logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odseparować składową stałą sygnału trójkątnego za pomocą jednego tranzystora?

da_krowa 10 Sty 2006 02:36 1735 2
REKLAMA
  • #1 2165191
    da_krowa
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam do zrobienia projekt i mam problem z napięciem wyjściowym.
    Otóż otrzymuję sygnał trójkątny o napięciu min=4.1V max=5.5V. Sygnał zaczyna się od ok 6V.

Teraz muszę wyeliminować składową stałą, a sam sygnał ma oscylować wokół zera z amplitudą 1V. Mam do wykorzystania tylko JEDEN tranzystor (resztę użyłem na generator VCO). Mam zasilanie +-12V.

Pomóżcie plz, bo nie zaliczę przedmiotu...
  • REKLAMA
  • #2 2165198
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Zwykle składową stałą "spędza" się układem różniczkującym o stałej czasowej większej (np. 5-10 razy) niż najdłuższy okres przebiegu przezeń przepuszczenego (ukł. różniczkujący to filtr górnoprzepustowy i nie powinien rżnąć składowej podstawowej a tylko składową stałą.
    Poziom spędza się dzielnikiem rezystorowym.

Układ RC może być pędzony z wtórnika separującego na tym ostatnim tranzystorze (czy nie układu UL1111?).

Bez schematu całego układu (i zadanych parametrów) trudno coś więcej powiedzieć.
  • #3 2165206
    da_krowa
    Poziom 11  
    schemat jest w budowie ale ogólnie chodzi o napięcie na kondensatorze sterujacym przerzutnikiem więc prąd pobierany powinien być jak najmniejszy. Aha, układ ma działać 80kHz-8Mhz. Schemat układu nie jest chyba potrzebny, wystarczy źródło napięcia pulsacyjnego.
REKLAMA