logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alarm Legendford f-14 do centralnego zamka w Toledo?

Darecki100 10 Sty 2006 15:20 8898 22
  • #1 2166450
    Darecki100
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam :)
    Mam "mały" ;) problem ze sterowaniem centralnym zamkiem (pneumatycznym) w swoim Toledo. Kupiłem alarm Legendford f-14 (komplet ze schematami i nstrukcjami) a ponieważ sterowanie zamkiem mam jednym kablem ze zmienną polaryzacją (chyba bo już zgłupiałem - są dwa kable ze zmienną polaryzacją z czego jeden odpowiedzialny za otwieranie a drugi za zamykanie ale powinno wystarczyć jeżeli się wepnę pod jeden ?) to zakupiłem jeden przekaźnik do centralnego zamka TOP27 i tu się pojawił "problemik". Jak wpiąć alarm pod przekaźnik ?? I czy wystarczy mi jeden przekaźnik czy muszę mieć dwa - osobno na otwarcie i osobno na zamknięcie. Schemat połączeń dołączony do przekaźnika jest "trochę enigmatyczny :)
    Może ktoś walczył z podobnymi przekaźnikami, które miały sterować centralnym zamkiem pneumatycznym ??

pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak podłączyć alarm Legendford f-14 do centralnego zamka w Toledo? str2_top27.jpg (161.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć alarm Legendford f-14 do centralnego zamka w Toledo? str1_top27.jpg (108.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2166756
    rychslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Prześlij może jeszcze schemat podłączenia alarmu, z tego co widzę to być może nie potrzebujesz wcale zespołu przekaźników
  • #3 2168648
    Darecki100
    Poziom 11  
    W załączeniu schemat podłączenia legendford-a f14 z tym że na schemacie jest wersja bezpośrednio na siłowniki a ja mam fabryczny centralny i w dodatku "pneumatyk" ze zmienną polaryzacją :(
    Załączniki:
    • Jak podłączyć alarm Legendford f-14 do centralnego zamka w Toledo? Legendford F-14 -1.jpg (158.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2168762
    stanley28
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Juz to pare razy omawiałem : w załączeniu schemat podłaczenia
    Załączniki:
    • Jak podłączyć alarm Legendford f-14 do centralnego zamka w Toledo? zamek pneumatyczny.JPG (19.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2169049
    rychslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Ten dodatkowy zestaw przekaźników jest niepotrzebny. Podłaczasz, podaję od lewej strony wtyczki sterowania C/Z
    1: +12
    2: połączyć z 6
    3: Oryginalny przewód sterujący C/Z (w kierunku drzwi)
    4: Masa
    5: Oryginalny przewód sterujący C/Z (w kierunku pompki C/Z)
    Oryginalny przewód C/Z musisz przeciąć. To taki przewód na którym w momencie gdy C/Z są otwarte jest +12V, a gdy zamknięty to Masa. Znajduje się on we wiązce przewodów wychodzących z drzwi
  • #6 2169094
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Nie wiem, ale o ile dobrze pamiętam podłączałem alarm w toledo i tam było sterowanie naprzemiennie dwoma plusami. :?:
  • #7 2289641
    albercik64
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ja montowałem alarm do toledo 2 tygodnie temu i na 100% jest sterowany dwoma plusami. Miałem alarm który steruje masami, ale po podłączeniu dwóch przekaźników wszystko jest ok.
  • #8 2296452
    Darecki100
    Poziom 11  
    Alarm Legendford f14 steruje albo masą albo prądem w zależności jak jest podłączony - kostka licząc od lewej - 1 + albo masa i 4 - masa albo prąd. Tylko jeżeli podłączenie mam stałe a sterowanie w związku z tym też stałe a natomiast centralny jest sterowany naprzemiennie (otwarcie minusem a zamknięcie +) to muszę mieć przekaźnik lub dwa. Jedni mówią że Legendford ma wbudowany przekaźnik w co wątpie, bo alarm jest podłączony zgodnie ze schematem producenta (przecięty kabel z pompki do zamka i podłączam kabel 3 do idącego w kierunku zamka a 5 w kierunku pompki) i central się zamyka ale nie otwiera (lub odwrotnie w zależności jak podłącze kable 1 i 4) co jest logiczne uwzględniając powyższe.
    I teraz pytanie: Czy jeden przekaźnik czy dwa?
    Bo muszę mieć przekaźnik który by dawał przy zamkniętym zamku "+" na otwarcie a przy otwartym "-" na zamknięcie.
    pozdrawiam :)
  • #9 2296679
    damkoz
    Poziom 19  
    W legendford już są wbudowane przekaźniki, i nic dodatkowego nie potrzebujesz. w kostce alarmu od centralnego zamka jest 6 przewodów licząc po kolei od strony tej szerszej kostki to:
    1. +12V
    2. przeciety przewód do pompki
    3. połączyć z 5-tym
    4. do masy
    5. Poł z 3
    6 przecięty przewód z drzwi kierowcy.
    powinno działać
  • #10 2296681
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    dwa przekażniki i będzie oki. Pozdrawiam
  • #11 2297635
    Darecki100
    Poziom 11  
    No właśnie :)
    damkoz - dzięki za poradę :) ale to co napisałeś to jest właśnie połączenie zgodnie ze schematem załączonym do alarmu ale przy tym układzie to nie działa - zamyka ale nie otwiera lub otwiera ale nie zamyka - zależy to od tego jak podłącze w kostce przewody 1 i 4.
    Chociaż gość od przekaźników TOP-27 do centralów też mi mówił jak o wbudowanych przekaźnikach w legendfordzie. Tylko w takim razie dlaczego central nie działa?
    Sposób podłączenia na pewno jest prawidłowy.

