logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluetooth USB i Siemens U15 - brak sterowników, przesyłanie plików działa jednostronnie

ozy2001 15 Sty 2006 21:13 4044 8
  • #1 2184803
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Witam!!

Kupilem ostatnio na Allegro Bluetooth-a. Chcialem go uzywac do komunikacji z moim telefonem - szukalem kabli do niego, ale nie znalazlem. Siemens U15 - jesli kogos interesuje :p.

Wiec mam takie cudo, co sie podpina do USB - system to znajduje, niestety sterownikow nie ma... wiec uzywam CD ktory dostalem wraz z blutem. Tam instaluje sobie tylko jedno urzadzenie i nic sie nie zmienia w Windows. Wiec instaluje dodatkowo program z CD do obslugi tego bluta.

Poragram nazywa sie: IVT BlueSoleil 1.4.9.5 - trakcie instalacji tego programu instaluje sie kilka dodatkowych urzadzen (karta sieciowa, dzwiekowa 8 portow COM i kilka innych).

Po wlaczeniu programu program ten przypisuje wszystkie adresy IP i sprzetowe. Wlaczam w nim wykrywanie urzadzen w zasiegu, w telefonie wlaczam znajdz mnie. Program szybko wykrywa wszystkie uslugi, ktore moze obsluzyc telefon.

Problem polega na tym, ze... z telefonu moge wyslac co tylko chce na komputer, nawet 55 MB film poszedl bez problemow. Ale gdy chce cokolwiek wyslac na telefon - bez roznicy czy to filmik, mp3, czy cokolwiek innego program nawiazuje polaczenie zaczyna wysylac - pokazuje mi sie ze wysyla z predkoscia 11 KB/s i... zachwile pojawia sie okienko z informacja, ze sie nie udalo...

Klikam ok, i program sie zawiesza.

Wszystko z telefonem jest ok. Wymienialem juz dane z innym telefonem za pomoca bluta.
    Adapter tez jest wpozadku, bo jak wysylam cos na laptopa (ma ten sam adapter i identyczne oprogramowanie) to chodzi w obie strony.

Mysle, ze to problem z oprogramowaniem.

Znacie moze jakies inne programu ktore obsluza moje uzadzenie??

Mam windowsa XP SP2.

Dziekuje i czekam na odpowiedz!
    Pozdrawiam!
  • #2 2231754
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Oprogramowanie Widcomm np. ze strony MSI. Jak nie będzie chciało działać (prosi o klucz licencyjny) z tym adapterem to poszukaj patcha.
  • #3 2231779
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Napisz co jest napisane po włączeniu urządzenia może jakieś nowsze stery zapodaj.
  • #4 2232185
    ozy2001
    Poziom 28  
    Urzadzenie startuje razem z systemem. Nie zglasza zadnych konfliktow... jedyny blad jaki sie pojawia to brak synchronizacji z MS Outlook - niekozystam z niego wiec go usunolem.

Sterownikow na stronie producenta nie znalazlem, jedynie wlsnie nowsa wersje programu, z ktorej kozystam.

Zainstalowalem rowniez Windows XP prof. SP2 i nawet Windows Update nie znalazlo mi odpowiednich driverow. Jesli ktos ma jakies sterowniki dla Bluetooth'a to prosze mi je przeslac na poczte -> ozy(_at_)op.pl Albo poprostu wkleic do tego posta.
  • #5 2233078
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Ale ja pisałem wyżej żebyś napisał co wywala komputer za urządzenie po podłączeniu sprzętu a nie zainstalowanych sterach.
  • #6 2233522
    ozy2001
    Poziom 28  
    "Ale ja pisałem wyżej żebyś napisał co wywala komputer za urządzenie po podłączeniu sprzętu a nie zainstalowanych sterach."

Wyjasnij mi dokladnie co rozumiesz poprzez "o wywala komputer za urządzenie po podłączeniu sprzętu"

Ja to rozumiem tak, ze chcesz wiedziec pod jaka nazwa sie instaluje blutek w systemie, jak nie to mnie popraw.

Bluetooth HID Enum Device
  • #7 2235187
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    ozy2001 napisał:

Zainstalowalem rowniez Windows XP prof. SP2 i nawet Windows Update nie znalazlo mi odpowiednich driverow. Jesli ktos ma jakies sterowniki dla Bluetooth'a to prosze mi je przeslac na poczte -> ozy(małpa)op.pl Albo po prostu wkleic do tego posta.

skoro masz XP SP2 to zainstaluj stery MS
    Załączniki:
    • btdongle_winxp_sp2.zip (5.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2237919
    ozy2001
    Poziom 28  
    zainstalowalem i nie zauwazylem roznicy. jakis inny pomysl??

moze ktos podac link skad moge sciagnac oprogramowanie Widcomm ? Szukam, ale znalezc nie moge :(
  • #9 2263456
    ozy2001
    Poziom 28  
    Szukajcie a znajdziecie, dzieki Ci... za siec Torrent ;) Znalazlem Widcomm i niestety... nie dziala, to samo co przedtem.

Jednak ze wzgledu na moj wrodzony upor, poradzilem sobie z tym problemem. okazalo sie, ze jednak zabardzo "wysrobowalem" mojego komputerka, PCI pracowalo na prawie 40MHz ;) Kiedy troche dalem luzu, do 38 to Bluetooth chodzi jak zloto, bez roznicy na jakich sterach.

Pozdrawiam, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada adapter Bluetooth podłączany przez USB, który system wykrywa, lecz brak jest odpowiednich sterowników. Do obsługi urządzenia używa oprogramowania IVT BlueSoleil 1.4.9.5, które instaluje dodatkowe urządzenia (karta sieciowa, dźwiękowa, porty COM). Program wykrywa usługi telefonu Siemens U15 i umożliwia przesyłanie plików z telefonu na komputer bez problemów, natomiast przesyłanie w drugą stronę nie działa. Próby znalezienia sterowników na stronie producenta i przez Windows Update nie przyniosły efektu. W dyskusji zasugerowano użycie oprogramowania Widcomm, jednak wymaga ono klucza licencyjnego i nie działało poprawnie z tym adapterem. Po instalacji Windows XP SP2 i sterowników Microsoft problem pozostał. Ostatecznie problemem okazała się zbyt wysoka częstotliwość pracy magistrali PCI (około 40 MHz), która po obniżeniu do 38 MHz pozwoliła na stabilną pracę Bluetooth bez względu na sterowniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA