logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd weryfikacji przy programowaniu PIC16F84 - adres 0000h

tomas; 24 Kwi 2003 22:48 2547 8
REKLAMA
  • #1 197166
    tomas;
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z zaprogramowaniem pica 16F84 do zielonki
    Eeprom udalo mi sie zaprogramowac.
    Niby programuje ale wyskakuje komunikat:
    Verify failed ad adress 0000h!
    Sprawdzalem na dwoch kompach Icprod i Picprog
    Moze ktos zaradzi...
  • REKLAMA
  • #2 197174
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    A jakiego programatora używasz?
    Jeśli JDM to nie wolno zapiąć w podstawki jednocześnie PIC i EEProm
    Programuje się je osobno.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 197203
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Ja do programowania pica i eeproma używam takiego programu (w załączniku) nie mam z nim żadnych problemów.
    Przed zaprogramowaniem pica klikasz kasuj, czyść.
    Załączniki:
    • Program eeprom.exe (27.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 197210
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    jezeli uzywasz Jdm sa czasami problemy sproboj podlaczyc zasilanie zewnetrzne lub jezeli bylo na zewnetrznym sproboj na zasilaniu z com-a tez mialem taki problem.Programowalem IC-prog Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 197211
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    jezeli uzywasz Jdm sa czasami problemy sproboj podlaczyc zasilanie zewnetrzne lub jezeli bylo na zewnetrznym sproboj na zasilaniu z com-a tez mialem taki problem.Programowalem IC-prog Pozdrawiam
  • #7 197982
    tomas;
    Poziom 11  
    dzieki
    udalo mi sie zaprogramowac tego pica
    problem tkwil w ustawieniach w ICprogu.

pozdr tomas;
  • #8 263099
    eMCe2
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    a jak ustawiłeś teraz w ICprogu że poszło OK? bo ja miałem ten sam problem z PIC12C509A :( mam win XP jak to badziewie ustawić ?? :?
  • #9 263503
    tomas;
    Poziom 11  
    W hardware seting przełącz na WINDOWS API DELAY 10 u mnie to pomoglo

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu weryfikacji przy programowaniu mikrokontrolera PIC16F84, gdzie pojawiał się komunikat "Verify failed address 0000h". Użytkownik zaprogramował pamięć EEPROM bez problemu, jednak programowanie samego PIC-a nie powiodło się na dwóch komputerach z użyciem programów ICprog i Picprog. Wskazano, że przy użyciu programatora JDM nie wolno jednocześnie wkładać PIC-a i EEPROM-u do podstawki, należy programować je osobno. Zalecano także wypróbowanie innego programatora, np. Pony Programmer. Wskazano na konieczność wcześniejszego wyczyszczenia pamięci PIC-a (funkcja kasuj) przed programowaniem. Problemy mogły wynikać z zasilania programatora JDM – sugerowano podłączenie zasilania zewnętrznego lub z portu COM. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się zmiana ustawień w programie ICprog, gdzie w sekcji hardware settings należy przełączyć na "WINDOWS API" oraz ustawić opóźnienie (DELAY) na 10 ms, co pozwoliło na poprawne zaprogramowanie PIC16F84. Dyskusja zawierała również wzmiankę o podobnym problemie z modelem PIC12C509A na systemie Windows XP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA