logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa A 1.0 - trudności z odpalaniem na zimno i po rozgrzaniu silnika

rob321 15 Sty 2006 18:32 2422 10
REKLAMA
  • #1 2184117
    rob321
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam!
    Mam problem z moim maleństwem a jest nim opel corsa A silniczek litrowy.
    Uw opelek nie pali jak powinien opisze dokładniej:na zimno nie pali na wszystkich cylindrach (8 zaworków) po minutce pracy na ssaniu pali juz na wszystkich, a po dłuższej jeździe gdy "serduszko" jest juz całkiem rozgrzane jest problem z odpaleniem po 5-6 razach startuje.
    Świece wymieniane jakieś 2 miesiące temu kable ok pompka ok gaźnik ok.
    Może wina jest ustawienie powietrza na 50% zimne i 50% ciepłe a i jeszcze jedno nie działa wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej kabelek ok jest napięcie wiec może na desce wskaźnik padł? autko pracuje na benzynce nie ma instalacji gazowej bo dbam o krwo-obieg;-)
    dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2184134
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Może czujniczek temperaturki jest leciutko niedomagający ?
  • REKLAMA
  • #3 2184197
    KAROLGO
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    silnik 1.0 ohv czy ohc zaglądałeś do kopułki,palca, no i przerywacza o ile jeszcze jest bo były z zapłonem przerywaczowym i magneto-indukcyjnym.
  • REKLAMA
  • #4 2184228
    rob321
    Poziom 17  
    Witam i dziękuje za odpowiedź silniczek ten to ohv kopółeczka cacy czyszczona i jest oki przerywacz podobny ma stan
    pozdrawiam
  • #5 2184283
    KAROLGO
    Poziom 12  
    zobacz jeszcze zasilanie cewki w tych opelkach z reguły jest 6 V (aby przerywacza tak szybko nie wypalało bo kiedyś był drogi) i czsami pomaga przeżucenie napięcia na 12 V podłącz na próbe 12 V i zobaczysz czy usterka zniknie powodzenia.
  • #6 2184430
    rob321
    Poziom 17  
    Dzięki za pomoc ale jak mam to przełączyć kompletnie sie na tym nie znam a autko mi jest bardzo bliskie i nie chciał bym coś zepsuć a i nie wyobrażam sobie żeby jakieś obce ręce w nim grzebały
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 2184589
    Maintenance
    Poziom 13  
    Witam,

1-sprawdz swiece,oczysc ustaw przerwe na elektrodach - lub wymien na oryginalne (wartosc cieplna) chyba ze masz nowe ... wcale nie znaczy ze nowe nie sa wadliwe (podmien na inne). Druga sprawa to kondensator w przerywaczu - warto podstawic nowy i sprawdzic czy cos zmieni.

2-utrudniony rozruch na goracym silniku - wcisnij pedal gazu w podloge i przekrec chwilke dluzej rozrusznikiem - jak odpali to mamy do czynienia z parowaniem paliwa w gazniku - czesta przypadlosc gaznika - nie jest niczym tragicznym - czesto sie trafia i mozna z tym zyc. Nie wiem jaki to gaznik, ale moze byc niedrozny otwor odpowietrzajacy komore plywakowa na wolnych obrotach. Z pewnoscia przyda sie tez gruntowne oczyszczenie z nagaru i wszelkiej masci syfu.

3 - kombinacje z cewka zostaw na koniec

W poprzednim samochodzie mialem podobne problemy i jak sie okazalo praca na trzy cylindry spowodowana byla swiecami oraz ogolnie wilgocia szczegolnie w okresie jesienno-zimowym. A z gaznikiem bylo ok pod warunkiem ze czyscilem go srednio raz w roku (nitro+myjka ultradzwiekowa).

pzdr
  • #8 2184598
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    panowie widze ze my tutaj nic nie pomozemy:cry::cry:
  • #9 2185466
    rob321
    Poziom 17  
    Witam!
    Serdecznie dziękuje za zainteresowanie moim problemem wszystkie odpowiedzi zostały wdrożone w życie i oczywiście dam znać jak sie to będzie sprawować "jeszcze nie sprawdzałem" ale mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie ktoś mi poradził żeby wyczyścić silnik krokowy z tym że uf fachman nie wie gdzie to jest a i jak wyglada może ktoś z panów będzie tak miły i oświeci mnie jak to wygląda i gdzie tego szukać i czy czyszczenie faktycznie ma sęs.
    Dziękuje jeszcze raz za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2186060
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    w tym silniku niema silniczka krokowego pozdr
  • #11 2344138
    rob321
    Poziom 17  
    Witam!
    Wszystko gra. Nie była ustawiona przerwa w przerywaczu w aparacie zapłonowym
    dziekuje pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Opel Corsa A z silnikiem 1.0 OHV ma problemy z odpalaniem na zimno i po rozgrzaniu silnika. Na zimno silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach, po chwili ssania działa poprawnie, natomiast po dłuższej jeździe rozgrzany silnik trudno odpala, czasem po kilku próbach. Wymieniono świece zapłonowe, sprawdzono kable, pompę paliwa i gaźnik. Podejrzewano czujnik temperatury cieczy chłodzącej, który może działać nieprawidłowo, a także problem z ustawieniem mieszanki powietrza (50% zimne, 50% ciepłe). Wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej nie działa, choć napięcie jest obecne. Sprawdzono elementy układu zapłonowego: kopułkę, palec, przerywacz i kondensator, które były w dobrym stanie lub wymienione. Zasugerowano możliwość podłączenia cewki zapłonowej pod 12 V zamiast 6 V, co może poprawić trwałość przerywacza i działanie zapłonu. Problemy z odpalaniem na gorącym silniku mogą wynikać z parowania paliwa w gaźniku lub niedrożności odpowietrznika komory pływakowej, co wymaga oczyszczenia gaźnika z nagaru i zanieczyszczeń. Nie występuje w tym silniku silnik krokowy, więc jego czyszczenie nie ma zastosowania. Ostatecznie problem rozwiązała korekta przerwy w przerywaczu aparatu zapłonowego, co przywróciło prawidłową pracę silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA