logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xenon w Audi A3 2005 nie działa regularnie, mruga 3 razy i gaśnie. Co robić?

Wizard112 15 Sty 2006 17:44 5841 6
REKLAMA
  • #1 2183947
    Wizard112
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam
    mam problem iz w moim Audi A3 zamontowalem xenony w zeszlym roku w marcu 2005. wiadomo nie jezdzilem tym smaochodem duzo, swiatel tez czesto nie uzywalem poniewaz bylo lato, ale przyszla zima i w listopadzie , nie zalapal mi xenon , poprostu sie nie swiecil, po czym po kolejnym wlaczeniu bylo wszystko okej... i teraz juz nie da sie jej wlaczyc, widac ze mrugnie lekko 3 razy i stoi... XENONY byly kupione nowe orginalne HELLA !
    Moze byc tak ze malo pradu dochodzi?
    poniewaz ja mam wersje skandynawska tego samochodu to mi sie xenon zapala odrazu po przekreceniu kluczyka, lecz na to uwazalem i przed przekreceniem zapalalem swiatla na parkingowe i po odpaleniu jak chcialem to wlaczalem xenon...
    Wiem ze jest ograniczona zywotnosc xenona ( przetwornicy) ale na pewno nie wyswiecilem na samych zarowkach 50 godzin nawet... wciagu roku przejechalem 4 tysiace km..... (samochod na wystawe jedynie)

Prosze o moze jakas pomoc, wie ktos co w trawie piszczy...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2184263
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    na początek wstaw nową zarówke jak bedzieswiecilo to ona , jak nie to przetwornica
  • REKLAMA
  • #3 2184273
    Wizard112
    Poziom 11  
    zarowka chyba jest dobra
    raz swieci a raz nie, moze to byc wina zarowki?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2184369
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Zamień miejscami żarówki prawą z lewą będziesz miał odpowiedź.
  • #5 2185799
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    prosiłeś o pomoc
    więc zrób jak KOLEGA mówi - to nie są żarówki z włóknem tylko palnik z gazem i nie widać czy spalona czy nie

poz .PIOTR
  • REKLAMA
  • #6 2196763
    Wizard112
    Poziom 11  
    zarowki sa dobre...
    przekladalem...
    to znaczy ze przetwornica walnieta?
    po 10 miesiacach ???
    raz sie ostatnio zapalila ale to na 10 razy sie zapali raz...

Pozdrawiam
  • #7 2197077
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    no i sam sobie odpowiedziales

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A3 z 2005 roku zamontowano oryginalne xenony marki HELLA, które początkowo działały poprawnie, lecz po kilku miesiącach użytkowania zaczęły działać nieregularnie – światła mrugają trzykrotnie i gasną. Problem pojawił się szczególnie zimą, mimo że samochód był używany sporadycznie i przejechał niewiele kilometrów. Podejrzewano niewystarczające napięcie zasilania lub uszkodzenie przetwornicy xenonów. W dyskusji zasugerowano najpierw wymianę żarówki, jednak po przetestowaniu i zamianie miejscami żarówek okazało się, że żarówki są sprawne. Wskazuje to na uszkodzenie przetwornicy, która może ulec awarii nawet po 10 miesiącach użytkowania. Problem objawia się tym, że światło zapala się sporadycznie, a częściej nie działa wcale.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA