logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piecyk lub grzejnik do garażu!Co kupić lub jak to zrobić?

polonezikk 10 Sty 2006 10:17 27398 6
REKLAMA
  • #1 2165570
    polonezikk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chciałbym zrobić sobie jakoś ogrzewanie w garażu na zasadzie jakiegoś pieca na drzewo, węgiel i spaliny odprowadzić przez komin ale nie wiem co jest mi potrzebne do zrobienia takiego pieca albo co i gdzie kupić. Przerabiał już ktoś ogrzewanie w garażu?
  • REKLAMA
  • #2 2165585
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    hmm no niewiem czy to bezpieczne czy tam gdzie ogień i benzyna i inne łatwopalne rzeczy a wystarczy iskierka , proponuje ci inne rozwiazanie , grzejniki palelowe elektryczne cieniutki i oszczędne i z termoregulatorem i niemusisz o niczym pamiętac zeby wyłaczyć czy pilnowac jak pieca , nastawiasz na czasowe ogrzewanie np nad ranem i jak juz wchodzisz to masz ciepełko , a na noc np ustawiasz na minimum i płacisz grosze , przemyśl to
  • REKLAMA
  • #3 2165598
    polonezikk
    Poziom 11  
    Hmmm może to dobry pomysł ale mi raczej chodzi o takie chwilowe ogrzewanie a nie cały czas, porostu chce mieć ciepło jak bede coś robił w garażu lub przy samochodzie, czyli piec bedzie pod kontrolą i włączany tylko wtedy jak bede go otrzebował np: tak jak wczoraj, jak zmieniałem deske w samochodzie to myślałem że umieram w miedzy czasie od mrozu i bólu zmarzniętych rąk.
  • REKLAMA
  • #4 2165725
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Witam.
    Ja taki temat przerabiałem.
    Ogrzewałem garaz piecem na trociny, potem na drewno, wegiel i praktycznie na to co sie dobrze pali.
    Piecyki robiłem z 80 litrowych zbiorników bojlerów elektrycznych do wody.
    W piecu na trociny ścinałem jeden dekiel zbiornika i robiłem dopasowana pokrywę.W dolnej częsci pieca robiłem otwór którym dochodziło powietrze potrzebne do spalania. Trociny ubijałem w blaszanym pojemniku z rurą w środku, którą po ubiciu trocin wyjmowałem.
    Wsad ten opierał sie na bolcach przyspawanych na pewnej wysokosci, aby było miejsce na popiół.
    Taki nieduży wsadzik palił sie 6 ok godzin , w zależności od trocin.
    Piecyk ustawiłem na ścianie naprzeciwko wjazdu. Odprowadzenie spalin było poprzez blaszane rury z rynien dachowych.Rura ta przechodzxiła przez całą długosc garazu i dawała niesamowitą ilosc ciepła.Z garażu wychodziła otworem wykutym w murze w okolicach drzwi garażowych.Zakończona była 1,5 metrowym pionowym odcinkiem zakończonym daszkiem.
    Z uwagi na nieszczelnosci rury zrezygnowałem z tego ogrzewania.
    Następnie zrobiłem piecyk także ze zbiornika od bojlera, ale na drzewo, wegiel i to co sie dobrze pali.różniło go to tylko,że w części górnej i dolnej zrobiłem otwory z drzwiczkami- na górze do dokładania na ogień, a w dolnej do usuwania popiołu. zamontowałem również ruszt pospawany ze stali zbrojeniowej fi 12mm.
    Jak sie dobrze rozpali, to muszę między piecyk a samochód wstawiać ekran z blachy aby nie doszło do jakiego pożaru.
