logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

POMOCY : Wymiana łożysk w pralce Electrolux EW1066F.

radekatc 10 Sty 2006 11:51 9006 6
REKLAMA
  • #1 2165835
    radekatc
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    POMOCY !!!
    Usiłuję wymieńić łożyska w pralce jw, ale nie mogę odkręcić koła pasowego. Jest tam śruba na imbus 6 ale nie chce ani drgnąć.
    Czy muszę rozpołowić zbiornik?? i próbować dostać się od środka??
    Wiem, że śruby mocowania krzyżaka można odkręcić przez otwór wlewowy (czy może ma on również funkcje serwisową ?).
    będę wdzięczny za pomoc.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 2167287
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Zbiornik trzeba rozpołowić uprzednio wyciągając go z pralki żeby się dostać do łożysk. Śruba jest wkręcona na klej, dlatego najlepiej ją podgrzać palnikiem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2167371
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2168511
    radekatc
    Poziom 2  
    Bleble napisał:
    albo mały przecinak i młotek
    zawsze skutkuje

z tym przecinakiem to do śruby ??

Dodano po 1 [minuty]:

jpserwis napisał:
    Śruba jest wkręcona na klej, dlatego najlepiej ją podgrzać palnikiem.
    Pozdrawiam

spróbuję podgrzac dam znac o efektach
  • #5 2169000
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2169554
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    ja używałem pożądnego imbusa z długą grzechotką i nie miałem problemów z odkęceniem :D
  • #7 2171451
    radekatc
    Poziom 2  
    Obyło się bez podgrzewania. O porządnym imbusie to ja marzyłem od piątku (wtedy zacząłem działania). Byłem zdeterminowany, żeby kupić jakiś zestaw porządnych kluczy a tu jak na złość nie mogłem znaleźć odpowiedniego. W końcu dziś dopadłem znajomego z dobrymi narzędziami i już po krzyku. W każdym razie dzięki za wszystkie posty.
    Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana łożysk w pralce Electrolux EW1066F wymaga rozpołowienia zbiornika po jego wyjęciu z pralki, aby uzyskać dostęp do łożysk. Śruba mocująca koło pasowe, wyposażona w imbus 6 mm, jest często zabezpieczona klejem i trudno ją odkręcić. Zalecane metody to podgrzewanie śruby palnikiem lub użycie solidnego klucza imbusowego z długą grzechotką. Alternatywnie można próbować delikatnego uderzenia przecinakiem i młotkiem, jednak należy uważać na plastikowe elementy z tyłu śruby, które mogą ulec uszkodzeniu. Ostatecznie skuteczne odkręcenie śruby wymaga odpowiednich narzędzi i cierpliwości. Śruby mocujące krzyżak można odkręcić przez otwór wlewowy, który może mieć funkcję serwisową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA