Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ

slipknot1989 30 Aug 2009 15:04 82440 98
  • 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ

WSTĘP
    Od dawna zbierałem sie do zbudowania wlasnego zestawu do przyzwoitego słuchania muzyki. Po setkach godzin ślęczenia przed komputerem i czytania opini o różnych zestawach (poczatkowo mialo być to jakies 2.1) po glebszym zastanowieniu wybór padł na 3 drogi stx-a (projekt Irka) ze wzgledu na mniejsze koszty a efekt podobny, jak nie lepszy.

GŁOŚNIKI.
    Przetworniki. GDN 22-140-8-SCX, GDM-14-150-8-SCX, GDWK-10-200-8-PJ

OBUDOWA.
    Obudowa została wykonana z płyty wiórowej 18mm, skręcana wkrętami do regipsów, klejona i uszczelniana wikolem. Wymiary są identyczne jak w oryginalnym projekcie ponieważ po rozpatrzeniu wielu wariantów najbardziej przypadły mi do gustu. Dodałem jedynie od siebie dodatkową płyte na front, w celu wykonania małych sćięć. Osobna komora dla GDNa o pojemności 29 litrów, strojona na 45Hz tunelem fi 70mm, wytłumiona do polowy watoliną. Wewnątrz jedno wzmocnienie. Wykończona fornirem dębowym,klejonym na patex. Jedna wartwa bejcy TIK. Na koniec 3 warstwy lakieru do parkietów Domalux. Wiem. Brak frezów. Niestety nie mialem dostępu do frezarki, a mój budżet nie przewidział jej kupna. Wymiary: 96x23,5x29cm, z podstawkami wys. to 101cm.

PODSTAWKI
    to dwie skrecone ze soba plyty 18mm. Ofornirowane także dębem i polakierowane, również 3 wartstwy lecz juz bez bejcy. Zamiast kolcy wpuscilem w plyty śruby na ktorych stoją (nie widac ich tak bardzo więc uznałem kupowanie kolcy za zbędne).
    https://obrazki.elektroda.pl/83_1251816301.jpg

ZWROTNICA.
    Wykonana samodzielnie, lutowana na pająka. Części zamawiane w polinku. Oparta o schemat:

WRAŻENIA.
    Gdy nie miałem jeszcze glośników w domu podchodziłem troche sceptycznie do nich i nie chciałem robić sobie za dużych nadziei na idealny dźwięk, żeby się potem nie rozczarować. Martwiłem się głównie basem, wczesniej mialem 4x12cali a tu tylko 2x8 w 18m kw :)
    Podłączenie. Na pierwszy odstrzał poszła metallica-nothing else matters. I Co? Ciarki na plecach... zadowolonie i radość. Tego uczucia życze każdemu kto buduje coś samemu. Dźwięk jak dla mnie jest bardzo zadowalający. Mogę je porównać tylko z altusami 140 ktore miałem wczesniej. Góra jest wyraźna, nie piszczy, po prostu gra miło dla ucha. Średnie hmmm.. wkońcu moje uszy mogą ich doświadczyć, w altkach było ich tyle co nic. Są wyrażne i w końcu zrozumiałe :) Dół jest idealny, tego oczekiwałem, potrafi przywalić tam gdzie trzeba, zejście też niczego sobie, bardzo zróżnicowany, i nie jest na jedno kopyto jak w altusach. Jest go bardzo dużo czasem aż za dużo. Zestaw jak dla mnie wart swojej ceny.

Teraz to co najbardziej boli.
    KOSZTORYS.

Głośniki- 320zł
    zwrotnica, br, terminale- 200zł
    płyty- 70zł
    pattex- 25zł
    wikol i inna drobnica 30zł
    fornir i lakier za free 0zł
    doświadczenie bezcenne
    reszte miałem
    RAZEM ok. 660zł

GALERIA. Jakość kiepska, ale na chwilę obecną nie mam dostępu do aparatu.

3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ

3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ 3 drogi stx, GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ

czekam na Wasze opinie.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    slipknot1989
    Level 10  
    slipknot1989 wrote 14 posts with rating 4. Been with us since 2008 year.
    Anonymous
    Anonymous  
    tomson55
    Level 15  
    Witam!
    Oryginalnie :) Fajnie zrobione :)
    Możesz podesłać schemat zwrotnicy???

P.S. Popraw zdjęcia bo szkoda wyrzucić temat do kosza :P

pozdrawiam
    slipknot1989
    Level 10  
    mam problem ze wstawieniem miniatur :(
    frezy mam nadzieje kiedyś zrobić :) kolumny na razie zasilane ampli technicsa sa-ax 710 ale za niedługo wymienię na jakąś yamahe.
    Głośniki zamawiane przez oficjalną stronę STXa.
    sztorm
    Level 13  
    Witam...
    Mógłbyś podać link do pierwotnego projektu Irka ?
    Dzięki i pozdrawiam...
    Ps. piękne kolumienki :)
    Michal p
    Level 12  
    Witam. Bardzo ładny projekt:-) Mam dwa pytania a mianowicie chodzi mi o tunel BR czy mógł byś podać wymiar bo nie wiem który to jest z oferty polinku i drugi temat to wytłumianie czy wytłumiałeś to watolina i czy tylko jedną tylną ściankę za GDN-em a i czy drugą komorę z wysoko tonowym też wytłumiałeś i jeśli tak to ile i gdzie.
    Bardzo bym podziękował za odpowiedź:-) Pozdrawiam.
    Jamess8
    Level 16  
    sztorm wrote:
    Witam...
    Mógłbyś podać link do pierwotnego projektu Irka ?
    Dzięki i pozdrawiam...
    Ps. piękne kolumienki :)

U góry jest zdjęcie projektu zwrotnicy.

Slipknot1989 Szlifowałeś cały fornir przed lakierowaniem?
    Tam na jednym ze zdjęć widać jakieś jakby pofałdowania forniru z boku kolumny.
    slipknot1989
    Level 10  
    dzięki wszystkim za pozytywne opinie. Wytłumienie jest tylko w polowie komory gdn-a, komora średniego i kopułki wytłumiona całkowicie. pofałdowań forniru nie ma, zdjecia są daremnej jakości więc możę się tak wydawać.
    Dżwięk jak dla mnie jest bardzo dobry, opisałem moje wrażenia odsluchów i nie wiem co jeszcze dodać. Za taką cenę zestaw godny jest uwagi.
    maxxx222
    Level 14  
    Ja wlasnie dzisiaj skonczylem skladac pierwsza zwrotnice :)
    Jesli ktos ma jakies pytania co do niej to odpowiem :)
    Mysle ze w przeciagu tygodnia moje tez beda skonczone wiec takze sie z wami nimi podziele.

PS. Skad brales watoline??
    slipknot1989
    Level 10  
    watoline zostawiłem sobie kiedyś jak rozbierałem łóżko :) robisz droższą wersje zwrotki czy tą co jest na fotce która wstawiłeś?
    maxxx222
    Level 14  
    Ta co jest na fotce. Wlasnie chcialem sie dowiedziec czym one sie roznia.
    Bo na moje oko tam sa kondensatory Jantzen ale nie wiem jak to wplywa na dzwiek??
    Wiesz moze??
    slipknot1989
    Level 10  
    ja robiłem tą droższą wersje, ale jak pytałem doświadczonych ludzi to różnic w dźwięku wielkich nie będzie, tylko raczej w cenie zwrotnicy. Ja wolałem zastosować lepsze części, właśnie jantzena na średni tor dla pewności :P
    maxxx222
    Level 14  
    Ja sie nie znam na tym. A jak pytalem o zwrotnice to nikto mi tego schematu nie podawal. A ile dokladnie wyszla cie ta zwrotnica na tych czesciach??
    Alton88
    Level 21  
    Świetna jakość wykonania , jednak mimo tego zastosowanie GDM'a Stx'a woła o pomstę do nieba , jeden z gorzej brzmiących głośników, także nie łudź sie że średnie tony brzmią ,,wkońcu,, wyraźnie .
    O niebo lepiej by wypadł jakiś Tonsil GDN 11/35 , 15/40 , 13/40 .
    dabyl
    Level 12  
    Kolumny oczywiście bardzo fajne, staranie wykonane. Co prawda frezy poprawiły by efekt no ale z drugiej strony ich brak nie rzuca się aż tak w oczy (chyba chodzi o trafne dobranie koloru forniru i ścięcia... sam nie wiem ale jest co najmniej OK ;)

Alton88, hmm... piszesz, że średniotonowy STX'a jest słaby a jako alternatywy podajesz niskośredniotonowe (zakładam że chodzi o 15/40/5 i 13/40/2, które nawiasem mówiąc sa faktycznie całkiem dobrymi głośnikami). Stosowanie niskośredniotonowca do konstrukcji 3-way jako średniaka, odcinanie mu dołu i uzupełnianie go innym głośnikiem chyba trochę mija się z celem. Na pochwałę dla slipknot1989 zasługuje fakt, że wybrał konstrukcję sprawdzoną (patrz diyaudio.pl) i chwaloną, z jak by nie było profesjonalnie zaprojektowaną, przez irka, zwrotnicą.

