logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel 99SE: Jak skonfigurować autotrasowanie z użyciem zworek?

ssamburski 25 Wrz 2007 19:02 991 3
REKLAMA
  • #1 4318865
    ssamburski
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam!!! Pragnę zaprojektować płytkie jednostronną, moim problemem jest to że mam dosyć ciasno na moje płytce i protel przy autotrasowaniu musi krzyżować ścieżki czy można protela tak skonfigurować aby w tych miejscach automatycznie zastosował zworki? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4319457
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Niestety, to nie jest mozliwe. Kto przy płytce jednostronnej stosuje autorouter?! Przepraszam kolego, albo z lenistwa albo z braku umiejętności.
  • REKLAMA
  • #3 4320056
    ssamburski
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Nie z lenistwa ja dopiero zaczynam i w tym kursie na podstawie którego sie uczę wyczytałem ze autoroute jest dobry i niema co sie brać za ręczne trasowanie, ale nie o to mi teraz chodzi żeby dostać wykład jaka metoda jest najlepsza, mam problem i chciałem go rozwiązać w miarę sensowny sposób! Czy można zrobić to jakoś pół automatycznie, jak dorobić zworki w tych miejscach w których krzyżują się ścieżki? Pozdrawiam
  • #4 4323483
    kordirko
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Ja stosuję autorouter do jednostronnych ... z czystego lenistwa :)

Zworek ci sam z siebie nie wstawi.
    Ale możesz to obejść projektując płytkę jako dwustronną i ustawiając mu niskie routing priority dla tej strony "bez miedzi", a wysokie dla tej "z miedzią". W ten sposób on ci sam wstawia gdzie już musi przelotki (via), a po drugiej stronie łączy je ścieżkami - przy tym minimalizuje tę druga stronę: wstawia tam tych ścieżek minimum - bo jest niższy priorytet, a resztę prowadzi po tej właściwej.
    Oczywiście tych ścieżek po "drugiej stronie" nie będzie - zrobisz tu zworki kabelkami!
    Ja jeszcze robię tak, że ustawiam sobie parametry dla Via (średnice) jak dla normalnych padów ... żeby się łatwiej te kabelki lutowało (standardowe Via jest za malutkie). Schemat połączeń też mam gotowy (to rysunek ścieżek na tej stronie bez miedzi) - wystarczy tylko wydrukować :) Lenistwo jest motorem postępu ;)

Edit: zapomniałem dodać że to w protelu DXP. Nie pamiętam czy w 99se też się da ustawić ten routing priority
REKLAMA