Witam!
Pytanko, czy orientuje się ktoś gdzie można zakupić przejściówkę z din-a piątki na 2 chinche + uziemienie. Ja jestem "lajkonik" w tych tematach i wolę nie bawić się w lutowanie bo prędzej coś zepsuje.
Ewentualnie może ktoś zrobił by taki kabelek za rozsądną cenę?
zajzyj i zapytaj do najbliższego sklepu elekronicznego w twoim miescie lub nawet na alegro lub wogule w internecie poszukaj sa takie przejsciuwki i sa bardzo tanie , ale mozesz miec problem z odsłuchem płyt gramofonowych poniewaz twuj wzmacniacz moze nie miec przedwzmacniacza gramofonowego i z tym mozesz miec nie mały problem , do gramofonów sa specialne wejscia poprostu
Na allegro zaglądałem, nie ma. Gramofon posiada wkładkę piezoelektryczną a amplituner to Philips FR 985 i posiada wejście Phono In oraz Phono GND(Przewód uziemienia gramofonu), tak przynajmniej jest napisane w instrukcji.
Witam!
Jeśli twój gramofon ma wkładkę piezo, to nie podłączaj go pod wejście PHONO, gdyż jest ono przystosowane dla wkładki magnetycznej i przez to będą bardzo duże zniekształcenia.
Wkładka piezo ma duży poziom napięcia wyjściowego i dużą impedancję,blisko 1 MΩ.
Podłącz pod wejście AUX lub TAPE, ale może trochę cicho grać.
Można też, zrobić układ omijający korekcję wejścia PHONO, ale wymaga to już wyższej wiedzy na temat elektroniki.
Wolałbym nie robić tego samemu, nie znam się na tym wcale, ale jak nikt nie będzie w stanie mi tutaj pomóc to niestety pozostanie mi samemu się w to zagłębić
Wolałbym nie robić tego samemu, nie znam się na tym wcale, ale jak nikt nie będzie w stanie mi tutaj pomóc to niestety pozostanie mi samemu się w to zagłębić
"Rozpiskę" złącza DIN znajdziesz tu http://www.hardwarebook.net/connector/av/dinaudio.html Problemem może być wyprowadzenie przewodu do zacisku GND w amplitunerze, ponieważ konstrukcja tego typu gramofonu nie przewidywała takiej ewentualności.
Zacisk GND wykorzystuje się wtedy, gdy sygnały z wkładki gramofonowej, są wyprowadzone osobno parami przewodów - z rozdzieloną masą obydwu kanałów.
W Twoim gramofonie, masy obydwu kanałów są połączone razem i wyprowadzone na styku 2 gniazda DIN. Sygnały z lewego i prawego kanału wkładki są wyprowadzone na stykach 3 i 5.
Żyły kabla zakończonego wtykami cinch podłączasz do styków 3 i 5 wtyku DIN, ekrany kabli łączysz razem i podłączasz do styku 2.
GM
P.S. Jeśli chcesz zacząć słuchać płyt winylowych, to radzę szybko "przestawić" się na gramofon z wkładką dynamiczną. Gramofony z wkładkami piezoelektrycznymi, to typowe "pilniki" do usuwania zapisu z płyt winylowych.
Poszukiwano przejściówki z wtyku DIN 5 na 2 złącza RCA wraz z uziemieniem do gramofonu Unitra z wkładką piezoelektryczną. Gramofon posiada wyjście DIN 5 oraz wymaga podłączenia do amplitunera Philips FR 985, który ma wejście Phono In oraz zacisk Phono GND do uziemienia. Wskazano, że wkładka piezoelektryczna ma wysokie napięcie wyjściowe i impedancję około 1 MΩ, dlatego nie należy podłączać jej do wejścia PHONO przeznaczonego dla wkładek magnetycznych, gdyż powoduje to zniekształcenia. Zalecane jest podłączenie do wejścia AUX lub TAPE, choć może to skutkować niższą głośnością. Podano schemat połączeń: sygnały lewego i prawego kanału podłącza się do pinów 3 i 5 wtyku DIN, a ekran kabli łączy się razem i podłącza do pinu 2, który służy jako masa (uziemienie). Zwrócono uwagę, że konstrukcja gramofonu nie przewiduje osobnego uziemienia, gdyż masy kanałów są połączone. Podano link do rozpiski wyprowadzeń DIN 5. Sugerowano samodzielne wykonanie kabla, jednak autor preferował zakup gotowego lub wykonanie przez kogoś z doświadczeniem. Ostatecznie autor potwierdził zdobycie odpowiedniego kabla. Podkreślono, że gramofony z wkładkami piezoelektrycznymi są mniej korzystne do odsłuchu płyt winylowych w porównaniu do gramofonów z wkładkami dynamicznymi. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.