logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS502 - jeden kanał nie działa, problem z wyświetlaczem i układami TDA

Śruba 15 Sty 2006 15:03 2876 16
REKLAMA
  • #1 2183382
    Śruba
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem ze wzmacniaczem - Diora WS502. Wymieniłem w nim układ STK 4181 V bo wogóle nie grał, jednak po wymianie grał tylko jeden kanał. korzystałem z jednego kanału, teraz wiem chyba jak go zrobić ale muszęsię upewnić ( czy może to być wina przedwzmacniacza - układów scalonych - TDA 8425 i/lub TDA 1029 ). Postanowiłem go znowu uruchomić po jakimś czasie nieużywalności, ale niestety jak włącze go do sieci na wyświetlaczu pojawiają się prawie wszystkie opcje naraz i nie reaguje na żadne działanie zewnętrzne - PROSZĘ O POMOC W NAPRAWIE !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2183409
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Podchodzisz do tego jak większość mechaników samochodowych, wymieniają po kolei jak leci, aż trafią w dziesiątkę, a klient za wszystko płaci, nie lepiej do tego podejść z pomiarami, a potem dopiero wymieniać, co należy?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2183442
    Śruba
    Poziom 11  
    Jestem baaaardzo początkujący ;) A nie można tak pi razy oko stwierdzić co się może dziać ??
  • REKLAMA
  • #4 2185388
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    a widziales jakiegos lekarza, ktory potrafi uleczyc na odleglosc nawet nie widzac pacjenta??
    trzeba sciagnac schemacik, zrobic troche pomiarow,precyzyjniej sformulowac objawy.... samo sie nie zrobi. albo oddaj do serwisu,jesli jestes baaaardzo poczatkujacy...:|
  • #5 2185950
    Śruba
    Poziom 11  
    OK. to ja powiem wam co się dzieje. Jak włącze go do sieci to nic się nie załącza, dopiero jak go walnę w bok to na ekranie załanczają się wszystkie opcje, ale wtedy brzęczą takie dwa srebrne, okrągłe stabilizatory napięcia które są na aluminiowej płytce. Ich oznaczenia to : TESLA MA7805. Może to ich wina. Jeśli ktoś chce zdjęcia tego wzmacniacza, rozebranego oczywiście to dajcie znać, prześle na majla !
  • #6 2188694
    olaf x
    Poziom 34  
    brzecza...- czyli pradopodobnie jakis zdrowy prawie zwarciowy pobor pradu...?
    bardziej miarodajne byloby stwierdzenie: grzeja sie jak cholera. ale,ale... w takim razie powinien pasc bezpiecznik, chyba ze jest watowany.

z pewnoscia masz jakies przerwy lub zimne luty, bo wlaczanie na "kopa" to nie jest normalny sposob.

a ja mam chyba schemacik nie halo, bo na nim 502 ma stabilizacje 5 i 12 v z tda 8138, opcjonalnie na 7812 i bd135...
  • #7 2189528
    Śruba
    Poziom 11  
    A czy to, że włącza się tylko jak go walnę - to nie jest wina tych stabilizatorów ?? Sprawdzałem, i właśnie jak stuknę śrubokrętem w te stabi. to się załancza i one zaczynają brzęczeć. Pierwszy raz widzę teżtakie stabilizatory, wcześniej widziałem takie małe czarne kosteczki a te są okrągłe i srbrne ;)
  • #8 2190779
    olaf x
    Poziom 34  
    bo sa wiekszej mocy niz te male czarne, oblukaj wiec na poczatek plyte glowna, czy nie ma zimnych lutow na nozkach stabilizatorow
  • #9 2192085
    Śruba
    Poziom 11  
    Posprawdzałem zimne luty, przygrzałem te od stabilizatorów i teraz wogóle nie wstaje :/ Wcześniej jak poruszyłem tą aluminiową płytką do której są one przykręcone, nawet leciutko, to się załanczało, ale wszystko naraz, teraz wogóle. Chyba będę musiał zanieść to komuś bardziej kumatemu odemnie :D nic nie zdziałam chyba, ale czekam na dalsze propozycje. Może wymienić te stabilizatory ??
  • #10 2192460
    ataga1
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam, z tego co piszesz i jeśli dłubałeś przy stab. 5v to najprawdopodobniej uwaliłeś procesor (MAB8049) i dlatego świeciło Ci wszystko naraz.Chyba nie obejdzie się bez kogoś mniej początkującego.
  • REKLAMA
  • #11 2192670
    Śruba
    Poziom 11  
    Ale świeciło się wszystko naraz zanim zacząłem grzebaćprzy stabilizatorach. Ale teraz wiem już chyba co się dzieje. Stabilizatory uległy uszkodzeniu, kiedy wzmacniasz spad mojemu bratu na glebe. Do procka został podany zły prąd i dlatego wyświetlało się wszystko naraz :D Kidy mówiłem znajomemu elektrykowi że to chyba przez stabilizatory się tak wyświetla, on powiedział że to raczej nie możliwe, teraz wiem dlaczego miał rację :D To wszystko tłumaczy. Spróbuje wyminiś stabilizatory i procek. Jak ruszy to nagroda nobla ;)

Dodano po 3 [minuty]:

upss... nie znalazłem na płycie żadnego procka, ani innego jemu podobnego o takim oznaczeniu ja podane w poscie powyżej :|
  • #12 2192711
    olaf x
    Poziom 34  
    od spadniecia na glebe nie pada struktura wewnatrz stabilizatora, raczej moze ulec mechanicznemu uszkodzeniu plyta glowna,pekniecie, zwarcia sciezek tym spowodowane,przerwy sciezek,a nie wewnetrzne uszkodzenie polprzewodnika. obejrzyj dokladnie miejsca lutowania nozek, to by tlumaczylo start "na kopa". efektem zas moze byc przejaranie stabilizatorow.
  • #13 2192715
    ataga1
    Poziom 16  
    Musisz zdjąć płytę czołową (czarną) na niej jest płyta z procesorem
    oprócz napisu MAB8049 jest program musisz włożyć taki sam najlepiej na
    podstawce.Z Noblem nie przesadzaj,pozdrawiam.
  • #14 2342228
    Śruba
    Poziom 11  
    Zna ktoś może jakiś servis takich maszyn ?? :D Najlepiej w okolicach Częstochowy. Sam nic nie zdziałałem :/ Zaniosłem wzmaka do niedużego servisu u mnie w miasteczq, ale gość stwierdził że nie jest w stanie wycenić naprawy, nawet po pomierzeniu wszystkiego. Mówi że jedyna metoda to wymieniać części które "mogą" lecz nie muszą być przyczyną uszkodzenia. Mam dziwne wrażenie że próbuje mnie zrobić w balona, bo w taki sposób można wszystko wymienić i wtedy cena naprawy przerośnie cenęnowego sprzętu :/ Co wy na to ??
  • #15 2342423
    ataga1
    Poziom 16  
    Witam, musisz poszukać kogoś kto ten sprzęt serwisuje,na pewno
    znajdziesz kogoś kto to naprawiał gwarancyjnie.A do gawędziarza już
    nie chodź.
  • #16 2343902
    frank82leon
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Aleś ty nerwowy
  • #17 2893036
    Śruba
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Wzmacniacz postanowiłem oddać do serwisu w Częstochowie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Diora WS502 miał problem z brakiem dźwięku na jednym kanale po wymianie układu STK 4181 V. Podejrzenia padły na uszkodzenie przedwzmacniacza, w szczególności układów scalonych TDA 8425 i TDA 1029. Po ponownym uruchomieniu urządzenia pojawił się problem z wyświetlaczem, który pokazywał jednocześnie wszystkie opcje i nie reagował na sterowanie. Wzmacniacz uruchamiał się tylko po uderzeniu w aluminiową płytkę z dwoma stabilizatorami napięcia TESLA MA7805, które brzęczały. Podejrzewano zimne luty lub uszkodzenie stabilizatorów, a także możliwe uszkodzenie procesora MAB8049 znajdującego się na czarnej płycie czołowej. Po sprawdzeniu i podgrzaniu lutów stabilizatory przestały działać, co wskazywało na konieczność ich wymiany. Uszkodzenie mogło wynikać z mechanicznego uszkodzenia płyty głównej po upadku wzmacniacza. Próby naprawy samodzielnej okazały się nieskuteczne, dlatego ostatecznie zdecydowano się na oddanie urządzenia do serwisu w Częstochowie. W dyskusji podkreślono konieczność posiadania schematów, wykonywania pomiarów i unikania wymiany części "na ślepo".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA