logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Amator 2C Stereo – jaka jest moc wyjściowa tego wzmacniacza?

__maciej__ 14 Sty 2006 10:07 2421 18
REKLAMA
  • #1 2178621
    __maciej__
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Mam pytanie: Czy wie ktoś jaką moc wzmacniacza ma amator 2c STEREO. Pytam z ciekawości:D
  • REKLAMA
  • #2 2178730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2178757
    __maciej__
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    A jaka jest moc szczytowa:?:
  • #4 2179366
    Kisiel888
    Poziom 11  
    Patrzyłem na końcówke mocy to pisze 2X13 watt posaidam w domu i potrafi wiele
  • REKLAMA
  • #5 2179632
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam.
    2x10W GML-026/2 lub 2x13W na GML-026
    2x5W z UL1405
    Wszystko zależy od wersji - zawsze z tyłu było wyraźnie napisane.
    Niestety nie pamiętam co siedziało w wersji 2c - zresztą w latch kryzysu
    mogło tam być montowane co było akurat pod ręką.:D
    Pozdrawiam.
  • #6 2180734
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2223743
    audittenter
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    amator2 stereo napisał:
    w 2c bylo 2x10wat
    w amatorze 3 było chyba 2x13 albo 2x15
    amator to jest sprzęt na wieki bo jest nie do zarżnięcia
    zresztą to jest moj pierwszy wzmaczniacz i radio
    na nim sie nauczyłem słuchac muzyki i co i jak siedzi w środku
    wg mnie jest to po radmorze i merkurym najlepszy polski sprzet audio i na nic go nie zamienie
    pozdrawiam

Na wieki może i tak ale nie u mnie podłączyłem altusy 300 i włączam power na początu się śmiałem :Dprzy 1/3 doś nawet dawały altusy więc volume wyżej i wyżej tak gdzieś do 2/3 i bum poszedł kanał :cry: gra ale strasznie cicho ale nie spodziewałem się że przy 2x10 altusy nawet grały
  • #8 2224639
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2225641
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam
    Rozmowa co prawda zboczyła nieco od tematu, ale "ruszyła" mnie zawartość dwu ostatnich postów więc piszę: z tego co nich widzę (w postach) to w pracy od lat "popełniam ten sam błąd" - znaczy się jeśli w celu sprawdzenia obciążam np 50W wzmacniacz, 300W obciążeniem to mogę go spalić?:D jeszcze ktoś czytając post kolegi audittenter'a tak pomyśli i ze strachu odłączy swój zestaw głośnikowy np. 200W od "pieca" 50W.
    Dla wyjaśnienia dodam że przyjęty "zdrowy"(w niektórych przypadkach przyjmuje się inaczej) zapas mocy (znamionowej) na kolumnach jest trzykrotny względem mocy znamionowej wyjściowej wzmacniacza, a jeśli jest wiecej, nic się nie stanie jeśli impedancja zestawu głosników jest taka, do jakiej został zaprojektowany wzmacniacz.
    Źle dopiero jest w druga stronę, gdy mamy głośniki o mniejszej mocy niż moc wzmacniacza - przegrzewają się głośnikom cewki, powstają na nich zwarcia, lub przerwy co prowadzi do uszkodzeń koncówek mocy wzmacniaczy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 2226475
    Scubzik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Amator<-bardzo fajny!! Mam taki w domu przy kompie i drugi na sali prób (też przy kompie)
    Co do mocy to zgadza się .. ok 10W.. ale moc mocą, a sprawność głośników Tonsila swoje robi i przy takich małych mocach.. a o tym nikt nie wspomniał:))
    Pozdro!!
  • REKLAMA
  • #11 2226570
    muminez
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    ... moc beznadziejna - te 10 watt i - kto wie, przy jakich znieksztalceniach - to prymityw. byl moim pierwszym odbiornikiem stereo w 1980 albo 81. kosztowal prawie pol wyplaty ... szumy byly tak wysokie, ze stereo mozna sie bylo domyslac. jako wzmacniacz - do przyjecia - wtedy do zk240t. po paru miesiacach zaoszczedzilem na starsza elizabethke - i nie do porownania ... jeszcze jedna uwaga - nieprawda jest, ze kolumny musza byc mocniejsze od wzmacniacza - ten amator moze zniszczyc 200 watt - towe kolumny ... poszukajcie cos o klippingu. korzystniej jest nawet podlaczenie "slabszych" glosnikow, niz moc wzmacniacza - i przede wszystkim kierowac sie czystoscia dzwieku !!! jesli ktos podkreca glosnosc - bez uwagi na charczenie z glosnikow, jest oszolomem! - i jeszcze jedno - jednostka "glosnosci jest dB a nie Watt!!! ... do dzisiaj wielu tego nie pojmuje!
  • #12 2226805
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    10 wat wielkiej mocy ..........tej kontur daje to że ten wzmacniacz potrafi a nawet najgforszych kolymn wycisnąc bas :D ma spory wykop idealny wzmacniacz do domu do wysykoefektywnych kolumn tonsila ........

tam kliiping boże ............co wy macie za kolumny ??? ????????????? ja tak sie starałem i NIGDY mi sie nie udało spalić przesterowanym wzmacniaczem głosnika niskotonowego anoi średniotonowego .........wzmacniacz 10 wat przesterowany tak że słychać same pierdy (już prostokąt na wyjsciu) i podłaczony gdn 20/30 i nic nie chciało mimo 20 min katowania paśc .............

raz spaliłem gdwt 9/70 przesterem ale to wina szajskiej zwrotnicy (jeden kondensator)
  • #13 2227445
    Scubzik
    Poziom 14  
    Niestety nie mogę się zgodzić że amator to przysłowiowa "rzeźba w gównie".. Jest to prosty aczkolwiek bardzo sympatyczny odbiornik...wrażenia odsłuchowe może nie powalają, ale gra czysto.. i nieprawda że nie słychać wfektu stereo.. ja nawet na bardzo steranych głośnikach słuchałem radia i muzyki z taśm i nie narzekam.. obecnie mam amatorka podpiętego w domu do kompa.. i gra na głośnikach tonsila takich telewizyjnych.. i ładnie brzmi.. nie ma basu dużo ale brzmi czysto.. i na słuchawkach też fajnie.. Do kompa wystarczy aż nadto. Do odsłuchów eż niezły bo nie koloryzuje zbytnio.. Poza tym mam z nim same miłe wspomnienia:))
    Pozdrawiam!!
  • #14 2227779
    muminez
    Poziom 19  
    sorki, jesli obecnych posiadaczy amatorkow urazilem ... przed 14-ma laty przesiadlem sie na Onkyo Integra (przedwzmacniacz P3390, wzmacniacz M5590 + dalsze integra komponenty 2570, 6570, 4670, 540, 1057) podpiete pod Infinity Kappa. oczywiscie, ze to juz inna liga i mam zupelnie inne wrazenie, jesli <- tego slucham, a zupelnie inne, jesli wracam do poczatkow mojej przygody z hi-fi -> amator. owszem, na tamte lata, kiedy nic nie bylo w sklepach bylo to minimum komfortu, ale nie szczytem! do dzisiaj nie mam o nim dobrego zdania i tak juz zostanie! jestem koneserem dobrego sprzetu i czesto przewijaja mi sie przez rece rozne "cacka"(marantz, pioneer, sansui i.t.d.). lubie rzeczy z konca lat 70-tych do konca lat 80-tych. uwazam, ze w tych latach analogowa technika przezywala swoj rozkwit... takze moje zainteresowania poszly wlasnie w tym kierunku. troszke handluje tymi rzeczami, ale amatora nie chcial bym za darmo. mimi wszystko - chyle czolo dla obecnych uzytkownikow :?:
  • #15 2227860
    Scubzik
    Poziom 14  
    Oj tak.. tamte sprzety mają swój urok... mmmm marantz, emerson, fonica, nawet Eltron 100... to były pięne czasy...swego czasu miałem nawet pa-1801 ale go spaliłem... z własnej głupoty.. a radyjka.. elizabeth czy inne ... mam teraz do odrestaurowania pioniera.. w ebonitowej obudowie..cacko.. a któż z nas miło nie wspomina kasprzaka.. plany kradzione z USA ale wykonanie nasze heh. pozdrawiam:)))
  • #16 2227885
    muminez
    Poziom 19  
    niooo.. plany zza granicy a ruskie polprzewodniki - jednemu gralo lepiej, a drugiemu gorzej. mi gral wylacznie "mono" chociaz specjalna antena na zamowienie ... eeetam.jak ktos sie tym jeszcze zachwyca ...
  • #17 2227956
    Scubzik
    Poziom 14  
    no.. ruskie pewno.. ja wiem że od wschodu do nas tylko zawsze mróz szedł ... ale nie można też paranoizowac.. Mieli bowiem nasi "przyjaciele" jedne z najlepszych lamp elektronowych.. Nawet bodaj sam Marschall używał takowych w pierwszych wzmacniaczach.. kiedyś oglądałem bodaj owsiakową "Kręciołę" i akurat byli w fabryce Marschalla... i tam była ta kwestia poruszona:))).. No ale wracając do zabytkowych sprzętów... wieżą Diory wcale bym nie pogardził.... :))
  • #18 2227992
    muminez
    Poziom 19  
    taaa... marshal placil dolcami - to sie starali... a do polski szly te co na koniec zmiany pozamiatali z podlogi ... jeden mial szczescie a drugi nie. a wracajac do sprzetu jeszcze eventualnie merkurym bym nie pogardzil - nie, zeby byl jakis TOP, ale ciekawie wygladal - mam sentyment ... moj trzeci po amatorze , elizabeth byl wlasnie mercury ... ten gral mi dobrze, bylem zadowolony

Dodano po 4 [minuty]:

potem radmor - apetyt rosl w miare jedzenia <:-) i potem diora ... czarna ... szuflada - na tamte czasy rewelacja ... ehh ... idziem spac.
    aha temat byl "amator" 10W he..he..heee ... chyba oswietlenie skali wiecej zuzywalo
  • #19 2228666
    Scubzik
    Poziom 14  
    hmm heh ..kapkę zleźliśmy z tematu.. ALE!!! faktycznie.. radmory i inne diory to fajna rzecz. Szufladowe były fajne choć czasem wadliwe.. Co do Amatorka to on miał te 10W.. a kolumny w oryginale dawali 15W.. jak znajdę instrukcję to zeskanuję i wkleję na elektrodę.. Ciekawa lektura:))
    Jeszcze gdzieś miałem instrukcję od magnetofonu Finezja.. hmm też "orygfginalny" sprzęcior
    Pozdro!

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra Amator 2C Stereo ma moc wyjściową około 2x10 W przy impedancji 8 Ω, choć niektóre wersje mogą osiągać do 2x13 W, zależnie od zastosowanych końcówek mocy (np. GML-026/2, GML-026, UL1405). Moc ta jest wystarczająca do zasilania kolumn o mocy nominalnej do około 20 W, szczególnie efektywnych głośników Tonsila, które dobrze współpracują z tym wzmacniaczem mimo jego niewielkiej mocy. Dyskusja poruszała także kwestie kompatybilności mocy wzmacniacza i kolumn, podkreślając, że ważniejsza jest odpowiednia impedancja i unikanie przesterowania (klippingu), które może uszkodzić głośniki i końcówki mocy. Amator 2C jest ceniony za trwałość i prostotę konstrukcji, choć jego parametry techniczne i jakość dźwięku są oceniane jako podstawowe w porównaniu do bardziej zaawansowanych urządzeń. Wątek zawiera również odniesienia do innych polskich i zagranicznych marek i modeli sprzętu audio z lat 70. i 80., podkreślając sentyment do klasycznych wzmacniaczy i odbiorników stereo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA