logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gainclone Kserakses LM3886

kserakses 05 Kwi 2007 22:35 18766 46
REKLAMA
  • Gainclone Kserakses LM3886
    Założenia:

Chciałem zbudować wzmacniacz o dobrych parametrach i mocy wystarczającej do zasilania moich kolumn na teslach .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic727351.html

Budowa:

końcówki mocy wykonane na znanym i cenionym układzie LM3886TF kondensatory przy scalakach Panasonic FA1800uf
    pozostałe Panasonic FC,Wima, RIFA EVOX rezystory metalizowane 1% 0,6W firmyYAGEO . Zasilacz diody 8szt. BYW29/200
    kondensatory 4szt.2200uf EXR firmy Hitano (na zdjęciu inny zasilacz )transformator toroidalny firmy breve 2X 26V 4A
    gniazda głośnikowe złocone połączenia wykonane kablem miedzianym OFC 2,5mm płytki zrobiłem metodą termotransferu .
    Obudowa metalowa szer.26 X 24 X 6,5 cmm kupiona gotowa (dorobiony przedni panel z drewna w kolorze głośników)

Koszt budowy ok 350 zł

Efekt końcowy widoczny na zdjęciach, jest to mój trzeci wzmacniacz
    na układzie LM3886 w związku z tym wiedziałem czego się spodziewać
    po dźwięku a tym którzy uważają że pierwszy lepszy wzmacniacz na tranzystorach zagra lepiej muszę powiedzieć że są w wielkim błędzie wzmacniacz ma bardzo małe zniekształcenia THD 0,03 , szumy praktycznie niesłyszalne co jest rzadko spotykane w fabrycznych wzmacniaczach i to wcale nie tych najtańszych. Nie chciał bym przez to powiedzieć że nie da się zbudować lepszego wzmacniacza na tranzystorach, pewnie się da ale to i tak nie zmienia faktu że LM3886 jest
    świetny i przy odpowiednio dobranych elementach
    zagra lepiej nisz nie jeden fabryczny tranzystorowy wzmacniacz.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kserakses
    Poziom 14  
    kserakses napisał 114 postów o ocenie 15, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście kielce. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3757479
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Ee to w koncu jest wzmacniacz czy koncowka mocy? Z tylu wyglada jak wzmacniacz i od srodka tez ale z przodu jak koncowka mocy - gdzie jest jakies potencjometr?

Wykonanie na wysokim poziomie, ladnie i czysto w srodku, brak zastrzezen jedynie brakuje mi tutaj chocby trzech wejsc sygnalu. 9/10
  • #3 3757947
    parafka
    Poziom 20  
    Ocena: 181
    Ładnie, ładnie. W następnym projekcie dołóż potencjometr. Okablowanie I klasa, choć sieciówkę można zmienić na coś szlachetniejszego.
    Selektor też by się przydał -taki na 2 wejścia, ale teraz to już po ptakach. Musisz koniecznie zrobić czwarty wzmacniacz bo rokujesz dobrze. pzdr
  • #4 3758111
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    plytke proponowalbym pociagnac roztworem kalafonii w spirytusie lub denaturacie - zabezpieczysz przed utlenianiem. 0,03 zmierzone czy z noty katalogowej ?
  • #5 3758333
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam i gratuluje!
    Bardzo ładnie wykonany wzmacniacz. Estetycznie w środku, wszystko poukładane i przemyślane. Gratuluje. 10/10
  • #6 3758405
    Konrad1701
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Nie chciał bym przez to powiedzieć że nie da się zbudować lepszego wzmacniacza na tranzystorach, pewnie się da ale to i tak nie zmienia faktu że LM3886 jest
    świetny i przy odpowiednio dobranych elementach
    zagra lepiej nisz nie jeden fabryczny tranzystorowy wzmacniacz.

Da się i to na pewno, jeżeli chcesz naprawdę dobry wzmacniacz to kupujesz za grosze RADMOR-a 5100 albo 5102, wymieniasz elektrolity i inne kosmetyczne rzeczy i gwarantuję że wtedy dopiero poczujesz moc jakości tonsilków. Mam duże doświadczenie ze rożnymi wzmacniaczami, ale Radmorowskie biją na głowę fabryczne Technics jak również nowe Diory. Przepraszam że się tak przyczepiłem ale słuchałem już wzmacniaczy domowej roboty ze scalakami za 100$ sztuka i jakoś nie robiły na mnie wrażenia.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3758568
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Ocena: 175
    Tak jak jeden z kolegów napisał to nie jest wzmacniacz a sama końcówka mocy. Aby to miało pełną wartość musi mieć jeszcze przedwzmacniacz, w którym oprucz regulacji siły głosu powinna być regulacja tonów niskich i wysokoch (minimum). I wtedy dopiero można powiedzieć że to jest wzmacniacz mocy. Co do zasilacza to te kondensatorki elektrolityczne 4x2200uF to za mało na taką moc. Zobacz jakiej pojemności kondensatory zastosowane są w fabrycznych wzmacniaczach mocy nawet takiej firmy jak SONY czy DENON. Jak wiadomo aby uzyskać jak najczystrze niskie tony należy zastosować w sailaczu kondensatory elektrolityczne o duzej pojemności. Na twoim miejscy dałbym 4x6800uF- powinno wystarczyc z zapasem.
  • REKLAMA
  • #8 3758722
    monster master
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ładna i przemyslana konstrukcja 8/10 za brak potencjomertu do reg. głosnosci, no i jesli jest to Twój trzeci "wzmacniacz" to gdzie jakis przedwzmacniacz:) ale generalnie spoko:) pozdrawiam
  • #9 3758726
    badworm
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Gdzie kupiłeś te gniazda głośnikowe?
  • #10 3758794
    djleeon603
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam. Bardzo ładnie wykonany wzmacniacz. czy możesz powiedzieć gdzie kupiłeś taką obudowę? Ile kosztowała?
  • #11 3758810
    KrzyChules
    Poziom 13  
    bardzo estetyczne wykonanie , osobiscie zrobilbym tyl nieco bardziej symetryczny . Czyzby ta deska z przodu byla oformirowana ? Ma on wogle jakis wlancznik bo nie zauwazyłem ?
  • REKLAMA
  • #12 3758843
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Bardzo estetycznie.Ciekawa i ładna obudowa.Jednym słowem ład skład i porządek.Szkoda tylko że zrobiłeś wzmaka na monolicie.Szkoda że nie jest na tranzystorach, byłby o wiele lepszy.Te kostki z serii LM(jeszcze da się tego słuchać) i TDA (można uznać że niemal wszystkie z tej serii to shit) są mocno przereklamowane, i nie przebiją dobrego wzmaka tranzystorowego.

Ale ocene daje 5+/6 bo wygląda naprawdę świetnie i jest schludne
  • #13 3759407
    drakon3
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Wykonanie eleganckie, w środku ład i porządek. Mnie przeszkadza słaba filtracja napięcia zasilającego, według mnie powinno to być 2x10000uF na plusowe i drugie tyle na minusowe napięcie.

Jeżeli ktoś lubi bawić się z tranzystorami to jego sprawa, ja jestem za układami scalonymi, dlaczego??:
    +przystępna cena
    +wystarczające moce do domowego słuchania muzyki
    +małe zniekształcenia sygnału
    +niewiele elenentów zewnętrznych
    + i co najważniejsze posiadają wiele różnych zabezpieczeń, termiczne, przeciw zwarciu, a to się przydaje.
  • #14 3759439
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Ja również jak drakon3 jestem za scalakami. Szkoda tylko że autor użył tych słabszych kostek LM. Jeżeli chodzi o radiator, to wystarczył by jeden. Wykonanie na wysokim poziomie. Ocena 5/6 (za brak kondensatorów filtrujących).
  • #15 3760467
    kserakses
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Co do kondensatorów filtrujących to pojemność 6200uf na gałąź zasilania jest w zupełności wystarczająca
    i może niektórych zaskoczę ale na początku wzmacniacz pracował tylko z kondensatorami
    przy scalakach 2X 1800uf Panasonic FA i przy diodach 2X 100uf Panasonic FC.
    Pomimo tak małych pojemności wzmacniacz pracował prawidłowo ,nawet przy dość głośnym słuchaniu
    kondensatory 4X 2200uf dołożyłem na wszelki wypadek ,myślę że nie ma sensu dokładać więcej
    pojemności ,wzmacniacz był podłączony do subwoofera 2X 4ohm i również pracował prawidłowo
    (wszystkie kondensatory oczywiście LOW IMPEDANCE) kostki LM3886 wybrałem dlatego
    że wyróżniają się największą mocą spośrud LM-mów ok. 70W oraz świetnymi parametrami
    pracują z obciążeniem zarówno 4 jak i 8 Ohm.
    Wzmacniacz jest podłączony bezpośrednio do odtwarzacza DVD bez przedwzmacniacza
    osobiście nie jestem zwolennikiem podbarwiania dźwięku za pomocą korektora dlatego uznałem że przedwzmacniacz jest
    zbędny regulacje głośności mam pilotem od DVD
  • #16 3760476
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 3760508
    kserakses
    Poziom 14  
    W opisie było napisane że na zdięcjach jest inny zasilacz niż obecnie (bez kondensatorów 4x 2200uf)
  • #18 3761154
    Joker2
    Poziom 23  
    kserakses napisał:
    ... kostki LM3886 wybrałem dlatego
    że wyróżniają się największą mocą spośrud LM-mów ok. 70W oraz świetnymi parametrami
    ...

Dobrze że wybrałeś kości LM, bardzo dobry wyrór. Chodzi mi o to, że LM3886FT są słabsze od LM3886T, dlatego napisałem, że wybrałeś słabsze LM'y. Poza tym FT ma gorsze parametry i nie wyciągniesz z niego 70W.
  • #19 3761439
    byrrt
    Poziom 21  
    Ocena: 833
    Kondensatory mimo, że wielu mnie nie poprze są wg mnie poprostu za małe.. 2x10000uF ok ale na jedną końcówkę.. Ja robie wzmaczniacz właśnie na LM3886 i daje 4x10000uF... Jeżeli wzmacniacz ma tylko ładnie wyglądać to ok, ale jeżeli ma jeszcze dobrze grać i móc grać na pełen gwizdek w możliwym najlepszym wykonaniu w kondensatory w zasilaczu radzę zainwestować :)

Pozdrawiam
    Piotr
  • #20 3761766
    Joker2
    Poziom 23  
    byrrt napisał:
    Kondensatory mimo, że wielu mnie nie poprze są wg mnie po prostu za małe.. 2x10000uF ok ale na jedną końcówkę.. Ja robie wzmaczniacz właśnie na LM3886 i daje 4x10000uF... Jeżeli wzmacniacz ma tylko ładnie wyglądać to ok, ale jeżeli ma jeszcze dobrze grać i móc grać na pełen gwizdek w możliwym najlepszym wykonaniu w kondensatory w zasilaczu radzę zainwestować :)

Pozdrawiam
    Piotr

Już ze skrajności w skrajność. Ciekawe ile dał byś kondensatorów do wzmaka 150W na kanał... Nie że to jest źle, ale uważam, że nie potrzebny wydatek. (to tylko moje zdanie)
  • #21 3761812
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    I poco te dywagacje ile uF lepiej? Widać 90% ludzi niezna istoty GainClone'a.. proponuję troszkę poczytać na www.google.pl a z pewnością skonczą się wywody.. 4x10 000uF do LM (o zgrozo a może 2x1F?)
  • #22 3761955
    kserakses
    Poziom 14  
    Wiele konstrukcji typu gainclone działa prawidłowo z kondensatorami 2X 1000uf (odpowiedniej jakości)
    oczywiście nie z pełną mocą której w warumkach domowych i tak się nie wykorzysta
    niedowiarkom proponuję zajrzeć na http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=4731&p=1#k
    trochę jest do poczytania.
  • #23 3762020
    byrrt
    Poziom 21  
    Czytałem o GainClone i o podobnych projektach.. Ktoś tu napisał o kosztach... Kondensator 10mF/50V kosztuje w www.kondensatory.com 8zł! To są koszta?? Za 8zł to pewno autor kupił jeden zacisk głośnikowy... A robienie wzmacniacza z założeniem że nigdy nie będzie grał na cały gwizdek to dla mnie poprostu błąd konstrukcyjny.. Ja też nie słucham muzyki głośno, ale może kiedyś się przyda na małą impreze - nie wiem...

Pozdrawiam
    Piotr
  • #24 3762028
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    byrrt widac iz jesteś czystym teoretykiem wychodanym na tym forum. Prosze pobaw się w dokladanie kondensatorów i słuchanie czy Ci gra OK na pęłnym gwizdku a ja ci pwoiem że tak po 3x1000uF lub podobnie DOBRYCH KONDENSATORÓW wystarczy ci spokojnie. Wg ciebie do wzmacniacza jaki miałem czyli 3x400W to co powinienem dac 1F LOL

Wzmacniacz łądnie wykonany, wg mnie mogłes pomyślec by dac radiatory na bok obudowy.

Do całości wzmacniacza nie ma sie gdzie przyczepic. Wykonany zawodowo. Można by doszukiewać się czegoś jednak będzie to szukanie dla szukania. Cała polemika na temat potencjometru jest dla mnie śmieszna, miał byc koniec mocy jest, co do preampu to głupota dawać tu preamp np z regulacjami, jak już to cos konkretnego np w A klasie albo buforek na OPA.
  • #25 3762247
    byrrt
    Poziom 21  
    dj_zibi napisał:
    byrrt widac iz jesteś czystym teoretykiem wychodanym na tym forum. Prosze pobaw się w dokladanie kondensatorów i słuchanie czy Ci gra OK na pęłnym gwizdku a ja ci pwoiem że tak po 3x1000uF lub podobnie DOBRYCH KONDENSATORÓW wystarczy ci spokojnie. Wg ciebie do wzmacniacza jaki miałem czyli 3x400W to co powinienem dac 1F LOL

Może częściowo masz racje - przyznaje :) Napewno dodatkowa pojemność nie zaszkodzi - może tylko pomóc.. A co do tych dobrych kondensatorów.. Takie dobre kondensatory kosztują więcej niż taki 10000uF 4 razy wzięty :) Czytając dokumentacje scalaka wiemy, że prąd wyjściowy może równać 7A.. Na chłopski rozum.. Jak kondensator 3000uF ma to uciągnąć? Kończę tym swój wywód bo nie ma o co się kłucić.. Dla mnie poprostu jeżeli już ktoś kupuje drogie kable, cuduje żeby wyglądało to jak sprzęt audiofilski to w głupie kondensatory mógłby zainwestować.. A jeżeli ma to grać ot tak sobie to i do kartonu po butach można to wsadzić..

Żeby nie było, że jestem tylko krytykiem.. Sprzęt wykonany bardzo ładnie i ogólnie mi się podoba. Fakt dobry potencjometr mógłby być (i tylko on) aby dopasować poziomy wejściowe ale to już kosmetyka.

Pozdrawiam
    Piotr

Dodano po 40 [minuty]:

Jeszcze coś dodam.. Wzmacniacz 3x400W to już potężna estradówka.. Raczej nie do zastosowań domowych.. Chyba że to te chińskie 400W no to ok.. LM3886 przy dobrych głośnikach to stanowczo za dużo na średnie mieszkanie... A pojemność 1F dla wymienionego przez Ciebie wzmacniacza jest całkiem do przyjęcia! :)
  • #26 3762484
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Byrrt zgadza się, jednak luknij na parametr RC lepszych kondensatorów np, dla panasonikia FA 1800/50V wynosis on koło 3A a dla np Gorszych 10mf 7-8A. Widzisz różnice:) Dlatego napisałme dobrych, Powiem ci ze czasem bawie się w dokładanie kondensatorów od minmum az nie będzi erożnicy, przy LM3886 około 3-5tyś uF na strone starcząło spokojnie a bas juz był dobry. Przysnam iz tesotwałem na kolumnach które miąły na basie SLS 12" więc było co trzymac za morde.

Co do 3x400W były to 3 Holtony pedzone trafem 1,6kW w zasilaczu 120mF.

PS. Pamietaj iz w GC daje sie mniej uf do zasilacza ale trafa sa nawe 3x wieksze:) Polecam Ci zabawe niec nie kosztuje masz jakis wzmka DIy daj wpierw mało uF, i dodawaj az nie będziesz sżłyszął różnicy:)
  • #27 3762948
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    A czy ktoś pomyślał że pojemność w zasilaniu zależy także od trafa?...
  • #28 3763561
    Adrian_18
    Poziom 11  
    a ile ma mocy ten wzmacniacz i masz moze do niego schemat ideowy i montazowy?
  • #29 3763614
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Adrian_18 ma milion wat bo moc jest najwazniejsza:D Schematy masz wszedzie na każdym forum po kilka razy rusz dupsko i poszukaj :)
  • #30 3763737
    trebor_d
    Poziom 15  
    Co do filtrowania, zrobiłem experyment na unitrze r8040 - dowaliłem 3x więcej filtrowania niż było(2x4700 na podwójnej elwie) - 6x4700uF. Pewnie to za dużo. Ale efekt jest i to ogromny, sądzę, że nie trzeba się za bardzo wsłuchiwać żeby usłyszeć.

Sorry za off-topic. Ale to było odnośnie tego, czy kondensatory mają wpływ na dźwięk z wzmacniacza.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję wzmacniacza mocy typu Gainclone opartego na układzie scalonym LM3886TF, zasilanego transformatorem toroidalnym 2x26V 4A oraz kondensatorami elektrolitycznymi Panasonic FA i FC oraz Hitano EXR. Wzmacniacz wykonano estetycznie, z użyciem wysokiej jakości komponentów (rezystory YAGEO, kondensatory Wima, RIFA EVOX), a płytki wykonano metodą termotransferu. Dyskusja koncentrowała się na kwestii pojemności kondensatorów filtrujących w zasilaczu – autor zastosował 4x2200µF, co według niego jest wystarczające dla stabilnej pracy i dobrej jakości dźwięku, natomiast inni uczestnicy sugerowali większe pojemności (np. 2x10000µF lub więcej) dla lepszej filtracji i dynamiki basu. Podkreślano, że jakość kondensatorów (niskie ESR, typ Panasonic FA) ma istotne znaczenie, a nadmiar pojemności może nie przynieść korzyści, a nawet pogorszyć brzmienie. Wzmacniacz nie posiada przedwzmacniacza ani regulacji tonów, co wywołało sugestie o konieczności dodania potencjometru i selektora wejść dla pełnej funkcjonalności. Poruszono także temat porównania Gainclone z fabrycznymi wzmacniaczami (np. Radmor 5100/5102, Denon PMA-1500), gdzie Gainclone wyróżnia się ciepłym brzmieniem i prostotą konstrukcji, choć niektórzy krytykowali układy scalone LM za ograniczenia w porównaniu do wzmacniaczy tranzystorowych. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące obudowy, jakości wykonania oraz zastosowania wzmacniacza do różnych kolumn i źródeł sygnału.
REKLAMA