logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Liteon 1693s - błąd kalibracji mocy przy płytach DVD Sony

hutnik 15 Gru 2007 19:55 1251 8
REKLAMA
  • #1 4591247
    hutnik
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Nagrywarka nagle przestała nagrywać płyty DVD Sony , w programie Nero wyskakuje komunikat błąd kalibracji mocy.
    Natomiast jeszcze nagrywa płyty Emtec bez większego problemu.
    Po włożeniu płyty nie widzi zawartości nagranego materiału DVD,po kilkakrotnych próbach wysuwanie i wsuwanie płyty do napędu udaje się czasami odczytać płytkę, zaznaczam że ten problem wcześniej nie występował wcale albo bardzo sporadycznie na tanich płytach.
    Czy w związku z tym to poczatek końca nagrywarki czy może wina płyt ?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4594811
    artiee
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Stawiam na zgon nagrywarki. Miałem kilka nagrywarek z takimi objawami. To był ich koniec ,po pewnym czasie nic juz nie czytały i nie paliły.
  • #3 4594896
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zawsze możesz przeczyścić optykę.
  • REKLAMA
  • #4 4596573
    immola
    Poziom 13  
    Tak, właśnie. Przeczyścić 'Oko" i powinno ruszyć, jeśli nie to trup.
    Następnym razem lepiej wybrać co lepszego niż Liteon...
  • REKLAMA
  • #5 4597324
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Potwierdzam, to co koledzy wyżej piszą. Możesz próbować czyścić optykę, ale na wiele Ci to nie pomoże. Ostatnio sam to przerabiałem u znajomego. Jak dla mnie nagrywarka zgon.
  • REKLAMA
  • #6 4597480
    immola
    Poziom 13  
    Przeczyszczenie optyki czasem działa. Też to przerabiałem kilka razy i w jednej nagrywarce DVD (2-letniej) pomogło. Napęd działa dalej jak nowy, ..aż dziwne... ale działa, wypala, odtwarza.
  • #7 4662869
    hutnik
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Optykę przeczyściłem nie pomogło to jednak.
    Nagrywa lub nie ,zależy jak jej spasuje napęd uważam za złom do wymiany za porady dziękuje.
  • #9 4663050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nagrywarka LiteOn 1693s przestała poprawnie nagrywać płyty DVD marki Sony, wyświetlając w Nero błąd kalibracji mocy, podczas gdy płyty Emtec są nagrywane bez problemu. Po nagraniu płyty Sony napęd często nie rozpoznaje zawartości, a odczyt wymaga kilkukrotnego wysuwania i wsuwania nośnika. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia nagrywarki, co jest typowe dla tego typu objawów, jednak zalecane jest najpierw przeczyścić optykę lasera. W niektórych przypadkach czyszczenie optyki pozwala na dalsze użytkowanie urządzenia. Dodatkowo zasugerowano aktualizację firmware (BIOS) nagrywarki, co w innych modelach LiteOn i NEC przyniosło poprawę działania i nowe funkcje. Jeśli te metody zawiodą, nagrywarka może wymagać wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA