logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo '92 1.0 - piszczący pasek na wolnych obrotach, co sprawdzić?

bj86 13 Sty 2006 09:48 2612 7
REKLAMA
  • #1 2175547
    bj86
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Witam.

Ostatnio w polówce zaczął mi (właściwie to dziadkowi ;) ) piszczeć pasek na wolnych obrotach. Jego mechanik za dyche najpierw zachlastał wszystko smarem (na 2 dni przestało), ale jak potem zaczeło dalej piszczeć to stwierdził, że tak musi być. A że facet lubi sobie powciskać głupoty to pytam kolegów na elektrodzie: co to może być? któreś kółko poluzowane, pasek do wymiany (ten nie jest stary, podobno 3 miechy temu założony) czy jeszcze coś innego?

Pod tym linkiem niżej jest plik audio (format *.amr - nagranie z komórki) - nie wiem czym to odtworzyc poza telefonem, trzeba chyba wgrac na telefon przez BT albo IrDE...

http://malp.fm.interia.pl/SoundClip(01).amr

Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 2175560
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Paski lubią piszczeć. Na początek odpal auto i popryskaj pasek wodą. Jeżeli ucichnie to znaczy, że on hałasuje. Trzebaby też osłuchać łożyska alternatora.
  • REKLAMA
  • #3 2175566
    bj86
    Poziom 14  
    To nie jest takie piszczenie "jak paski lubia" (np przy ruszaniu) ale sprawdze tak jak mowisz.

Najlepiej by bylo jakby ktos tego posluchal bo dziwnie brzmi...

Pozdro!
  • #4 2175627
    sly_1978
    Poziom 20  
    Ocena: 283
    moim zdaniem moze to byc problem kół pasowych, spotkalem sie z tym pare razy juz.
  • REKLAMA
  • #5 2175636
    bj86
    Poziom 14  
    Mam nadzieje ze udalo ci sie tego posluchac ;) I co by wypadało z tymi kolkami zrobić? Do wymiany koniecznie czy można jakoś odratować?

Dzieki i pozdro!
  • REKLAMA
  • #6 2176192
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Doraźnie zamiast paska o szerokości 9.5 czy 10 zakładałem 12 do 13, w zależności od zużycia kół. Pomagało.
  • #7 2177256
    bj86
    Poziom 14  
    Jerzy100 napisał:
    Trzebaby też osłuchać łożyska alternatora.

To pasek rozrządu, alternator jest na innym.

KingKong napisał:
    Doraźnie zamiast paska o szerokości 9.5 czy 10 zakładałem 12 do 13, w zależności od zużycia kół. Pomagało.

a docelowo? wymiana? czy da sie to jakos zregenerowac?

Dzieki i pozdro!
  • #8 2177528
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Czyli tobie chodzi o pasek rozrządu???? W takim przypadku jeśli pasek jest nowy, trzeba go lekko poluzować pompą wodną.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Polo z 1992 roku z silnikiem 1.0 pojawił się problem piszczącego paska na wolnych obrotach. Pasek był niedawno wymieniony (ok. 3 miesiące temu). Mechanik próbował smarować pasek, co tymczasowo pomogło, ale problem powrócił. Dyskusja sugeruje, że przyczyną może być nie tylko sam pasek, ale także poluzowane lub zużyte koła pasowe, a także łożyska alternatora. Zalecane jest sprawdzenie łożysk alternatora oraz kół pasowych. W przypadku paska rozrządu, który jest nowy, wskazane jest lekkie poluzowanie napinacza (pompy wodnej). Jako doraźne rozwiązanie proponowano zastosowanie paska o większej szerokości (12-13 mm zamiast 9,5-10 mm), co może pomóc przy zużytych kołach. Problem wymaga dokładnej diagnostyki, a w razie konieczności wymiany lub regeneracji elementów układu napędowego paska.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA