inny sposób ni miernik
albo jakiś układzik zaproponujcie ze schematem to wykonam go.
albo jakiś układzik zaproponujcie ze schematem to wykonam go.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamStasiektoja napisał:El_liero zalezy w jakich warunkach były przechowywane.
Do wzmacniacza i tak nie opłaca sie kupować takich drogich kondensatorów i tak nie usłyszysz roznicy![]()
http://allegro.pl/item164002511_kondensator_elektrolityczny_10000u_35_polecony_3_8.html tutaj masz tansze.
Artur k. napisał:Witam
Kolego, uważam że to co chcesz zrobić to przysłowiowa "skórka za wyprawkę".
Kilka lat temu (będzie z 5) wymieniałem kondensatory w starym Polskim Radmorze. Kupiłem zwyczajne kondensatory 10000uF/50V na Warszawskim Wolumenie za kwotę 7zł / szt. działają już kilka lat i nic złego się nie dzieje.
Moim zdaniem nie ma co kombinować i bawić się w audiofila, bo całe te teorie audiofilskie można o kant tyłka potłuc. Idąc tą drogą, można od razu wymienić przewody, mostek prostowniczy, a najlepiej cała elektronikę - bo jest już stara.
Co do miernika pojemności - niestety ale ciężko będzie zbudować w miarę dokładny przyrząd mierzący takie pojemności.
Zasada działania prostych mierników pojemności opiera się na pomiarze reaktancji pojemnościowej kondensatora przy danej częstotliwości.
Policz sobie jaką musiałbyś mieć częstotliwość pomiaru żeby reaktancja takiego kondensatora była mierzalna - np. 100Ω.
W tym wypadku można by mierzyć czas ładowania kondensatora, pomijając już to że jest to wartość nieliniowa to czy potrafisz zbudować taki czasomierz ?.
Pozdrawiam