logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD 400 EB-75CPF0 - dysk wyłącza się po krótkim czasie, firmware?

marcin_koniuszko 24 Sty 2006 14:14 1859 12
REKLAMA
  • #1 2213728
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam mam dziwny problem z dyskiem WD 400 EB -75CPF0.
    Dysk normalnie jest wykrywany przez bios, normalnie sie odpala można na niego kopiować dane, odczytywać, można go sformatować ale działa tylko troche czasu a później sie wyłącza. Gdy się wyłączy już nie wykrywa go bios. Po odczekaniu 12 godzin dysk znowu normalnie pracuje ?! Czy ktoś sie zpotkał z podobnym problemem.
    Może trzeba zmienić firmware, jeśli tak to gdzie je można znaleźć ??
  • REKLAMA
  • #2 2213823
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    A może, jeśli dysk jest nowy, zanieść go do serwisu??
  • #3 2213912
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    To chyba proste że nie jest juz na gwarancji :| jak by był to nieisał bym, na forum tylko zaniósł go do sklepu. Gwarancja skończyła sie na początku 2005.
    Da sie coś z nim zrobić :?:
  • REKLAMA
  • #4 2213921
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    kolego autorze tego topiku.
    a może by kolega podał tak np. logi ze SMARTA.
    to czasami wszytko wyjaśni, jest jeszcze dla WD program WD_Check, zgubiłem adresik do tej stronki.

:?:
  • REKLAMA
  • #5 2214059
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdź temperaturę dysku,może sie przegrzewa,postaw mu wentyla i zobacz jak długo będzie chodził.
  • REKLAMA
  • #6 2214278
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    @bubu321 wstawiłem odczyt S.M.A.R.T z Everesta i jest tam jakiś błąd tylko nie wiem co to znaczy .
    Załączniki:
    • WD 400 EB-75CPF0 - dysk wyłącza się po krótkim czasie, firmware? SMART.JPG (44.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2214534
    bubu321
    Poziom 24  
    .. nieuchronny ....
    coś ten everest uciął.
    ja tam korzystam z speedFana wersja beta 4.28, to jest w nim dobre że po połaczeniu z internetem speedFan sa kombinuje co z mioim dyskiem.
    a to z tego względu, że rózni producenci dysków , róznie sobie te parametry oznaczają.
    Załączniki:
    • WD 400 EB-75CPF0 - dysk wyłącza się po krótkim czasie, firmware? smart2.gif (66.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WD 400 EB-75CPF0 - dysk wyłącza się po krótkim czasie, firmware? smart1.jpg (7.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2214550
    Sezam_komputerowy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jeśli chcesz mieć pewność, że nie utracisz danych zgromadonych na tym dysku, to musisz kupić nowy dysk twardy. Na starym nie można już polegać. Pierwszy parametr czyli Raw Read Error Rate też jest przekroczony tylko, że program Everest nie infoemuje o tym, lecz WinDLG.zip z http://websupport.wdc.com/rd.asp?p=sw3&t=123&...://support.wdc.com/download/windlg/WinDLG.zip Diagnostykę dysku najlepiej rozpocząć do strony odczytywania SMART programami firmowowymi czyli dedykowanymi przez producenta dysku. Wtedy nie ma robieżności w interpretacji wyników. Każda firma orkeśla swoje standardy przy jakich dysk może bezawaryjnie działać. Wynika to z rodzaju materiałów i technologi produkcji
    Marcin_koniuszko, taki dysk, jak twój przyniósł mi klient tylko z tą różnicą, że jest to WD 80 GB z 2MB cache a nie 40 GB a objawy były identyczne, jak twoje czyli dysk gubi dane i można reinstalować system bez końca. Interesuje mnie pewień fakt, Marcinie czy kietykolwiek używałeś programów do derfagmentacji dysku, sprawdzania powierzchni?
    Załączniki:
    • WD 400 EB-75CPF0 - dysk wyłącza się po krótkim czasie, firmware? Uszkodzony WD 800 BB odczyt SMART. Dysk do wymiany.png (19.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2214701
    bubu321
    Poziom 24  
    a to sie zrobił ciekawy temat
    na forumie mhddguru jest podobny temat ale 3 rózne diagnozy: wczytać moduły, poprawić smarta, oraz zregenerować translator i oczyścić g-liste.
    ja idę o zakład że ta ostania droga wygra i jest poprawna.

http://forum.hddguru.com/viewtopic.php?t=5246

:!:
  • #10 2215987
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    dzieki za zainteresowanie. zciągnołem WinDLG i próbowałem zrobić test dysku, niestety nie udało się bo wyskakuje jakiś błąd.
    Załączam screeny : błedu oraz odczyt smart :

p.s przy uruchamianiu kompa wyskakuje

'Hard Disk S.M.A.R.T status BAD"

