logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.6 x16szr LPG - jak poprawić pracę silnika i zwiększyć wolne obroty?

Piotr Wójtowicz 15 Wrz 2006 11:32 4758 5
REKLAMA
  • #1 3022196
    Piotr Wójtowicz
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam takich kilka pytanek dotyczących LPG. Astra 1.6 x16szr. Mam założny gazna al-600 i reduktorze tomasetto. Samochód kiepsko jeżdził na gazie. Mulił się miał "dziurę" przy gwałtownym dodawaniu gazu. Poeksperymentowałem odłączyłem krokowy gazu, było lepiej, ale dalej się mulił tak powyżej 3500. Dodam, że był regulowany w serwisie lpg i nic nie pomogło mówili, że ma być słabszy na lpg...... Teraz wogule rozebrałem krokowy wywaliłem z niego bebechy i ustawiłem registrem bo jest:).Czy to nie jest szkodliwe????Dodam, że autko śmiga teraz w całym zakresie obrotów. Pojawiło sie tylko delikatne telepanie silnikiem na wolnych obrotach.... dlaczego??? Co do spalanie jeszcze nie wiem ale raczej nie pali więcej ( było w granicach 9.5 średnio)
    I druga sprawa. Czy istnieje możliwośc zwiększenia wolnych obrotów na gazie przy tej instalacji. Próbowałem bawić się wszystkim silnik nie reaguje no może przy zmniejszeniu wypływu z reduktora przygasa - nic więcej. A pytam sie bo od początku użytkowania auta wolne obroty oscyluja w granicy 700-750 na lpg - troszkę mało chyba...
  • REKLAMA
  • #2 3024322
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    jeżeli na benzynie jest ok -to na gazie idzie to doregulowac ,ale jeżeli na benzynie tez niskie to zostaw narazie LPG w spokoju i zrób benzynkę . Śróbką na reduktorze zmienisz skład mieszanki ,a zarazem obroty (jeżeli to wina lpg)
  • REKLAMA
  • #3 3026591
    maestro11
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Pewnie teraz na wolnych dostaje za dużo LPG i się dławi. Trzeba zrobić analizę spalin i będzie wiadomo co jest grane. Sprawdż co pokazuje sonda Lambda.
    Co do szkodliwości to:
    - jak dostaje za mało gazu to cierpią zawory;
    - jak za dużo to katalizator (i Twoja kieszeń).
    Warto więc sprawdzić skład mieszanki.
  • REKLAMA
  • #4 3028099
    Piotr Wójtowicz
    Poziom 11  
    Własnie problem jest taki, że wolne obroty nie reagują na żadne regulacje , moge je ewentualnie zminiejszyć, te 750 to górna granica. Na Pb mam ok 800-850 i jest równiutko. Co do mieszanki to musiałem registrem zmniejszyć bo nawet po wydechu było słychac że "pluje". Mierzyłem lambdę na wolnych na gazie ma 0.65-0.7v więc nie jest chyba żle. Heh ciekawe dlaczego nie reaguje na wolne. A jeszcze jedno. Nie wiem może ktoś się zna troszkę na podłączeniu tej uwże centralki czyli al-600. Filoletowy przewód nie był nigdzie podłączony....... poprostu tak sobie wisi od czego on jest może to od TPS ????
  • REKLAMA
  • #5 3028607
    apcgassystem
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Piotr Wójtowicz napisał:
    od czego on jest może to od TPS ????

:idea: Tak jest w rzeczywistosci!!!
    Mozesz go podlaczyc do TPS-u, ale to i tak ci nic nie da, bo rozebrales silniczek krokowy.
    Pozdr.
  • #6 3030197
    Piotr Wójtowicz
    Poziom 11  
    Heh dzięki nie byłem pewien co do tego przewodu. A że nie bedzie teraz chodził to przeciez jasne :) Nie sprawdzałem wczesniej czy jest podłączony czy nie bo tak szczerze to o tej tej elektronice gazowej dopiero się uczę. A denerwowała mnie ta ciągła dziura przy gwałtownym dodawaniu gazu. Teraz tego nie mam, ale troche głupio nie używać tego za co sie zapłaciło ( silniczek krokowy) chociaż gdybym teraz zakładał instalacje założył bym I generacje - pomimo tego że niby nie wolno:) Znajomy śmiga omesią A 2.4 na wielopunkcie i ma I generację odciete tylko wtryski - wymusił na gaziażach :) Zrobił już 300 tys samochodzik pali 11-12 średnio, zapala zawsze na gazie ładnie się wkręca, czego więcej chcieć :)
REKLAMA