Szczerze mówiąc nie słyszałem nigdy jak gra to zestawienie głośników ale z tego co czytam to z tą zwrotnicą jest całkiem (bardzo) chwalone.

Pozdrawiam i życzę miłego słuchania ;)
    rosomak19
    Level 22  
    Fajne kolumny Ci wyszły, moje gratulacje! Jestem ciekaw jak grają ? Co do zwrotnicy to jest ona podstawą dobrej kolumny i możemy za jej pomocą ukryć mankamenty wynikające z niedostatków obudowy. Dodam że nieraz spotyka się takie pseudo zwrotnice w których jakość materiałów pozostawia wiele do życzenia a cewka filtru głośnika niskotonowego jest nawijania cienkim drutem że o dobroci takie cewki to szkoda gadać.
    slipknot1989
    Level 10  
    Alton88 średnie jak dla mnie są wyraźne, w porównaniu z tym co miałem wcześniej jest niebo a ziemia. wiadomo że każdy od czegoś zaczynał, zmiana tutaj głośnika jest jak dla mnie nie opłacalna, to wiążę się z nowym projektem zwrotki, a ja po pierwsze nie mam sprzętu pomiarowego a po drugie doświadczenia.
    maxxx222 obie zwrotnice to koszt około 220zł(droższa wersja) tańsza ok 30zł mniej :)
    dabyl sam bylem ciekaw jak to zagra. Dlatego postanowiłem to zbudować. Mogę powiedzieć że jest bardzo dobry zestaw jeśli chodzi o stosunek cena/jakość.
    Zwrotnice projektował człowiek który ma o tym pojęcie i zna się na rzeczy, także co do zwrotki to jestem spokojny że jest dobrze zaprojektowana.
    maxxx222
    Level 14  
    To jak dla mnie to duuuuzo przepłaciłeś. Ja za zwrotkę w tej tańszej wersji zapłaciłem ok. 150 zł (Części,laminat,cyna).
    Oczywiście robiłem ja samodzielnie.

Dodano po 1 [minuty]:

Części były zamawiane w polinku
    slipknot1989
    Level 10  
    ale ja dałem tyle ponieważ do tego były BRy i terminale (droższe są niż te plastiki). Więc się nie dziw :P też zamawiałem z polinka i składałem sam.
    maxxx222
    Level 14  
    No to teraz rozumiem. Ja terminale i br kupowałem w sklepie. Dlatego mialem lekkie zdziwko dlaczego tak drogo :P
    Ale teraz juz rozumiem :)
    pszemas
    Level 10  
    czy moglbys zamiescic projekt tych kolumn ? moje glosniki leza w szafie i prosza o obudowe.
    MORT
    Level 24  
    A ja mam jeszcze inne pytanie. Z tego co widzę projekt robiłeś w jakimś solidzie. Masz może pliki z niego?
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ładnie wykonana sprawdzona konstrukcja. Najlepszy przykład jak mądrze zagospodarować pieniążki. Gratuluję i życzę wielu przyjemnych chwil przy słuchaniu ulubionych wykonawców.

P.s.
    Jak brzmi "stopa" na "Demanufacture"?
    nikkos
    Level 11  
    Witam Bardzo ciekawy projekt. Widać duży nakład pracy. Jeżeli możesz to podaj linka do konstrukcji irka. Masz może dokładne wymiary tych kolumn. Z chęcią podją bym się wykonania czegoś takiego zbudowałem parę subwooferów na stx ale żadnego 3-waya.
    slipknot1989
    Level 10  
    przemo-lukas stopa brzmi wyśmienicie jak dla mnie :)
    kazitor23 nie bądzmy juz tacy szczegółowi :P ile taka śruba Ci ich przeniesie?! ma styczność z podłożęm góra jednym cm kwadratowym. Dla mnie to akurat mala różnica. Zawsze moge wziąść szlifierkę i zjechać je na szpic.

dzięki wszystkim za pozytywne opinie :)
    fahu
    Level 10  
    A dokładnie nad którą Yamahą zastanawiasz sie?
    Vitu
    Level 20  
    Witam , a jak by dolozyc do tego jeszcze jednego GDN'a ?
    maxxx222
    Level 14  
    Vitu to trzeba by bylo przeprojektowac zwrotke. Ale ty chyba nie slyszales tego zestawy skoro chcesz dokladac drugiego GDN-a :P