logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

cdromy kabel audio konflikt [NIEROZWIĄZANY, ale działa...]

qwas86 15 Sty 2006 02:03 860 1
REKLAMA
  • #1 2181988
    qwas86
    Poziom 11  
    Ostatnio mam bardzo dziwny problem. Na moim komputerze C900 256 SDRAM płyta na i815 mam podmotnowane 2 dyski twarde 40 GB i 10GB (odpowiednio Prim Master i P Slave) oraz napędy cd-rom f: i nagrywarkę g:. Do tego WinXP SP2 i Aurox11 Linux. Niestety nie ma mnie często w domu (studia =]) i kontrolę nad kompem mają bracia. Problem jest następujący: Napędy cd mają podłaczone kable na audio, z tego jeden chyba od płyty wychodzi digital (taki mniejszy biały) a do cdromu jest podpięty na analog. Podobno napęd cd f nie działał więc chciałem wypiąć zakończyło się to:
    1) GRUB (bootloader) był przyciemniony bez jakiejkolwiek grafiki (tylko text)
    2) Linux się nie ładował (błąd jądra!)
    3) WinXP wywalał komunikat: nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:
    System32\DRIVERS\pci.sys (?!?) a potem o naprawie systemu ;p
    Na stronie MIcrosoftu http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;330181 BTW nie mam nic pod PCI - dźwięk zintegrowany katra AGP...
    Kombinowałem na rozmaite sposoby i normalnie (!!) wszystko uruchamia się TYLKO gdy OBA cd-romy są podłączone (koniecznie tak jak opisałem). Bez niesprawnego (czy aby na pewno) cd romu ani rusz (nawet go wypiąłem od zasilania i kompa i tylko z samym kablem audio ruszał ;p)
    W CZYM TKWI PROBLEM MOŻE MA KTOŚ PODOBNE DOŚŁIADCZENIA... Przepraszam za obszerny post ale mnie to bardzo zaintrygowało - piszę w tym momencie z tego (nie)sprawnego kompa ;]
  • REKLAMA
  • #2 2182620
    qwas86
    Poziom 11  
    Hmm pojawia się też czasem błąd sterownika karty dźwiękowej (np. przy włączeniu winampa) lub nieładowanie device karty dźw w linuxie... Coś z dźwiękówką się dzieje :/
REKLAMA