logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer malakser - jak przedłużyć żywotność noża i uniknąć spadania?

djlj24 07 Sty 2006 19:51 5157 6
  • #1 2156930
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1324
    Polski niezbyt młody malakser produkcji Zelmera i wiecznie są problemy z nożem. Nóż podczas mieszania spada i oczywiście się na dole wyrabia. Wymieniałem ten kołek, na którym zatrzaskiwany jest nóż ale to pomaga na jakiś czas i znowu bardzo drogi nóż jest do wymiany. Może jest jakiś patent jak przedłużyć żywotność noża (na mój gust problem jest w metalowych drutach zatrzaskujących a nie jest to kwestia jakiegoś pękania czy wyrabiania). Jeżeli potrzebny jest typ to postaram się go gdzieś odkopać (wymieniałem dół obudowy więc nie ma tabliczki).
  • #2 2404919
    d.kupiec
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Szkoda, ze przez 2 m-ce nie znalazł się spec, który mógłby skutecznie pomóc. Sądzą, że rozumiem problem, więc:
    1. moge odczytać z istniejącej jeszcze u mnie naklejki
    Predom-Zelmer typ 175.5 S2-10 z silnikiem 0,4kW; PN-74/E-06250
    2. Wydaje mi się, że problem jest dużo głębiej - dokładnie na sprzęgle/połączeniu między ośką silnika a plastikową końcówką (u mnie brązowa), na którą nakłada się noże - to ona powinna sprężyście cała utrzymywać się w górnym położeniu, bo inaczej plastik drze o plastik.
    Nie dostałem sie tak głęboko (bo nie wiedziałem jak wyciągnąc cały silnik - może ktoś podpowie - jest mocowany na 4 jakiś plastikach i nie wiedziałem czy jest jakiś sposób czy tylko rozwiązanie siłowe ;))
    Może ktoś się dostał głębiej i da radę podpowiedzieć - jeżeli podany przeze mnie typ odpowiada typowi zgłoszonemu przez djlj24
  • #3 4587759
    sp3occ
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Co prawda, temat jest bardzo stary ale...
    Mam taki sam malakser, nigdy nie miałem problemów z nożem
    za to ostanio dałem do naprawy. Wymiana wirnika, łożyska i szczotki.
    Problem w tym, że rozbierając nie opisałem kabli i mam problem z połączeniem tego z powrotem.
    Byłbym wzięczny za schemat połączeń kabelków w obudowie... krańcówki i silnik...
  • #4 4588196
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1169
    Jeżeli choć trochę jeszcze pamiętam ten model to zdaje mi się że wychodziły z silnika 4 przewody. Trzeba je odpowiednio podłączyć do dwóch wyłączników i przewodu zasilającego. Z każdej strony silnika (z dwóch cewek stojana) wychodzą po 2 przewody. Po jednym z nich musisz pyścić przez przełączniki a dwa z różnych stron które pozostaną bezpośrednio do jednej zyły przewody zasilającego. Jeżeli coś napisałem to proszę o poprawienie.
  • #5 4603712
    sp3occ
    Poziom 11  
    Z silnika wychodzą dwa przewody z uzwojeń (po jednym z każdej strony) i dwa z kondensatora...
    Jak połączę tamte dwa i podam zasilanie na dwa z kondensatora to kręci się co prawda ale dwa razy wolniej... :)
  • #6 4603975
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1169
    Przepraszam za błąd. Już wstawiam korektę. Dwa przewody z silnika podłączasz do dwóch przewodów kondenstaora. Po jednym przewodzie włączasz do każdego włącznika i napięcie też podajesz po jednej żyle do wyłącznika. podaję rysunek poglądowy

Dodano po 27 [sekundy]:

Zelmer malakser - jak przedłużyć żywotność noża i uniknąć spadania?

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli dalej bedzie wolno kręcił musisz szukać innych usterek tj. przegrzany stojan silnika, źle zamontowany wirnik, zbyt cięzko obrazający się wirnik. pozdrawiam
  • #7 4605155
    sp3occ
    Poziom 11  
    Dochodzą wyjścia uzwojenia hamującego.
    Są podłączone na stykach Nz (zwartych przy zdjętej pokrywie)
    jednego przełącznika.
    Poratowali mnie w punkcie napraw schematem elektrycznym.
    I pokrywał się z Twoim i pokazany był styk uzwojenia hamującego.
    Chodzi... Będzie sernik na Święta...
    Wszystkiego dobrego... na Święta i Nowy Rok.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z nożem w malakserze marki Zelmer, który podczas pracy spada i ulega szybkiemu zużyciu. Przyczyną może być zużycie metalowych elementów zatrzaskujących nóż, a także problem z mechanizmem sprzęgła między ośką silnika a plastikową końcówką mocującą nóż. Model urządzenia to Predom-Zelmer 175.5 S2-10 z silnikiem 0,4 kW. Wymiana kołka mocującego nóż przynosi tylko tymczasową poprawę. Wątek porusza również kwestie elektryczne związane z podłączeniem silnika – silnik posiada cztery przewody: dwa z uzwojeń stojana i dwa z kondensatora. Przewody należy odpowiednio podłączyć do dwóch wyłączników i przewodu zasilającego, co wpływa na prawidłową pracę silnika. Schemat połączeń oraz uwagi dotyczące możliwych usterek silnika (przegrzanie stojana, źle zamontowany wirnik) zostały udostępnione, co może pomóc w diagnozie i naprawie urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA