logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Candy NE395008 - wymiana termostatu L52, nie wyłącza się

saratech 13 Sty 2006 17:45 8262 13
REKLAMA
  • #1 2177056
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Witam...
    Lodówka przestała pracować...Po spięciu termostatu na krótko odpaliła i zaczęła chodzić...Wymieniłem więc termostat (bodajże typ L52) taki sam jaki był, różnił się tylko mocowaniem...Lodówka chodzi, ale się nie wyłącza...Jaka może byc przyczyna? Moze ktos miał doświadczenia w wymianie termo...Proszę o sugestie...Maciek
  • REKLAMA
  • #2 2177168
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    saratech napisał:
    Wymieniłem więc termostat (bodajże typ L52) taki sam jaki był, różnił się tylko mocowaniem.

I te termostaty mają dokładnie te same oznaczenia?
  • REKLAMA
  • #3 2177196
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2177202
    04john04
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Podaj model tej lodówki, jest na tabliczce znamionowej, sprawdż długości kapilary mowego z orginalnym i czy kapilara jest prawidłowo zamocowana,piszesz ze się nie wyłancza ale czy wogóle ona chłodzi,czy w komorze jest widoczny szron ?
  • #5 2177284
    saratech
    Poziom 21  
    A więc tak, lodówka nie działa tak jak powinna i co dziwne w zamrazalniku jest szron ale jakos słabiej mrozi w głównej komorze...Kapilary są tej samej długości a termostaty sa te same Albo maja oznaczenia L52 albo L59...Nie pamiętam bo teraz nie moge sprawdzić bo jestem u siebie a lodówka stoi u siostry której teraz nie ma...Wiem tylko ze kupując termostat brałem ten sam typ bo sprawdzałem na obudowie...

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze raz ja...Juz mam...Model lodówki to Candy NE 395008 a termostat który był w niej to K59-L...Kapilar tej samej długości co kupiłem...
  • #6 2177310
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2177311
    saratech
    Poziom 21  
    Czy ma ktos moze schemat elektryczny tej lodówki?
  • REKLAMA
  • #8 2177313
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2177319
    saratech
    Poziom 21  
    No właśnie...To dlaczego na starym termo nie chodziła a na krótko ruszyła??? Poza tym zamrazalnik mrozi i jest szron...Jak zdemontowałem stary termo i zdjąłem z kapilary koszulke igielitową okazało sie ze kapilara jest uszkodzona...Dziura i tyle...

Dodano po 1 [minuty]:

Po co schemat? A bo zastanawiam się czy nie zamieniłem koncówek na termostacie, Tam są konektory a nie kostka...Chciałem zobaczys czy to ma znaczenie zgodnie ze schematem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2177359
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Czarny ma być podłączony do 4.
  • #11 2177420
    saratech
    Poziom 21  
    Tam jest tak, z tego co pamiętam...Dwa są połączone wspólnym konektorem i wchodziły na środkowy bolec konektorowy...A te zewnetrzne to biały i brązowy...Czarnego nie ma ale to najprawdopodobniej bedzie czarny...Ale to sprawdzę jutro...Pytam Was i zbieram informacje aby być jutro lepiej przygotowany do tematu...Przydałby mi się ten schemat albo chociaz układ wyprowadzeń przewodów od termostatu...
  • Pomocny post
    #12 2177542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 2178083
    04john04
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    sprawdż temperaturę w komorze lodówki zwykłym termometrem zaokiennym[w środkowej części] nie powinno być powyżej 5 stopni i zobacz jaki jest skraplacz z tyłu lodówki, musi być ciepły podczas pracy sprężarki, jak jest zimny to lodówka jest bez gazu.
  • #14 2188123
    saratech
    Poziom 21  
    Witam wszystkich serdecznie a zarazem ponownie...
    Tak jak przypuszczałem pomylone były połaczenia przewodów z termostatem...Poprawiłem i loduwka działa jak należy...Mrozi, wyłącza się i włącza az przyjemnie popatrzeć...Dziękuję wszystkim za pomoc...Temat uważam za zakończony...Pozdrawiam wszystkich kolegów i jeszcze raz dziękuję...Maciek

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Candy NE395008 przestała się wyłączać po wymianie termostatu typu K59-L (wcześniej L52 lub L59). Nowy termostat miał taką samą długość kapilary, jednak stary termostat miał uszkodzoną kapilarę (dziura). Po wymianie lodówka działała ciągle, ale słabo mroziła, a w zamrażalniku pojawił się szron. Problem okazał się wynikać z błędnego podłączenia przewodów do termostatu, co zostało potwierdzone po konsultacji schematów wyprowadzeń: zasilanie na pin 6, wyjście na sprężarkę na pin 4, oświetlenie na pin 3. Po poprawnym podłączeniu przewodów lodówka zaczęła prawidłowo chłodzić i wyłączać się. Wskazano, że słabe chłodzenie i ciągła praca mogą świadczyć o problemach z układem chłodniczym, a nie samym termostatem. Zalecane było także sprawdzenie temperatury w komorze oraz stanu skraplacza, aby wykluczyć brak czynnika chłodniczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA