logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz operacyjny UL1401L we wzmacniaczu typu Gainclone.

jFet 15 Sty 2006 01:18 1328 4
REKLAMA
  • #1 2181937
    jFet
    Poziom 2  
    Czesc,
    Jest to moja pierwsza wizyta na tym forum. Jestem poczatkujacy w elektronice takze prosze o cierpliwosc. Jestem zainteresowany wzmacniaczem typu Gainclone w ktorym chcialbym urzyc starego wzmaciacz operacyjnego UL1401L. Moc wyjsciowa tego ukladu powinna byc wystarczajaca dla kolumn ktore sam zbudowalem (jeden glosnik szerokopasmowy w obudowie Voight Pipe). Jedyny schemat praktycznego uzycia znalazlem w dokumentacji do ukladu ( to jest adres do dokumentacji: http://www.datasheetcatalog.net/fiche+technique/U/L/1/4/UL1401/ ).
    Moje pierwsze pytanie dotyczy schematu zamieszczonego w dokumentacji: czy moge go urzyc do budowy GC bez zmiany wartosci urzytych czesci?
  • REKLAMA
  • #2 2181987
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    To jest bardzo stary wzmacniacz, do tego bardzo wrażliwy na najmniejsze chwilowe zwarcia wyjścia. Potrafi się także uszkodzić gdy odłączy mu się obciążenie. Nie polecam

Jako Gainclone najczęściej używane są wzmacniacze LM3886, LM3875 lub LM4780

A tak wyglądają już obudowane konstrukcje:
    http://www.briangt.com/gallery/nigc
  • REKLAMA
  • #3 2182024
    jFet
    Poziom 2  
    A jaka jest jakosc dzwieku tego wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • #4 2183765
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Napewno nie nadaje się jako "Gainclone". A jak gra wystarczy podłączyć do niego parę elementów i samemu się przekonać
  • #5 2184524
    jFet
    Poziom 2  
    Dziekuje za odpowiedz. Jezeli odradzasz UL.... poszukam LM...... wzmacniaczy.
    A czy byly produkowane w Polsce wzmaciacze operacyjne z tranzystorami typu jFet na wejsciu?
REKLAMA