logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie subwoofera 300W do radia 3x15W - czy to bezpieczne?

DUD3K 08 Sty 2006 00:14 1004 3
REKLAMA
  • #1 2157912
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    POTRZEBUJE SZYBKIEJ ODPOWIEDZI...

Zalozylem ze przecietnie glosniki samochodowe maja 15W. Moje pytanie brzmi: czy moge podlaczyc pod 3 kanaly radia normalne glosniki a pod 4 (z tylnich) subwoofer (akurat moj ma 300w)? Czy wystarczy tylko kontrolowac temperature?

Po udzieleniu zadowalajacej odpowiedzi prosze o usuniecie/zamkniecie tematu.

Pozdrawiam
    DUD3K
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2157952
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    hehe krótko powiem tak
    podłączyć możesz ale czy tego suba usłyszysz ....... to sam sie domyśl , ten głośnik nawet nie drgnie , więc lepej daruj sobie ten eksperyment

pozdrawiam marniu
  • REKLAMA
  • #3 2157991
    DUD3K
    Poziom 19  
    :P a ja powiem tak

sa to dwa stxy 150W 8ohm polaczone w rownolegle ,czyli tak jakby 1 300W 4Ohm ~90dBspl...

mam to w tej chwili podlaczone na solidnie wykonanym wzmaku 20W i mnie on zadziwia... ma on 20000uF zasilacz impulsowu 200w (uziemiony do kaloryfera) filtr potka i frube przewody i mnie normalnie zadziwia... mysle ze na samochodowym nie bedzie tak rozowo bo beda duze straty na kablach seryjnych i na samym radiu ,ale czego sie nie robi dla doswiadczenia :P po tym podlaczeniu podlacze tego mojego wzmaka (20) dla porownania z 20tka radiowa... wlacze sie do zapalniczki (grube przewody) i do wylnich jako sygnal...

moze nawet jutro opisze rezultaty i foty dam bo ten sub (80 litrow) bedzie baniowo wygladal :D

pozdraawiam
    dud3k
  • #4 2315291
    DUD3K
    Poziom 19  
    ok test przeprowadzony. subik na radio samochodowe mi sie nawet nie chcialo podlaczac bo w tym samochodzie (bmw) nawet niema zbytniego dostepu do glosnikow. zaaplikowalem swojego wzmaka 2x20wrms kable pociagniete na zewnatrz bo z bagaznika niema najmniejszej szpary do wnetrza (5drzwi) sciagalem kanape i nic...niewazne. na tych watach subik ladnie masuje plecy (dziwne) ale z glosnoscia mogloby byc lepiej. to moze przez zbyt niskie strojenie jak do auta (30Hz). teraz zakupilem wzmaka 2 x 80w tranzystor ale nie chce mi sie suba nosic. jak sie dorobie hexfeta to bedzie inna rozmowa :P

temat zamykam
    pozdrawiam
    dud3k
REKLAMA