logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 7200 160GB - różnica w pojemności dysku w Windows i BIOS

Bladeus Santirafus 13 Sty 2006 22:58 2057 12
REKLAMA
  • #1 2177780
    Bladeus Santirafus
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam problem z dyskiem Seagate Barracuda 7200 160GB zakupionym niedawno na allegro. Nie chodzi mi o bad sektory ale o jego pojemność. Otóż w Partition Magicu widzi dysk jako 131069MB czyli ok128GB. Wiem, że windows widzi dyski jako mniejsze niz w rzeczywistości ale myśle, że to już przesada. O ile Windows się może mylić to BIOS z reguły nie, a on widzi dysk jako 136GB a inne moje dyski widzi poprawnie. Właściciel dysku z kolei twierdzi, że z dyskiem jest wszystko w porządku. Nie ma żadnych bad sektorów etc. W czym może być problem?
    Z poważaniem, Bladeu Santirafus.
  • REKLAMA
  • #2 2177846
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    wydaje mi sie ze dyski maja zawsze mniejsza poj. niz ta o ktorej pisze producent, np. na mojej 120 jest chyba ze 112gb tylko :]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2177878
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    O czym ty mowisz chlopie ?
    Nalezy zainstalowac poprawke do windowsa ( szukaj 48bit LBA adressing) lub wgrac SP1.
    32 bitowe adresowanie pozwala zaadresowac tylko 136 Gb danych.

Nie sugeruj sie biosem, WINXP rządzi sie swoimi prawami.
  • #4 2177889
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    ee, piszac tego posta zakladalem ze masz zainstalowangeo sp2 :]
  • #5 2177909
    Stingerek
    Poziom 28  
    To zawsze zakladaj ze uzytkownik nie popelnil podstawowych czynnosci ( np nie wsadzil wtyczki do gniazdka )
    A to jest ewidentny objaw.
    Ewentualnie mozna sprobowac zaktualizowac BIOS.
    A czy autor watku moglby laskawie podac JAKA ma plyte glowna ?
  • REKLAMA
  • #6 2179773
    Bladeus Santirafus
    Poziom 11  
    Dzięki Stingerek wydaje mi się, że rzeczywiscie może tu chodzić o SP.

Moja płyta główna i BIOS:

Computer:
    Computer Brand Name: VIA Technologies, Inc. VT8363

Motherboard:
    Motherboard Model: ECS K7VZA
    Motherboard Chipset: VIA VT8363A KT133A + VT82C686B
    Motherboard Slots: 4xISA, 4xPCI, 1xAGP v2.0

BIOS:
    BIOS Manufacturer: Award Modular BIOS v6.00PG
    BIOS Date: 04/30/01

Mi to nic nie mówi ale może wy wiecie skąd teraz ściągnąć poprawki/uaktualnienia BIOS-a na tą płytę główną lub te poprawki LBA 48bit...??? W każdym razie to co powinno pomóc??
    A ten servis pack to skąd mam ściągnąć bo chyba nie ze strony windy bo tam ponoć błędów dużo...?? Prawda to??
  • #7 2180000
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Nie jestem na 100% pewny ale kontroler IDE chipsetu KT133 cyba nie obsługiwał 48 bitowego adresowania LBA, więc jedynym wyjściem może się okazać wymiana płyty głównej na nowszą lub zakup kontrolera ATA/133 na PCI.
    Poza tym trzeba uaktywnić obsługę 48 bitowgo adresowania LBA w Windowsie:
    www.48bitlba.com
    http://www.48bitlba.com/download/enablebiglba/EnableBigLba.exe
  • #9 2181052
    Bladeus Santirafus
    Poziom 11  
    Płyte główną mam taką jak w opisie powyżej i dalej nie wiem jaką wybrać z tej listy ze strony podanej powyżej. A poza tym jaką mam pewność, że po zmianie BIOS-u nie będzie jakiś komplikacji. Mój kumpel zmienił to musiał się potem bawić w "kody zerojedynkowe" jak sam określił. A skoro ta płyta nie obsługuje takich dysków to co to da?
  • Pomocny post
    #10 2181805
    tzok
    Zacznij od wprowadzenia poprawki do rejestru (program z linku) i zobacz czy menedżer dysków w Windows zobaczy dodatkową pojemność - jeśli tak - zostaw BIOSa w spokoju.
  • REKLAMA
  • #11 2182049
    Stingerek
    Poziom 28  
    Dokladnie takjak mowi przedmowca.
    BIOS to nic dla WINXP , poprostu jak winda zobaczy 160GB to biosa ie ruszaj, a kumpel ci nawciskał farmazonów, i bredzi pierdoły.
  • #12 2182081
    Slawkoa
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam dokładnie taki sam HDD na mobo Gigabyte GA-7N400 Pro2 v2.0 i winda bez różnicy czy jest z SP czy goła widzi dysk poprawnie czyli 149 GB po sformatowaniu. Myślę że jest to wina chipsetu. Spróbuj jeszcze ustawić w BIOS przy typie HDD Large zamiast LBA :)
  • #13 2183970
    tzok
    Windows XP nie korzysta w żaden sposób z BIOSu podczas obsługi dysku. Wszystkie dyski działają w trybi LBA, przestawiając na Large (pozostałość z zamierzchłych czasów) ryzykujesz utratę danych z dysku.
    :arrow: Slawkoa: Zapewne miałeś zintegrowane SP1 na płycie instalacyjnej Windows XP.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy różnicy w widocznej pojemności dysku Seagate Barracuda 7200 160GB między Windows, BIOS-em i narzędziem Partition Magic. Windows i BIOS pokazują mniejszą pojemność niż nominalna, co wynika z ograniczeń 32-bitowego adresowania LBA, które pozwala na obsługę maksymalnie 136GB. Rozwiązaniem jest włączenie obsługi 48-bitowego adresowania LBA w systemie Windows poprzez odpowiednią poprawkę (np. EnableBigLba.exe) oraz instalacja Service Pack 1 lub nowszego. Jednakże chipset płyty głównej (VIA VT8363A KT133A) i kontroler IDE mogą nie wspierać 48-bitowego LBA, co wymaga aktualizacji BIOS-u lub wymiany płyty głównej bądź dodania kontrolera ATA/133 na PCI. BIOS nie ma wpływu na widoczną pojemność w Windows XP, więc jego aktualizacja jest mniej istotna, choć może pomóc w kompatybilności. Zaleca się unikanie zmiany trybu dysku w BIOS z LBA na Large, gdyż może to spowodować utratę danych. Wskazano także źródła do pobrania aktualizacji BIOS-u i narzędzi do włączenia 48-bitowego LBA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA