logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics RS-B775 - klawiatura nie reaguje po wymianie microswitchy

Artur k. 10 Sty 2006 05:22 1334 7
REKLAMA
  • #1 2165228
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Mam problem z klawiaturą w deku Technics RS-B775.

Problem jest taki:

Początkowo nie wszystkie funkcje (play, << , >> , itp.) zaskakiwały od razu (trzeba było kilka razy wciskać klawisz żeby sie włączyło).

Stwierdziłem że wina może leżeć po stronie zużytych microswich-ów, niestety z braku oryginalnych kupiłem takie które pasowały (załączały w ten sam sposób), po wymianie na te nowe klawiatura wogóle przestała reagować.
    Dodam ze oryginalne swiche miały od spodu zworki łączące ze sobą dwie ścieżki ( nie wiem po co ) zworki zastąpiłem kawałkami drutu.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc ??
  • REKLAMA
  • #2 2165320
    Yano_X
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Wymienione switche też prawdopodobnie mają zwory w środku. Dając dodatkowe zworki mogłeś zewrzeć jeden z klawiszy-wtedy procesor nie obsługuje klawiatury.
  • REKLAMA
  • #3 2166013
    Artur k.
    Witam

no właśnie kłopot w tym ze zwór nie mają (dlatego dolutowałem) stare swiche maja łacznie 6 nóżek (2 to zwory), a nowe standartowo 4 nogi.

wieczorem postaram sie wrzucic fotki dla jasności sytuacji

Pozdrawiam
  • #4 2166303
    Yano_X
    Poziom 23  
    Aby się upewnić co do poprawności montażu zworek, załóż stare łączniki-mogła się pojawić dodatkowa usterka.
  • #5 2166661
    Artur k.
    Wiesz niebardzo jest to możlwie poniewaz przy demontażu niektóre sie uszkodzły (odpadły zworki albo poprostu sie rozpadły ze starości). Mysle ze gdyby wina była po stronie zwarcia na którymś swichu to pewnie by wyświetlal errora na wyświetlaczu, a gdyby byla przerwa na którymś to inne by działały (matrycowy układ klawiatury). Co Ty o tym myślisz ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2168516
    Yano_X
    Poziom 23  
    Jeśli jest błąd to może nie obsłużyć danej kolumny lub wiersza. A co do Technicsa to bardziej popularne jest rozwiązanie na ADC-drabinka rezystancyjna. W takim przypadku może obsłużyć klawisze na początku dzielnika a ostatnich nie widzi. Ale najprościej to sprawdziać co się dzieje na switach
  • REKLAMA
  • #7 2169179
    Artur k.
    Witam

Masz racje klawiatura jest zrobiona z drabinki R. Dzięki temu ze mi nasunąłes ta możliwość sprżęt juz działa, była przerwa w obwodzie masy (pękła scieżka posczas lutowania zworki).

Dzięki pozdrawiam

Artur
  • #8 2693265
    Grzyby
    Poziom 2  
    P.S. Proszę o usunięcie mojej wypowiedzi - nie do końca jest zgodna z tematem.

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Technics RS-B775 wystąpił problem z klawiaturą, która po wymianie microswitchy przestała reagować. Oryginalne switche miały 6 nóżek, w tym 2 stanowiące zworki łączące ścieżki, natomiast nowe zamienniki miały standardowo 4 nóżki i brak zworki. Próba zastąpienia zworki kawałkami drutu spowodowała przerwę w obwodzie masy, co skutkowało brakiem reakcji klawiatury. Klawiatura oparta jest na drabince rezystancyjnej (ADC), a uszkodzenie ścieżki podczas lutowania zworki było przyczyną problemu. Po naprawie przerwanej ścieżki sprzęt zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA