logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra 1.6 1993 benzyna – nierówna praca silnika na zimno, kopcenie świec

piter13 13 Sty 2006 16:11 8830 16
REKLAMA
  • #1 2176747
    piter13
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Na początku chciałem zaznaczyc ze niejestem znawcą aut.Mam Opla Vectre 1,6 benzyna z 1993r podobno gażnik.Mój problem polega na tym ze podczas ujemnych temperatur,auto po zapaleniu pracuje tak jakby na trzech cylindrach,ale po rozgrzaniu jest już wszystko wporzątku.Zaznaczyć chcę że zostały wymienione świece,kable wysokiego napięcia,kopułka i palec,ale to nanic bo się niepoprawiło się.Moze to zła jakość paliwa.A po odkręceniu świec dwie były zakopcone.Prosze o pomoc bo jestem bezradny.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2176782
    am2310
    Poziom 18  
    Ocena: 168
    sprawdz czujnik temperatury cieczy chłodzącej silnik
  • REKLAMA
  • #3 2176795
    piter13
    Poziom 11  
    A gdzie on sie znajduje,bo naprawde niewiem
  • REKLAMA
  • #4 2176969
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    ja bym sprawdzil na ktorym culindrze nie pali i dobral do popychaczy zaworow
  • #5 2178130
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Witam Najpierw sparwdź ciśnienie na cylindrach a później się pomysli co dalej... on chyba nie będzie na gaźniku tylko na punktowym wtrysku... podaj oznaczenie silnika..
    Pozdrawiam
  • #6 2179716
    piter13
    Poziom 11  
    DZisiaj niemoge podac oznaczenia silnika bo pozyczyłem go mojej dziewczynie,ale w poniedziałek jak najszybciej podam.A co do gażnika,to wszyscy mi tak mówili,ale po oznaczeniu silnika,bedziecie wiedzieli.Narazie dziekuje za cenne rady bo napewno się do nich zastosuje.Pozdrawiam.
  • #7 2187173
    piter13
    Poziom 11  
    Podaje ten numer silnika 16SV02V55980 z tego co się dowiedziałem w ASO to w tym roczniku wychodziły jeszcze na gażniku,ale wy rozpoznacie po numerach.Pozdrawiam
  • #8 2187403
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Sprawdż dokładnie wszystkie rurki które dochodzą do zespołu wtryskowego.O wynikach oględzin daj znać.
  • REKLAMA
  • #9 2187580
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Silnik masz zasilany przez gaźnik. Informuje o tym 4 znak- litera V. Inne oznaczenia:
    Z- wtrysk jednopunktowy
    E- wtrysk wielopunktowy
    D- diesel
    Dziwi mnie trochę ten gaźnik w tym modelu i w tym roczniku:?:
    Nie było tam przypadkiem przekładki silnika?
  • #10 2187888
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Zdejmij filtr powietrza i sprawdź czy zaraz po rozruchu uchyla się klapa rozruchowa, czyli czy działa siłownik pull-down (zubażający mieszankę po rozruchu).
  • #11 2187891
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Witam
    Czy przekladi nie było to ja wam nie powiem ale powiem wam że w tych latach były jeszcze 16SV na gaźniku i są to silniki mocniejsze od tych na wtrysku i dość ekonomiczne robiłem ostatnio taki i rozmawiałem z właścicielem.
    POZDRAWIAM
  • #12 2188983
    walDI43
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeśli to wtrysk jednopunktowy a tak wygląda to czujnik temperatury od sterownika po wymianie będzie ok.
    pozdrawiam
  • #13 2189568
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Co wy ten rocznik na gazniku, juz kadety byly na wtrysku. Masz jednopunktowy wtrysk paliwa. Najlepiej zaczac od najprostszej rzezcy i sprawdzic kompresje na poszczegolnych cylindrach, jak zmierzysz to daj znac.
    Pozdrawiam.
  • #14 2189893
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Zgodzę się z kolegą King Kong . 16SV chodzi na gaźniku Pierburg 2E3 w/g Autodaty. Podany objaw wskazuje faktycznie na uszkodzenie pull-downu ( korektor ssania)i przy odpaleniu zimnego silnika zalewa ( za bogata mieszanka)
  • #15 2190870
    piter13
    Poziom 11  
    Jezeli chodzi o silnik to niebyło przekładki bo sprawdzili mi to w salonie i tak jak napsałem w tym roczniku wychodziły na gażniku,ale mało ich było.Podjade do znajomego mechanika,zeby mi sprawdził cisnienie i korektor ssania,bo ja sie zbytnio nieznam,ale kaze mu sprawdzić to co wyscie napisali.Bo co do przewodów to wszystkie sprawdziłem,a które wydały mi sie podejrzane wymieniłem.Dziekuje za gady.Pozdrawiam wszystkich.
  • #16 2193074
    piter13
    Poziom 11  
    Cisnienie w cylindrach sprawdziłem i mechanik powiedział ze jest w porzątku,i też potwierdził waszą teze co do pull-downu.Jeżeli możecie to doradcie czy szukac całego gażnika,czy wystarczy zestaw naprawczy bo znalazłem na allegro i czy warto go kupić.Pozdrawiam.
  • #17 2234796
    piter13
    Poziom 11  
    Samochód juz jest naprawiony,wystarczyło tylko dobrze wyregulowac gaznik i wszystko wruciło do normalnosci,wiec temat zakączam i dziekuje za rady i pomoc.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Opel Vectra 1.6 z 1993 roku z silnikiem oznaczonym 16SV, wyposażony w gaźnik Pierburg 2E3, miał problem z nierówną pracą silnika na zimno oraz kopceniem świec. Objawy wskazywały na pracę na trzech cylindrach po rozruchu w niskich temperaturach, mimo wymiany świec, kabli wysokiego napięcia, kopułki i palca. Zalecano sprawdzenie czujnika temperatury cieczy chłodzącej, ciśnienia sprężania na cylindrach oraz działania korektora ssania (pull-down), który odpowiada za regulację mieszanki paliwowej po rozruchu. Potwierdzono, że silnik jest zasilany gaźnikiem, a nie wtryskiem paliwa. Po diagnostyce i regulacji gaźnika problem został rozwiązany, a silnik zaczął pracować prawidłowo. Dyskusja podkreśliła znaczenie kontroli układu ssania i prawidłowej regulacji gaźnika w starszych modelach Opla Vectra z silnikiem 16SV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA