logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektowanie trójdrożnych kolumn STX - porady dotyczące strojenia i obudowy

M.A.G 15 Sty 2006 14:51 1311 18
  • #1 2183328
    M.A.G
    Poziom 11  
    Ocena: 54
    Po długim przeglądaniu forum przystapiłem do wstepnego projektowania własnych kolumn.Robie to pierwszy raz i nie wiem czy wszystko bedzie dobrze grało.a wiec kolumny maja byc trój drożne na głosnikach stx:
    niskotonowy GDN 22-120-8sc
    średniotonowy GDM 14-100-8sc
    wysokotonowy GDWT 8-150-8pj
    zwrotnice tez stx 3D-12-6
    Obudowy zamierzam wykonać z płyty wiórowej 20mm.Wymiary wew. obudowy to 260x560x260 (szer. wys. gł).obudowa ma byc z br.Nie wiem jak całość ma byc strojona. chciałnym żeby bas był posredni miedzy takim "twardym" a "miekkim".
    Napiszcie co o tym myślicie, z góry dzieki.
  • #2 2183732
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    GDWT odpada do domu bo jest za glosny, wez najslabszy GDWK, a jako GDM wez 12-60 bo tez ma tyle samo dB co GDN
  • #3 2184127
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    mag wg mnnie to lepiej zrób tak daj tego stx 22-120 -7 ss do tego tesle szerokopasmową i tesle arv 104 zagra to duzo lepiej:!:
  • #4 2184188
    M.A.G
    Poziom 11  
    dj zibi a gdzie mógłbym nabyć w necie te tesle i jak to wygląda cenowo,bo zależy mi na tym żeby to nie wyszło zbyt drogo
  • #5 2184330
    dj_zibi
    Poziom 18  
    w empire.com.pl chyba
  • #6 2187198
    M.A.G
    Poziom 11  
    te tesle niestety odpadają, ze wzgledów finansowych bede musiał zostac przy stx
  • #7 2187225
    zawiecha
    Poziom 11  
    M.A.G wiesz czasem lepiej poczekać, dozbierać kasy i mieć cos lepszego, dj_zibi ma racje słyszałem że średnie stx-a są do bani a ta tesla jest wiele lepsza, co do wysokotonowca mozesz zaoszczędzić kupując na allegro używane tonsile lub tesle (uważaj na podróby). pozdrawiam
  • #8 2187544
    dj_zibi
    Poziom 18  
    mag to wg ciebie lepiej zrobic cos do du... niż poczekać ja bym poczekał:)
  • #9 2187578
    M.A.G
    Poziom 11  
    tak przeglądałem głośniki średniotonowe na allegro i znalazłem te http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80936223
    cena wydaje sie nieco śmieszna ale sami cos o tym powiedzcie.móglbym zrezygnowac również ze sprzedarzy moich kolumn(basowy alphard xe LW800 o moy 120 W i wysokotonowy tonsila).co myślicie o takim zestawieniu kolumn. Czy to by dobrze grało z tym średniotonowym z allegro?
  • #10 2187591
    dj_zibi
    Poziom 18  
    mag to już lepiej zrób na stx bo to to dopiero jest szmelc!!!!
  • #11 2187901
    M.A.G
    Poziom 11  
    oj widze że cieżka sprawa z tym doborem głosnikow.czy te stx sa naprawde tak tragiczne?w sumie to moje pierwsze kolumny i nie chciał bym w nie pakowac zbyt wiele kasy,bo zawsze za pierwszym razem jest ta obawa jak to wyjdzie.mysle ze na poczatek zostane przy stx i na nich czegos sie z tej dziedziny naucze.
  • #12 2187957
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Niestety nie ma tak dobrze stx to tylko ewentualnie basówki a reszta to lepiej nie mówić, to co wydają z siebie wysokotonówy stxa trudno nazwać dzwiękiem podobnie jest z sredniotonówkami..

Mówie Ci zbieraj więcej kasy, bo jak odpalisz to wszystko na stxach 30 mni i ból głowy gotowy..
    możesz zostać przy taj basówce ale reszty to nie bierz..
  • #13 2187982
    qscgu
    Poziom 34  
    STX ma 2 sredniotonowe ktore sie nadaja na sredniaki. ja ci proponuje:

