logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik na różne napięcia? Da się??? Problem....

gucio_ok 11 Sty 2006 22:26 1161 3
REKLAMA
  • #1 2171209
    gucio_ok
    Poziom 11  
    Witam! Potrzebuję zbudować pewne stanowisko do badań nad materiałem biologicznym. Niestety moja wiedza z zakresu elektoniki i elektrotechniki nie jest zbyt wielka, dlatego proszę o pomoc Fachowców :)

Chcę stworzyć pole elektryczne, które określone będzie dwoma parametrami: Napięciem i częstotliwością.
    Stosowane napięcie to: 24V, 50V, 100V i 240V.
    Stosowana częstotliwość to: 25 Hz, 50Hz, 100Hz, i ok. 300 (lub więcej) Hz.

I teraz zasadnicze pytanie - jak rozwiązać sprawę zasilania falownika? Wszystkie dostępne na rynku falowniki nie mają tak szerokiego zakresu napięcia zasilającego.... :(
    Czy da się to jakoś inaczej rozwiązać? Jak Stworzyć takie pole elektryczne o podanych parametrach? Oczywiście nie chodzi mi tutaj o kombinowanie układu z np. 3 falowników.... Jestem trochę "zielony" w temacie, a problem muszę jakoś rozwiązać....

Jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 2190333
    kojanko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    :idea: Problem nie wydaję się być nadmiernie trudny dla elektronika, może zmiast budowac falownik wykorzystaj generator z wybieraną częstotliwością i wzmacniacz np z wyjściem transformatorowym; nic nie napisałeś o mocy i kształcie wymaganego napięcia.? powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2193967
    gucio_ok
    Poziom 11  
    Moc urządzenia nie będzie wielka, rzędu 200-300W, będzie to tak jakby duży kondensator - dwie płytki z blachy miedzianej o wymiarach ok. 20x30 cm, pomiędzy nimi umieszczone będą bulwy ziemniaka :)

kształt wymaganego napięcia - idealnie byłoby, gdyby była możliwość wyboru kształtów fali: sinusoidalna, półsinusoidalna, prostokątna i trójkątna.

Tymczasowo do badań wstępnych stworzę troszkę inne stanowisko, ale docelowo prawdopodobnie trzeba będzie zbudować to ustrojstwo z takimi możliwościami i parametrami jak opisałem. Ciekaw jestem czy jest możliwość zbudowania czegoś takiego, w jakich pieniądzach (zleciłbym taką robotę) i kto ewentualnie by się tego podjął.... ? poradźcie coś :)
  • #4 2194332
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    gucio_ok napisał:
    Chcę stworzyć pole elektryczne, które określone będzie dwoma parametrami: Napięciem i częstotliwością.
    Stosowane napięcie to: 24V, 50V, 100V i 240V.
    Stosowana częstotliwość to: 25 Hz, 50Hz, 100Hz, i ok. 300 (lub więcej) Hz.

I teraz zasadnicze pytanie - jak rozwiązać sprawę zasilania falownika? Wszystkie dostępne na rynku falowniki nie mają tak szerokiego zakresu napięcia zasilającego.... :(
    Bo to nie jest zadanie dla falownika.

gucio_ok napisał:
    Moc urządzenia nie będzie wielka, rzędu 200-300W
    Jak kolega wyliczył taką moc?

Tu jest potrzebny zwykły generator ze stopniem wyjściowym wysokiego napięcia.
    Jeśli jest potrzebne tylko pole elektryczne, to może i moc takiego generatora nie musi być tak duża.
REKLAMA