Także obawiam się że trza wysupłać pare złociszów na 2 przekaźniki ;).

• #12 2297821
    damkoz
    Poziom 19  
    a wydłużyłeś impulsy do 3 s??
    PS
    albo coś źle piszesz albo źle podłaczyłeś "(przecięty kabel z pompki do zamka i podłączam kabel 3 do idącego w kierunku zamka a 5 w kierunku pompki"
    kabel idący w kierunku zamka ma byc podłączony do 6 a nie 3 a idący w kierunku pompki do 2 a nie 5!!!
    Jeżeli zrobiłeś tak jak napisałeś, to nic dziwnego ze nie działa i wtedy będą właśnie takie objawy jak opisujesz.
  • #13 2300038
    Darecki100
    Poziom 11  
    damkoz - wydłużyłem impuls do 3,5 sekundy :)

Przedstawiony przez Ciebie sposób podłączenia jest zgodny ze schematem załączonym do alarmu.
    W tym wariancie niestety nie działa-właśnie od tego zacząłem. :(

Wariant podłączenia 3 z zamkiem a 5 z pompką jest wariantem jednego z użytkowników forum :). Niestety efekt jest ten sam :(.

• #14 2300922
    damkoz
    Poziom 19  
    W takim razie nie wiem, rozrysowałem sobie układ przekaźników w alarmie i opcja z instrukcji musi działac (przynajmniej teoretycznie) spróbuj na oddzielnych przekaźnikach ale to bardzo dziwne i jeżeli tak nie zadziałało, wątpie żeby posżło na przekaźnikach.
    PS z którego roku jest samochód?? bo jaki pisałem kiedyśtam wszystkie toledo które spotkałem miały sterowanie dwoma plusami i może w tym problem.
  • #15 2303975
    Darecki100
    Poziom 11  
    to jest 1996 r. - już ta przejściówka
    W skrócie - 3 kable wchodzą do zamka - jeden ze stały prądem (czerwony)i dwa kable (czerwony z niebieksim i zielonym paskiem) w których jest przy otwartym zamku prąd i - i przy zamkniętym odwrotnie.
    Czyli sterowanie jest naprzemienne (osobny kabel na zamknięcie i osobny na otwarcie) a legendford podaje mi sygnał stały - albo plus )na otwarcie i zamknięcie) albo minus w zależności jak podłącze.

tak to w skrócie wygląda nie najlepiej :)
    ale czekam jak tylko się zrobi cieplej ;) i atakuje dalej - nie poddam się tak łatwo :)
  • Pomocny post
    #16 2304140
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2324803
    Darecki100
    Poziom 11  
    norbercie s. - pomogło :)
    dziekuję
    dwa plusy - jeden doprowadzony do zamykania i drugi do otwierania :)
    i bez przecinania kabla i łączenia w kierunku zamka i pompki :)

podsumowując, sposób połączenia legendforda przedstawiony na oryginalnym schemacie w kwestii centarlnego pneumatycznego dotyczył wszystkich aut ...... oprócz toledo ;)

najważniejsze że działa tak jak powinno :)

pozdrawiam raz jeszcze wszystkich co zabrali głos w tym temacie
    i kończe temat :)
  • #18 4971223
    panhrabia
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    damkoz napisał:
    W legendford już są wbudowane przekaźniki, i nic dodatkowego nie potrzebujesz. w kostce alarmu od centralnego zamka jest 6 przewodów licząc po kolei od strony tej szerszej kostki to:
    1. +12V
    2. przeciety przewód do pompki
    3. połączyć z 5-tym
    4. do masy
    5. Poł z 3
    6 przecięty przewód z drzwi kierowcy.
    powinno działać