średniotonowy GDM 12-60-8sc
    wysokotonowy GDWK 8-150-8pj

powinno ci to dosc rowno zagrac - o ile jak za te pieniądze mozna mowic o rownosci. ja bym osobiscie nie wybral sredniaka z STXa ale jak juz musisz to kup chociaz tego najsilniejszego tego co ci podalem wyzej
  • #14 2188077
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    qscgu a słyszałeś go na zywca? jeśli tak to jak on gra? da sie przy nim wyrobić?
  • #15 2204145
    M.A.G
    Poziom 11  
    dobra ja sie jeszcze nad tymi głośnikami solidnie zastanowie.bo jeśli te stx są naprawde takie kiepskie to szkoda roboty i lepiej poczekać
  • #16 2204624
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    słuchaj mądrzejszych na forum. nie kupuj szajsu (alphard). jak mówią ze coś zagra kiepsko to tak zagra. ja nie posłuchałem , kupiłem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81191148 i załuje. Stxa mam gwizdki i nie narzekam - mnie wystarczają. Basowe jednak Tonsil.
  • #17 2204775
    qscgu
    Poziom 34  
    slyszalem sredniaka z STXa wlasnie tego co go proponowalem, calkiem przyzwoity ale gra rzeczywiscie slabiej (ciszej) zawsze mozna kupic estradowego sredniaka, te to juz maja Spl ~90dB. Basowe glosniki przedewszystkim muszą miec dobry niski bas(jak najnizszy Fs), a to juz trzeba zobaczyc na charakterystykach, dlatego niektore STXy miażdżą tonsile ze wzgledu na niski bas - pewnie zaraz mnie ktos za to pojedzie ale wystarczy sobie kupic, posluchac i sie przekonac, najlepiej wlasnie widac to na charakterystykach, inna sprawa to jakosc
  • #18 2258991
    sylwek1980
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    M.A.G napisał:
    Po długim przeglądaniu forum przystapiłem do wstepnego projektowania własnych kolumn.Robie to pierwszy raz i nie wiem czy wszystko bedzie dobrze grało.a wiec kolumny maja byc trój drożne na głosnikach stx:
    średniotonowy GDM 14-100-8sc
    wysokotonowy GDWT 8-150-8pj
    zwrotnice tez stx 3D-12-6
    Obudowy zamierzam wykonać z płyty wiórowej 20mm.Wymiary wew. obudowy to 260x560x260 (szer. wys. gł).obudowa ma byc z br.Nie wiem jak całość ma byc strojona. chciałnym żeby bas był posredni miedzy takim "twardym" a "miekkim".
    Napiszcie co o tym myślicie, z góry dzieki.

A jakie wymiary BR Ci wyszły? Pytam bo mam zamiar zrobić podobne kolumienki na tych samych głośniczkach.
  • #19 2261320
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    mam rozwiązanie ciutke inne
    Kup lepiej ARN 226-05 (dość wysoko przenosi) + powiedzmy ARV wysokotonowy: jak dozbierasz pieniadze doladujesz do tego układu ARP 150.

Hmm z tymi tonsilami to też zależy. Ale jakby nie było jest w tym dużo prawdy.

Generalnie STX'y średniotonowe to nieudane basówki (kto to widział wśrednich tonach guma - chyba tylko alphard), większość STX'ów to głosniki przemyślane z części robionych gdzieś w Chinach bo tam najtaniej, dzięki temu ze są prawdopodobnie w Polsce składane mamy pewne paramtetry w przeciwieństwie do Alphardów robionych masowo przez 4 rożne kraje i tysiące podwykonawców.

No ale średnich z STX bym nie kupował, jakbym już kupił to kombinowałbym z przerobką zawieszenia na tekstylne.

Bo jakoś większość producentów nie potaje T-S dla średniotonowych a STX o dziwo tak.

jesli kupować STX na średnie to takie o wysokich Fs powiedzmy 500 Hz jak na przykład wymieniony tutaj przez QSCGU

Bo na przykład http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=1&vSubPage=21&vItemDB=itemdb - to jest dla mnie ewidentny basowiec. Widzialbym to w obudowie
    4 litry z maleńkim BR na 60 Hz...

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=1&vSubPage=20&vItemDB=itemdb - glosniki podobne do tego serwowane były w kolumnach Kensonik - pierwsze plastikowe miniwieże z odczepianymi głosnikami ( te same kształtki tylko inny kształt magnesu)

To jest prawie to samo co: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=25&vItemDB=itemdb

Nawet te same zdjęcia dali na stronie...
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu trójdrożnych kolumn głośnikowych na bazie głośników STX: niskotonowego GDN 22-120-8sc, średniotonowego GDM 14-100-8sc oraz wysokotonowego GDWT 8-150-8pj, z zastosowaniem zwrotnicy STX 3D-12-6 i obudowy BR z płyty wiórowej 20 mm o wymiarach 260x560x260 mm. Uczestnicy forum krytykują jakość średniotonowych i wysokotonowych głośników STX, sugerując zamianę średniotonowego GDM 14-100-8sc na GDM 12-60-8sc lub alternatywne modele, np. z firmy Tesla (np. Tesla ARV 104) lub Tonsil, które oferują lepszą jakość dźwięku, choć są droższe. Wysokotonowy GDWT jest uważany za zbyt głośny do użytku domowego, rekomendowany jest słabszy GDWK 8-150-8pj. Wskazano, że basówki STX są relatywnie dobre, ale średniotonowe i wysokotonowe modele często mają słabą jakość dźwięku i niską efektywność. Zalecane jest rozważenie zakupu lepszych głośników lub oszczędzanie na lepszy zestaw, np. ARN 226-05 jako średniotonowy i ARV wysokotonowy, z możliwością dołożenia ARP 150. Poruszono też temat strojenia obudowy BR, gdzie bas powinien być umiarkowanie twardy, jednak szczegóły strojenia nie zostały jednoznacznie określone. Wskazano, że głośniki niskotonowe STX mają niski Fs, co sprzyja dobremu basowi, ale średniotonowe mają często gorsze parametry. Użytkownicy radzą ostrożność przy wyborze głośników STX, zwłaszcza średniotonowych i wysokotonowych, ze względu na ich jakość i charakterystykę dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA