logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekształcić telewizor w oscyloskop za pomocą przystawki?

przemek 22 14 Sty 2006 00:18 1970 3
REKLAMA
  • #1 2178109
    przemek 22
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    cze mam problem poniewaz niestac mnie na oscyloskop to pomyslalem sobie ze moze ktos wie jak wykonac takom przystawke podpinanom pod wejscie anteny telewizora ktura by nam zmienila odbiornik telewizyjny w oscyloskop
  • REKLAMA
  • #2 2178722
    matmic
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Ciężko byłoby coś takiego uzyskać, budowa kineskopu nie co się różni od budowy lampy oscyloskopowej, która właśnie jest głównym elementem oscyloskopu.
  • REKLAMA
  • #3 2178814
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Ja nie wiem, jak to zrobić, ale może łatwiej, nie wykluczając taniej będzie zrobic oscyloskop w oparciu o komputer? Kiedyś był taki kit AVT, ale nie wiem, jak on się sprawował. Może jakiś użytkownik się wypowie. A może samemu wziąc sobie jakiś wzmacniacz, potem dość szybki przetwornik AC...
  • #4 2179028
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4248
    Był na to jakiś schemat chyba w "Radioamatorze i Krótkofalowcu" około połowy lat 70-tych.
    Sygnał dawał przesunięcie w poziomie, podstawa czasu w pionie - opierało się to na
    przesunięciu fazy zależnym od chwilowej wartości sygnału. Niestety podstawa czasu 50Hz,
    więcej się nie dało, bo telewizor nie potrafił więcej przenieść. Ale za to kosztowało grosze,
    i do zrobienia paru prostych pokazów działania oscyloskopu w zupełności wystarczało.

Inny sposób, to szybki przetwornik ADC (im szybszym, tym lepiej), dość szybka pamięć
    SRAM (np. z cache zewnętrznego od komputera z 386 lub 486), warto było do tego dać
    przyzwoity układ wyzwalania, podłączyć do komputera, i miało się oscyloskop cyfrowy
    z pasmem kilkunastu MHz (ktoś na Allegro oferował przetwornik ADC do tego).
    Najlepiej dane z ADC wpisywać do pamięci w sposób ciągły, i zatrzymywać to po rozpoznaniu
    triggera (z regulowanym opóźnieniem) - wtedy można na odczycie zobaczyć, co działo się
    na krótko przed triggerem - w oscyloskopach analogowych ciężko było to uzyskać.
REKLAMA