    Teraz na razie kombinuje jak wykonać piecyk na zuzyty olej, bo i paliwo tanie i grzanie prawie natychmiastowe.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2165832
    ICE9
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Próbowałem zrobić palnik na olej przepracowany. Gdzieś tak po miesiącu udału mi się wykonać stabilnie działający sprzęt. Kosztowało to trochę pieniędzy no i przede wszystkim roboty. Palnik działa bardzo dobrze, właśnie jestem w trakcie uruchamiania pieca c.o. z użyciem tego palnika. Problem w tym że do zrobienia tego użądzenia potrzeba kilku elementów wytoczonych na tokarce. Jeżeli jesteś zainteresowany to mogę ci sprzedać te części za niewielkie pieniądze. No i oczywiście całą dokumentację. Powiem tyle że rozwiązanie moje jest na tyle dobre i proste że zarabiam na tych palnikach i cieszą się sporym zainteresowaniem. W sumie części i materiały nie powinny przekroczyć 300 zł, a piecyk może być sterowany termostatem. Na koniec informacja najważniejsza, minimalne spożycie oleju to 0,5l/h !!!!
  • #6 2168756
    polonezikk
    Poziom 11  
    ICE9 napisał:
    Próbowałem zrobić palnik na olej przepracowany. Gdzieś tak po miesiącu udału mi się wykonać stabilnie działający sprzęt. Kosztowało to trochę pieniędzy no i przede wszystkim roboty. Palnik działa bardzo dobrze, właśnie jestem w trakcie uruchamiania pieca c.o. z użyciem tego palnika. Problem w tym że do zrobienia tego użądzenia potrzeba kilku elementów wytoczonych na tokarce. Jeżeli jesteś zainteresowany to mogę ci sprzedać te części za niewielkie pieniądze. No i oczywiście całą dokumentację. Powiem tyle że rozwiązanie moje jest na tyle dobre i proste że zarabiam na tych palnikach i cieszą się sporym zainteresowaniem. W sumie części i materiały nie powinny przekroczyć 300 zł, a piecyk może być sterowany termostatem. Na koniec informacja najważniejsza, minimalne spożycie oleju to 0,5l/h !!!!

A słuchaj ile kosztuje taki gotowy, odrazu do wstawienia do gaerażu.
  • #7 2168868
    ICE9
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Sam palnik ze sterownikiem 650. Z tym że nie jestem w stanie zrobić szybciej niż za miesiąc. Co do obudowy to raczej niechętnie się tym zajmuję, zwykle klienci montują palnik w istniejących piecach na węgiel.
    Wzasadzie możesz wykorzystać jakikolwiek piecyk typu koza czy nawet niedużą metalową beczkę, chodzi o to żeby pojemnik był szczelny i żeby można z niego wyjść rurą do komina (spaliny z oleju to niezła trucizna).
    Dymu z tego praktycznie nie ma, co najmniej nie widać. Jest sezon a opał drogi więc mam dużo roboty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ogrzewania garażu za pomocą piecyka na drewno, węgiel lub inny opał stały z odprowadzeniem spalin przez komin. Proponowane rozwiązania obejmują samodzielne wykonanie piecyka z użyciem zbiorników bojlerów elektrycznych, gdzie wsad paliwowy (np. trociny) jest umieszczany na specjalnych bolcach, a spaliny odprowadzane są rurami blaszanymi przez garaż, co dodatkowo ogrzewa przestrzeń. Alternatywnie sugerowane są elektryczne grzejniki panelowe z termoregulatorem jako bezpieczniejsza i wygodniejsza opcja do krótkotrwałego ogrzewania. W dyskusji pojawiła się także propozycja palnika na olej przepracowany, który wymaga precyzyjnych części toczonych na tokarce i sterowania termostatem. Koszt samego palnika ze sterownikiem to około 650 zł, a montaż wymaga szczelnej obudowy i odpowiedniego odprowadzenia spalin, gdyż spaliny olejowe są toksyczne. Palnik ten charakteryzuje się niskim zużyciem oleju (ok. 0,5 l/h) i minimalną emisją dymu. Wskazano, że do piecyka można wykorzystać istniejące konstrukcje typu "koza" lub metalowe beczki, pod warunkiem zapewnienia szczelności i odpowiedniej wentylacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA