logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie At 90s2313 w programatorze phoenix/funprog??

devolt 14 Sty 2006 00:20 1974 6
REKLAMA
  • #1 2178114
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    Witam wiem ze ten temat był juz poruszany jednak nie znalazłem zadnej odpowiedzi która by mi pomogła.
    Mam taki problem ze chce zaprogramowac uC 90s2313 programatorkiem phoenix/funprog.
    Prosiłbym o pomoc jakiego programu mam uzyc i jak ustawic zworki w programatorze( wydaje mi się ze na dole czyli funprog? )
    Próbowałme juz wieli icprog, funprog ....i jeszcze paru z miernym skutkiem...juz brak mi pomysłów...

Z góry dzięki za pomoc.
    Pzdr Devolt
  • REKLAMA
  • #2 2178840
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Sprawdz ustawienia programu w opcjach chcac je uzywac.
    Kazik
  • REKLAMA
  • #3 2179623
    devolt
    Poziom 21  
    A moze jakies wskazówki??
    Mam jezcze takie banalne pytanie, czy programując at90s2313 mam programowac flash rom czy internal eeprom??
    Bo w i2cprog v1.2b4 moge jedynie internal eeprom jak biore flash to wywala problem z komunikacją
  • REKLAMA
  • #4 2181526
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    W Ic-Prog 1.05 bez żadnych problemów zaprogramujesz AT90S2313. Wystarczy mieć w programatorze podstawkę 20-nóżkową albo zrobić sobie prawidłową przejściówkę. W programie musisz ustawić właściwy typ programatora. Ja nie miałem z tym żadnych problemów więc trudno mi sobie wyobrazić, co może być źle w Twoim przypadku. A czy AT90S8515 programuje Ci prawidłowo?
  • REKLAMA
  • #5 2182578
    devolt
    Poziom 21  
    Ok poszło dzięki za pomoc. W razie gdyby ktoś miał podobny problem do mojego to polecam strone http://ajpic.zonk.pl/download.php
    tam mozna sciągnąc ic-prog 1.05 i odpowiednie steroniki do xp . Po zainstalowaniu ich wszystko działa jak należy :)

Pzdr Devolt
  • #6 2221918
    Lonek
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Witam ... i proszę o pomoc !

Mam Programator phoenix/funprog i soft ICProg 1.05d

1.Podłączam programator pod LPT1 [zasilanie też z LPT biorę]
    w podstawkę 20PIN - włożony AT90s2313
    zworki ustawione na "PRII"

2. Uruchamiam ICProg pod 98
    -wybieram programator 'Fun-Card Programmer
    -Interfejs 'Bezpośredni I/O'
    -Opóźnienie max 40

-klikam "Odczytaj wszystko" pojawia sie komunikat:

'Wykryto błędną sygnaturę [Unkown FF-FF-FF]
    Czy chcesz kontynuować ? '

Jak dam 'tak' zaswieca się dioda zielona i niby czyta

To samo przy programowaniu - daję "Programuj wszystko" ....ten sam komunikat ?

Co mam zrobić ?
    Prosze ewentualnie o kontakt na Email: i7i7(_at_)op.pl
  • #7 2226259
    Lonek
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Sprawa już nieaktualna ;)
    Zrobiłem w pół godziny 'Si-Prog' i w 10 sek zaprogramowałem tego AT90.....

P o d z i ę k o w a n i a dla Kol. "Jacu$" :D:D:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolera AT90S2313 za pomocą programatora Phoenix/Funprog. Użytkownik miał problemy z wyborem odpowiedniego oprogramowania i ustawień zworki w programatorze, próbując m.in. programów Icprog i Funprog bez sukcesu. Zalecane jest użycie programu IC-Prog w wersji 1.05, który umożliwia bezproblemowe programowanie AT90S2313, pod warunkiem posiadania odpowiedniej podstawki 20-nóżkowej lub właściwej przejściówki oraz poprawnego ustawienia typu programatora w oprogramowaniu. W przypadku problemów z komunikacją przy wyborze pamięci flash, należy zwrócić uwagę na to, czy programuje się pamięć flash czy wewnętrzny EEPROM. Jeden z użytkowników zgłaszał błąd wykrycia nieprawidłowej sygnatury, jednak ostatecznie problem rozwiązał, korzystając z alternatywnego oprogramowania Si-Prog, które pozwoliło na szybkie zaprogramowanie układu. Wskazane jest także pobranie odpowiednich sterowników do systemu Windows XP, aby zapewnić prawidłową komunikację programatora z komputerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA