logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra X16SZR nie odpala. Podczas rozruchu strzela w filtr powietrza.

Marcin Z. 08 Sty 2006 20:29 8744 15
REKLAMA
  • #1 2160510
    Marcin Z.
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Witam!
    Przyholowano mi do warsztatu astre bo nie odpala. Podczas rozruchu strzela w filtr powietrza. Sprawdziłem rozrząd, czujnik temperatury, czujnik zapłonu na kole pasowym i są ok. Iskra też jest.
    Zauważyłem, że podczas rozruchu wtryskiwacz podaje bardzo dużą ilość paliwa i zalewa świece.
    Oczytałem błąd zapisany w komputerze i wyszedł 0200, czyli uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza.
    Wtryskiwacz też podstawiłem drugi i dalej to samo.
    Mam pytanie czy w tym przypadku może być uszkodzony sterownik silnika?
  • REKLAMA
  • #2 2160628
    poldek43
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam !
    Sprawdź instalację od sterownika do wtryskiwacza bo po drodze może być zwarcie lub przerwa albo jakiś opór z utlenionych przewodów , popraw styki w tym obwodzie . Użyj miernika z brzęczykiem i przedzwoń przewody (zapłon wyłączony i wiązka odpięta podczas przedzwaniania przewodów).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2160655
    rkris
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    A moze przyczyna zalewania swiec jest samo uszczelnienie wtryskiwacza.Bardzo latwo je uszkodzic i przy kazdym demontazu i ponownym montazu wtrysku powinno ono byc nowe.Koszt dwoch uszczelek to 60 zl i jedyne w serwisie nie polecam zadnych innych podrobek.
    Pozdrawiam
  • #4 2160792
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Teraz zimą dobrze jest zwrócić uwage na układ wydechowy,niedalej jak wczoraj prawie identyczna sytuacja w fiacie,wymiana świec-zalane itd. bez skutku ,niby wszystko ok. Przyczyna po nocnym parkingu na mroziku zatkał się układ wydechu -zero przejścia
  • REKLAMA
  • #5 2160829
    janek26
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    odkrec wydech przy kolektorz moze byc zapchany kat,mialem podobny efekt w piatek
  • #6 2160837
    altronik
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    witam !!!
    podłącz oscyloskop i zmierz czas otwarcia wtryskiwacza przy rozruchu .
    porównaj wynik z dobrym autem , sprawdż też napięcie na MAP sensorze
    i czujnik temp silnika..

pozdrawiam "altronik"
  • #7 2160854
    Marcin Z.
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Witam!
    Dziękuję za odpowiedź.
    Instalacja sprawdzona jest ok i uszczelnienie wtryskiwacza także jest ok.
    Podejrzewam uszkodzony sterownik, podobno to dość typowe uszkodzenie w tych sterownikach, tylko nie wiem jaka jest przyczyna uszkodzenia.
    Wydech też odkręcałem i nic nie pomogło.
    Pozdrawiam.
  • #8 2160937
    poldek43
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Niektóre kondensatory w sterowniku mogą nie trzymać pojemności i efekt będzie podobny . jeśli czujesz się na siłach to możesz próbować to naprawić . Zanim zaczniesz podstaw inny sterownik o takim symbolu ale możesz mieć problemy jeśli go nie masz .
  • #9 2161250
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Wygląda na uszkodzenie w stopniu sterującym wtryskiwaczem(układ na tranzystorze w sterowniku)procek analizuje obciążenie stopnia mocy przez wtryskiwacz i jeżeli jest uszkodzony może być taki komunikat.
  • #10 2161883
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    wegłu opisu wyglada ze błedy odczytales za pomoca Check. Pasowało odczytać parametry silnika, czyli temperature jaka widzi sterownik i czas wtrysku. w prosty spodób mozesz sprawdzic czy pali. odłacz wtrysk do szczykawki paliwko i probuj palić. jak wina tylko czasu wtrysku powinnien zaplaić.
  • #12 2162114
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Oczywiście probowałes to z szczykawka przy wypietym wtrysku. jesli tak to znaczyloby ze mieszanka nie wybucha w cylindrze tylko w kolektorze, to by znaczyło ze wtrysk pozniej niz iskara. to powinno Ci dać wtedy duzo do myslenia dlaczego.
  • #13 2162768
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    ECU zdechł
    sterownik recznie robiony w stylu made in china
    zamieniłem na delphi made in usa i problem znikł
  • #14 2162954
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Miałem identyczne objawy w Astrze 2 z tym samym silnikiem X16SZR.Wg mnie na 100% uszkodzony sterownik silnika.To znana wada tych sterowników.Po naprawie sterownika w specjalistycznym zakładzie BOSCH Michała Drożdża w Czeladzi jak ręką odjął .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #16 2173716
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Nie rozumiem skąd zapisana usterka 0200.Może ktoś wcześniej podczas testów odłączył wtryskiwacz?

Podsumowanie tematu

✨ W Astrze z silnikiem X16SZR występował problem z nieodpalaniem i strzałami w filtr powietrza podczas rozruchu. Objawy obejmowały zalewanie świec przez nadmierne podawanie paliwa przez wtryskiwacz oraz błąd 0200 wskazujący na uszkodzenie obwodu wtryskiwacza. Sprawdzono rozrząd, czujniki temperatury i zapłonu, instalację elektryczną oraz uszczelnienie wtryskiwacza, które były prawidłowe. Wykluczono również zatkanie układu wydechowego. Podejrzewano uszkodzenie sterownika silnika (ECU), co jest znaną usterką w tych modelach. Zalecano pomiar czasu otwarcia wtryskiwacza oscyloskopem oraz sprawdzenie napięć na czujnikach MAP i temperatury. Wskazywano na możliwe uszkodzenie stopnia sterującego wtryskiwaczem w sterowniku, np. wadliwe kondensatory lub tranzystory. Wymiana sterownika na oryginalny Delphi rozwiązała problem u jednego z użytkowników. Ostatecznie przyczyną awarii okazało się ścięcie wpustu na wale korbowym i przestawienie koła zębatego zapłonu, co spowodowało błędne sterowanie wtryskiem i zapłonem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA