logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić przejściówkę DIN 5 na 2 RCA z uziemieniem do gramofonu Unitra?

Tomek242 14 Sty 2006 13:05 6249 10
REKLAMA
  • #1 2179248
    Tomek242
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Pytanko, czy orientuje się ktoś gdzie można zakupić przejściówkę z din-a piątki na 2 chinche + uziemienie. Ja jestem "lajkonik" w tych tematach i wolę nie bawić się w lutowanie bo prędzej coś zepsuje.
    Ewentualnie może ktoś zrobił by taki kabelek za rozsądną cenę?
  • REKLAMA
  • #2 2179368
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    zajzyj i zapytaj do najbliższego sklepu elekronicznego w twoim miescie lub nawet na alegro lub wogule w internecie poszukaj sa takie przejsciuwki i sa bardzo tanie , ale mozesz miec problem z odsłuchem płyt gramofonowych poniewaz twuj wzmacniacz moze nie miec przedwzmacniacza gramofonowego i z tym mozesz miec nie mały problem , do gramofonów sa specialne wejscia poprostu
  • #3 2179382
    Tomek242
    Poziom 11  
    Na allegro zaglądałem, nie ma. Gramofon posiada wkładkę piezoelektryczną a amplituner to Philips FR 985 i posiada wejście Phono In oraz Phono GND(Przewód uziemienia gramofonu), tak przynajmniej jest napisane w instrukcji.
  • REKLAMA
  • #4 2180843
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 2181811
    Tomek242
    Poziom 11  
    Nad podłączaniem będę myślał jak będę miał kabel. A tak na razie:
    Kabla mi brak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ale dzięki, sprawdzę.
  • #6 2183018
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    przejściówke można zrobić samemu. trzeba tylko znać wyprowadzenia DIN5. pozdrawiam
  • #7 2183888
    Tomek242
    Poziom 11  
    Wolałbym nie robić tego samemu, nie znam się na tym wcale, ale jak nikt nie będzie w stanie mi tutaj pomóc to niestety pozostanie mi samemu się w to zagłębić:cry:
  • REKLAMA
  • #8 2184006
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    Tomek242 napisał:
    Wolałbym nie robić tego samemu, nie znam się na tym wcale, ale jak nikt nie będzie w stanie mi tutaj pomóc to niestety pozostanie mi samemu się w to zagłębić:cry:

"Rozpiskę" złącza DIN znajdziesz tu http://www.hardwarebook.net/connector/av/dinaudio.html
    Problemem może być wyprowadzenie przewodu do zacisku GND w amplitunerze, ponieważ konstrukcja tego typu gramofonu nie przewidywała takiej ewentualności.
    Zacisk GND wykorzystuje się wtedy, gdy sygnały z wkładki gramofonowej, są wyprowadzone osobno parami przewodów - z rozdzieloną masą obydwu kanałów.
    W Twoim gramofonie, masy obydwu kanałów są połączone razem i wyprowadzone na styku 2 gniazda DIN. Sygnały z lewego i prawego kanału wkładki są wyprowadzone na stykach 3 i 5.
    Żyły kabla zakończonego wtykami cinch podłączasz do styków 3 i 5 wtyku DIN, ekrany kabli łączysz razem i podłączasz do styku 2.

GM

P.S. Jeśli chcesz zacząć słuchać płyt winylowych, to radzę szybko "przestawić" się na gramofon z wkładką dynamiczną. Gramofony z wkładkami piezoelektrycznymi, to typowe "pilniki" do usuwania zapisu z płyt winylowych.
  • #9 2189003
    Tomek242
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc, mam w końcu to draństwo, jeśli ktoś potrzebuje info skąd to mam to zapraszam na priva, a wygląda to tak:
    Załączniki:
    • Gdzie kupić przejściówkę DIN 5 na 2 RCA z uziemieniem do gramofonu Unitra? 4700397.jpg (45.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2202410
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    a ten 3 kabelek bez RCA to do czego??
  • REKLAMA
  • #11 2206492
    Tomek242
    Poziom 11  
    Uziemienie, podłącza się go w moim amplitunerze do wejścia Phono GND(Przewód uziemienia gramofonu).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano przejściówki z wtyku DIN 5 na 2 złącza RCA wraz z uziemieniem do gramofonu Unitra z wkładką piezoelektryczną. Gramofon posiada wyjście DIN 5 oraz wymaga podłączenia do amplitunera Philips FR 985, który ma wejście Phono In oraz zacisk Phono GND do uziemienia. Wskazano, że wkładka piezoelektryczna ma wysokie napięcie wyjściowe i impedancję około 1 MΩ, dlatego nie należy podłączać jej do wejścia PHONO przeznaczonego dla wkładek magnetycznych, gdyż powoduje to zniekształcenia. Zalecane jest podłączenie do wejścia AUX lub TAPE, choć może to skutkować niższą głośnością. Podano schemat połączeń: sygnały lewego i prawego kanału podłącza się do pinów 3 i 5 wtyku DIN, a ekran kabli łączy się razem i podłącza do pinu 2, który służy jako masa (uziemienie). Zwrócono uwagę, że konstrukcja gramofonu nie przewiduje osobnego uziemienia, gdyż masy kanałów są połączone. Podano link do rozpiski wyprowadzeń DIN 5. Sugerowano samodzielne wykonanie kabla, jednak autor preferował zakup gotowego lub wykonanie przez kogoś z doświadczeniem. Ostatecznie autor potwierdził zdobycie odpowiedniego kabla. Podkreślono, że gramofony z wkładkami piezoelektrycznymi są mniej korzystne do odsłuchu płyt winylowych w porównaniu do gramofonów z wkładkami dynamicznymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA