logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 20-pinową wtyczkę zasilacza do płyty głównej?

duncan99 13 Sty 2006 16:34 8678 11
REKLAMA
  • #1 2176841
    duncan99
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Moj problem polega na tym iz chciałem zmienic wtyczki do płyty głownej od zasilacza. Niestety zapomnialem o tym ze nie znam kolejnosci poniewaz niektore kabelki (jest ich 20) maja takie same kolory. Nie jestem wlasnie pewien czy jest jakas kolejnosc laczenia kablkow. Jedno co wiem to ze czarny do czarnego, ale jest ich 4. Strzelac nie bede poniewaz nie chce spalic płt. głow. Jakby ktos nie wiedzial co odciałem dodaje img.

http://img224.imageshack.us/my.php?image=zasilacz9ed.jpg
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2176874
    duncan99
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    l
    Te kolory które sie powtarzają to wkładaj w odpowiednie,w.g rysunku miejsce tak jak ci się kabelki układaja.

Nie wazny który czarny do czarnego? I tak maja te same wlasciwosci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2176882
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Tak ,każdy czarny to to samo czyli masa tak jak każdy czerwony to +5V i.t.d.
  • #5 2176884
    duncan99
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Tak ,każdy czarny to to samo czyli masa tak jak każdy czerwony to +5V i.t.d.

Ok. Dzieki. Druga sprawa to ze na zasilaczu mam 3 pomaranczowe a na stronie sa 2 ale to chyba raczej szczegol i w zaleznosci od typu zasilacza ale dziekuje.
  • #6 2176893
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    We wtyczce też są 3 orande.Niedokładnie patrzyłeś.
  • Pomocny post
    #7 2177041
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Wtyczka Zasilacza Widok Tył Wtyczki Kable idące z Zasilacza Opis Gdzie jaki Kolor
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 20-pinową wtyczkę zasilacza do płyty głównej? Wtyk Zasilacza ATX Umiejscowienie pinout Kolory Kabli.jpg (20.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2177096
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam !
    Kolego duncan99 coś mi się wydaje na tym słabym zdjęciu że będziesz miał problemy z podpięciem bo widze że masz inne chyba kolory o ile to jest dokładnie ten zasilacz co na Twym linku !
    Tak z czystej ciekawości dlaczego masz potrzebę by ten wtyk wymieniać jest uszkodzony , nadpalony?
    Czy to jest ASTEC 145W model SA147-3510 ?
  • #9 2178565
    duncan99
    Poziom 11  
    TONI_2003 napisał:
    Witam !
    Kolego duncan99 coś mi się wydaje na tym słabym zdjęciu że będziesz miał problemy z podpięciem bo widze że masz inne chyba kolory o ile to jest dokładnie ten zasilacz co na Twym linku !
    Tak z czystej ciekawości dlaczego masz potrzebę by ten wtyk wymieniać jest uszkodzony , nadpalony?
    Czy to jest ASTEC 145W model SA147-3510 ?

Nie, nie. Juz wszystko jest dobrze. Troche powinienem wiecej pomyslec a pozniej pisac. No cóż. Ale powstał teraz drugi problem. Komputer sam z siebie sie restartuje przez ten zasilacz.
  • #10 2179227
    TONI_2003
    Moderator
    ... a jesteś pewien że wszystkie przewody dobrze rozmieściłeś , a zasilacz ma dobre napięcia?
    Napisz również czy to taki zasilacz ?
  • #11 2182244
    duncan99
    Poziom 11  
    TONI_2003 napisał:
    ... a jesteś pewien że wszystkie przewody dobrze rozmieściłeś , a zasilacz ma dobre napięcia?
    Napisz również czy to taki zasilacz ?

Ten zasilacz miał wczesniej spalana koncówke wiec postanowilem ja zmienic bo sie restartował. Myslalem, ze jakt o zmienie to nie bedzie tego problemu ale on nadal jest.
  • #12 2183539
    TONI_2003
    Moderator
    ... sądzę że wiem co mu jest , ale skoro Ty nie umiesz odpowiadać na pytania jakie zadaję to radź sobie sam , a nie pisz na forum o pomoc skoro nie umiesz z niej korzystać !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia 20-pinowej wtyczki zasilacza do płyty głównej, przy czym autor nie znał kolejności kabli, zwłaszcza że wiele miało takie same kolory. Ustalono, że kable czarne to masa (GND) i można je podłączać dowolnie do odpowiadających pinów, podobnie czerwone to +5V. Wskazano na dostępność schematów kolorów przewodów wtyczki ATX na stronie hardwarebook.net, które pomagają w prawidłowym ułożeniu kabli. Zauważono, że liczba pomarańczowych przewodów może się różnić w zależności od modelu zasilacza, ale w omawianym przypadku było ich trzy, co jest zgodne z dokumentacją. Pojawił się też problem restartów komputera, który występował mimo wymiany uszkodzonej końcówki wtyczki zasilacza. Sugerowano sprawdzenie poprawności rozłożenia przewodów i parametrów napięć zasilacza. W dyskusji pojawiła się wzmianka o modelu zasilacza ASTEC 145W SA147-3510, jednak autor potwierdził, że to nie ten model. Ostatecznie problem restartów pozostał nierozwiązany w ramach dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA