Założenia:
Chciałem zbudować wzmacniacz o dobrych parametrach i mocy wystarczającej do zasilania moich kolumn na teslach .
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic727351.html
Budowa:
końcówki mocy wykonane na znanym i cenionym układzie LM3886TF kondensatory przy scalakach Panasonic FA1800uf
pozostałe Panasonic FC,Wima, RIFA EVOX rezystory metalizowane 1% 0,6W firmyYAGEO . Zasilacz diody 8szt. BYW29/200
kondensatory 4szt.2200uf EXR firmy Hitano (na zdjęciu inny zasilacz )transformator toroidalny firmy breve 2X 26V 4A
gniazda głośnikowe złocone połączenia wykonane kablem miedzianym OFC 2,5mm płytki zrobiłem metodą termotransferu .
Obudowa metalowa szer.26 X 24 X 6,5 cmm kupiona gotowa (dorobiony przedni panel z drewna w kolorze głośników)
Koszt budowy ok 350 zł
Efekt końcowy widoczny na zdjęciach, jest to mój trzeci wzmacniacz
na układzie LM3886 w związku z tym wiedziałem czego się spodziewać
po dźwięku a tym którzy uważają że pierwszy lepszy wzmacniacz na tranzystorach zagra lepiej muszę powiedzieć że są w wielkim błędzie wzmacniacz ma bardzo małe zniekształcenia THD 0,03 , szumy praktycznie niesłyszalne co jest rzadko spotykane w fabrycznych wzmacniaczach i to wcale nie tych najtańszych. Nie chciał bym przez to powiedzieć że nie da się zbudować lepszego wzmacniacza na tranzystorach, pewnie się da ale to i tak nie zmienia faktu że LM3886 jest
świetny i przy odpowiednio dobranych elementach
zagra lepiej nisz nie jeden fabryczny tranzystorowy wzmacniacz.
Fajne? Ranking DIY