Jeśli jest uszkodzony smart to da sie to jakoś naprawić ?:?
    Załączniki:
    • WD 400 EB-75CPF0 - dysk wyłącza się po krótkim czasie, firmware? 001.JPG (56.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WD 400 EB-75CPF0 - dysk wyłącza się po krótkim czasie, firmware? 002.JPG (15.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2217037
    Sezam_komputerowy
    Poziom 14  
    Proszę nie mylić pojęć. SMART nie jest uszkodzony, ponieważ gdyby taka sytuacja zaszła dysk normalnie działał by. To dysk jest uszkodzony. Marcinie nie odpowiedziałeś na moje ostatnie pytanie. Odpowiedź ta dla mnie ważna. Dzięki niej będe mógł sobie odbowiedzieć dlaczego dyski WD 80 GB i 40 GB uległy uszkodzeniu.
    Użytkowniku dysku, co planujesz z tym dyskiem robić? Z racji, że pracuję w serwisie jest tylko jedna słuszna decyzja - wymiana. Klient od WD 80 GB dysku zostawił mi w serwisie go na pamiątkę a kupił nowy. Ze starym z ciekawości męczyłem się z trzy dni i wymęczyłem. Najbardziej używany obszar dysku był uszkodzony, (z bad sektorami) czyli partycja C, którą usunąłem i w tym miejscu zostawiłem wolne nie sformatowane miejsce. Testy trwały po 8 godzin dziennie, na partycję programem Scandiskiem, uruchamianym po kilka krotnie. Taki sposób naprawy nie jest przywróceniem dysku do dawnej świetności, lecz ominięciem uszkodzonego miejsca. Po tym prostym zabiegu dysk może służyć do przechowywania małoistotnych danych jako slave. Niestety systemu z niego już nie uruchomimy brak podstawowej (rozruchowej) partycji. Przy okazji ostatni parametr ze SMART Multi Error... trochę się cofnie. Będzie to pozytywne zjawisko bo przez ominięcie uszkodzonego obszaru SMART będzie twierdził, że dysk jest w lepszej kondycji.
    Marcinie, nie masz wyboru trzeba kupić nowy dysk. Nawet po takiej naprawie dysk za pół roku może totalnie się popsuć np. mechanika wysiądzie i będziesz miał :cry:
  • #12 2222137
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Cytat:
    nteresuje mnie pewień fakt, Marcinie czy kietykolwiek używałeś programów do derfagmentacji dysku, sprawdzania powierzchni?

@Sezam_komputerowy

Mam ten dysk od 4 miesięcy i nie używałem żadnych przez ciebie wymienionych oprogramów, a jeśli chodzi o poprzedniego właściciela dysku to mówi że używał ale zadko .

Z tego co rozumiem to doradzasz mi założenie partycji mniejszej niż rozmiar dysku i pozostawienie wolnego miejsca przed partycją , tak ??
  • #13 2225090
    Sezam_komputerowy
    Poziom 14  
    Marcinie, nie doradzam Ci założenia partycji mniejszej niż rozmiar dysku, lecz usunięcie lub wymazanie a najbezpiczniejszym pomysłem dla danych będzie ukrycie obecnej podstawowej. W ten sposób system nie będzie używam uszkodzonego obszaru. Zakładam, że dysk ma kilka partycji. Rozszerzona z ostatnim dyskiem logicznym może spełnić (w przyszłości) rolę sprawnej podstawowej. Wymaga to jednak przeorganizowania dysku.
    Marcinie, jeśli jesteś nadal zainteresowany naprawą to wiedz, że ważne dane z dysku trzeba sobie skopiować np. na płyty CD-R. Ponadto potrzebny jest Ci program i opis wykonywanch czynności. Proponuję zakup razem z gazetą (tam również znajdziesz opis) programu Paragon Partition Magic 6, który jest w pełnej, polskiej wersji.
    Oto adres: http://www.komputerswiat.pl/ks/archiwum/ksxp0205.html Nie trzeba kupować teraz gazety przez Internet. W kiosku jest pakiet dwóch "Ekspertów" za około 12 zł a w nim wspomiana aplikacja do podziału (i defragmentacji) dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD 400 EB-75CPF0 wykrywany przez BIOS działa poprawnie przez krótki czas, po czym się wyłącza i przestaje być wykrywany, a po około 12 godzinach znów działa. Problem może wynikać z uszkodzeń fizycznych dysku, błędów SMART lub przegrzewania. Użytkownik próbował testów SMART programem WinDLG, który zgłaszał błąd i status SMART "BAD". Dysk wykazuje przekroczenie parametrów takich jak Raw Read Error Rate, co wskazuje na uszkodzenie powierzchni lub mechaniczne. Zalecane jest wykonanie diagnostyki za pomocą dedykowanych narzędzi WD, np. WinDLG, oraz monitorowanie temperatury dysku (np. SpeedFan). W przypadku uszkodzeń fizycznych najlepszym rozwiązaniem jest wymiana dysku. Możliwe jest także ominięcie uszkodzonych sektorów poprzez usunięcie lub ukrycie partycji na uszkodzonym obszarze, co można wykonać programem Paragon Partition Magic. Firmware nie jest wskazywany jako główna przyczyna problemu, a naprawa SMART nie jest możliwa, gdyż uszkodzenie dotyczy samego dysku. Dysk może mieć uszkodzone sektory, które powodują utratę danych i niestabilną pracę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA