logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować elektroniczny stetoskop z mikrofonem i wkładką mechaniczną?

michas.u 11 Sty 2006 21:04 6269 5
REKLAMA
  • #1 2170889
    michas.u
    Poziom 11  
    Jak wykonac elektroniczny stetoskop wykorzystujac mikrofon i wkladke ze stetoskopu mechanicznego? Potrzebne sa jakies dodatkowe uklady? jesli tak to ew. zasilanie na max 5V.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2171293
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2936
    Masz tu coś takiego co znalazłem, tak na szybkiego.
    Załączniki:
    • Stetoskop.zip (119.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2171441
    michas.u
    Poziom 11  
    a cos o nizszym zasilaniu? bo to jest dla mnie warunek krytyczny, nie moge na 9V, czy nie na szybkiego cos by sie znalazlo?
  • REKLAMA
  • #4 2172773
    ford42
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Dość dawno temu używałem dobrej jakości stetoskopu : ze względu na uniknięcie zafałszowania barwy dźwięku jako przetwornik wejściowy użyta była spreparowana wkładka telefoniczna, ale słuchawkowa ( nie mikrofon !!!). Pracowała ze wzmacniaczem scalonym w układzie 3* syperAlfa. Dźwięk podawany był na wejście rurki stetoskopu lekarskiego,przez przetwornik elektro-akustyczny, tak, że lekarz pracował z "normalnymi" słuchawkami . Urządzenie to było testowane przez kilku lekarzy różnych specjalności i zyskało uznanie także kardiologów. Zasilanie - jedno ogniwo pastylkowe LR4 . Cała elekronika wraz z przetwornikiem mieści sie w kieszonce fartucha lekarskiego. To było jedyne rozwiązanie, które chcieli i używali lekarze. Życzę powodzenia W.
  • REKLAMA
REKLAMA