Witam, trochę czasu już minęło od napisania tego postu ale właśnie szukam instrukcji jak podłączyć Legendforda F-14 z oryginalnym centralnym zamkiem pneumatycznym w audi 80 B-4. Czy ten sposób opisany przez damkoza jest prawidłowy w audi 80? Legendford ma wbudowane przekaźniki i na sterowanie zamkiem wychodzi z centrali 6 kabli, więc czy ta technika jest poprawna czy muszę jakieś dodatkowe przekaźnika wpinać żeby mieć naprzemiennie sterowanie + i - ..?
  • #19 4976440
    Darecki100
    Poziom 11  
    Witam,
    jeżeli twoje Audi jest z podobnego roku co mój "Tolek" to śmiało podpinaj wg instrukcji Norberta S. :). Ja się bujałem dość długo bo po podłączeniu wg instrukcji albo się zamykał a nie otwierał lub odwrotnie. Co do LEGENDFORDA-ma wbudowany przekaźnik wystarcza żeby obsłużyć wszystko prawidłowo. Nie kombinuj z nim nic i nie dokupuj żadnych dodatkowych urządzeń a jeżeli podepniesz dokładnie jak NorbertS. opisał to każdy "pneumatyk" zagada :).

pozdr
  • #20 4978912
    panhrabia
    Poziom 11  
    Tak, z tą tylko różnicą, że w "Tolku" jest sterowanie zamykanie i otwieranie dwoma plusami, a w Audi 80 jest bodajże otwieranie minusem, a zamykanie plusem - naprzemiennie...;) Dlatego muszę te kable od sterowania centralnym zamkiem co wychodzą z legendforda tak podłączyć żeby wszystko grało..
  • #21 4979381
    Darecki100
    Poziom 11  
    To w takim razie podłącz zgodnie z instrukcją :). W instrukcji własnie jest układ połączeń dla zamków pneumatycznych sterowanych plusem i minusem. Najlepiej "wydłub" przy prawym słupku dwa kabla idące od zamka - w sumie idą 3 ale jeden jest stale pod napięciem. Weź voltomierz i wepnij się w jeden kabel i przekręć kluczk w zamku - zobaczysz jaka wartość napięcia przy zamykaniu i otwieraniu. Potem zrób to samo z drugim kablu - jak trafisz na zamek sterowany plusem to zobaczysz na mierniku ;). I jeżeli podłączysz LEGENDFORDA wg instrukcji to musi zagadać ;) Acha - i wydłuż impuls do 3,5 sekundy (ileś tam razy stacyjką wg instrukcji) :)
    pozdr
  • #22 4982648
    panhrabia
    Poziom 11  
    Ok, na razie dzięki za pomoc.. Chyba w sobotę będę podłączał, więc zobaczymy jak będzie gadał..;)
  • #23 5009878
    panhrabia
    Poziom 11  
    Witam.. Zrobiłem tak jak pisze rychsław i wszystko działa..;) Nawet bez wydłużania czasu impulsu..:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia alarmu Legendford F-14 do pneumatycznego centralnego zamka w samochodzie Seat Toledo z 1996 roku. Centralny zamek sterowany jest dwoma przewodami z naprzemienną polaryzacją (dwa plusy: jeden do otwierania, drugi do zamykania) oraz jednym przewodem stałym zasilającym. Alarm Legendford F-14 posiada wbudowane przekaźniki i według oryginalnego schematu powinien obsługiwać centralny zamek bez dodatkowych przekaźników. Jednak w praktyce podłączenie według instrukcji powodowało, że zamek albo się zamykał, albo otwierał, ale nie działał poprawnie w obu kierunkach. Problem wynikał z różnicy w sposobie sterowania zamkiem (naprzemienne plusy) i sygnałem alarmu (stały plus lub masa). Rozwiązaniem okazało się podłączenie alarmu bez ingerencji w oryginalne przewody zamka, wykorzystując dwa osobne przewody plusowe do otwierania i zamykania, co potwierdziło poprawne działanie systemu. W przypadku innych modeli, np. Audi 80 B4, sterowanie może być naprzemienne plus/minus, co wymaga odpowiedniego dopasowania podłączenia. Wydłużenie impulsu sterującego do około 3,5 sekundy jest zalecane dla poprawnej pracy funkcji komfort (np. domykanie szyb). Podsumowując, dla pneumatycznego centralnego zamka w Toledo z 1996 r. wystarczą wbudowane przekaźniki alarmu Legendford F-14 i podłączenie do dwóch przewodów plusowych bez dodatkowych przekaźników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA