

I co to moze być?????

Łukasz.
  • Pomocny post
    #11 2164264
    ogryz
    70V w tym monitorze idzie do wzmacniaczy wizyjnych, natomiast B+ to gałąx 50V i to ją powinieneś obciążyć żarówką :)
    Jeżeli nadal będzie próbkować to pozostaną ci pomiary półprzewodników po pierwotnej, następnie oporów. Mógł też paść, któryś kondziu... Dławik po pierwotnej nie przerwał?

Pozdrawiam.
  • #12 2164318
    elvis_zyje
    Poziom 14  
    A haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :) To podłącze do 50V :) Jak to czy dławik po pierwotnej nie przerwał? Przerwał, bo jak go wylutowałem to przestało cykać :p
    Ale to już jutro. Odpisze też co i jak.

Pozdrawiam, Łukasz.

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

Jadnak wziąłem się dzisiaj żeby mi się dobrze spało.
    Podłączyłem tym razem poprawnie żarówe i cały czas cyka. Mimo że wszystkie dławiki odłączyłem, wtyczki, cewki itd. mam wrażenie że może być coś po stronie wtórnej, co przeciąża przetworke...
    o nic, wezme sieza pierwotną, tam mam mniej elementów do sprawdzenia.

Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

A jeszcze tak dla pewności... to podpinam żarówe do gałęzi 50V od strony przetwornicy, a z drugiej strony żarówa idzie do masy? Ja tak łączyłem :)
  • #13 2165090
    ogryz
    Teraz zauważyłem, że jest jeden problem. Zwróć uwagę na 5n. układu IC601 (SYNC). Ten układ jest synchronizowany częstotliwością linii (AFC z trafa WN). Odłączając B+, pozbawiasz przetwornicę sygnału synchronizującego. Nie znam się na tym aż tak bardzo (nie jestem fachowcem) ale w tym modelu, według mnie nie można odłączyć B+. Może lepiej niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

Pozdrawiam.
  • #14 2165098
    elvis_zyje
    Poziom 14  
    A ha... :(
    W takim razie czekamy na fachowca!!!!

A ja tymczasem coś tam w nim podłubie na wszelki wypadek po tej pierwotnej stronie przetworki.

Kurde... ale problem konkretny.

Pozdrawiam.

Dodano po 7 [minuty]:

To moze zrobie innaczej. Podepne gałąź 50V tak jak powinna być, przez dławik, podepne też gałąż 13_1V też przez dławik (to napiecie jest potrzebne do zasilania układu T602 - przez niego idzie sygnał synchronizacji AFC z trafa). A pozostałe gałęzie pozostawie niepodłączone. Może wtedy będzie dostateczne obciążenie aby przetworka zaczeła chodzić. wtedy też zaczne sprawdzać gałęzie podłańczając kolejne...

Co myślisz?

Łukas.z

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy monitora Samsung SyncMaster 753DFX z chassis AN17KS, w którym brak jest napięć na wyjściu przetwornicy impulsowej sterowanej układem IC601. Na elektrolitycznym kondensatorze C601 (220uF) pojawia się napięcie około 300V, a na pinie DRAIN układu IC601 również 300V, natomiast na pinie F_B (feedback) jest 0V, co wskazuje na możliwą usterkę scalaka IC601 lub elementów sprzężenia zwrotnego. Po wymianie IC601 i elektrolitów po stronie pierwotnej problem z cykaniem przetwornicy i brakiem napięć po stronie wtórnej nie ustąpił. Próby obciążenia gałęzi B+ żarówką 60W (poprawnie do gałęzi 50V) nie powodują zapalenia się żarówki, a przetwornica nadal próbuje się uruchomić (cyka). Odłączenie dławika po stronie pierwotnej powoduje ustanie cykania, co sugeruje uszkodzenie lub przeciążenie po stronie pierwotnej lub wtórnej. Dyskusja wskazuje na konieczność dalszych pomiarów półprzewodników i elementów pasywnych po stronie pierwotnej, sprawdzenia dławików oraz poprawnego podłączenia obciążeń i sygnałów synchronizacji (SYNC na pinie 5 IC601). W układzie sprzężenia zwrotnego nie występuje transoptor, a sygnał F_B jest prowadzony przez tranzystor Q602. Problem jest złożony i wymaga dalszej diagnostyki elementów pierwotnych i wtórnych przetwornicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA