logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Tigra 1.4 LPG - Czy długi dolot wpływa na wysokie spalanie?

maciekolo 13 Paź 2007 01:30 1972 5
REKLAMA
  • #1 4373624
    maciekolo
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam, panowie wiem że temat ma nie wiele wspólnego z elektroniką, aczkolwiek moderator zezwala na opisywanie problemów związanych z zasilaniem aut Lpg, także proszę mnie nie banowac :) Przejdźmy do meritum! Koledzy posiadam Opla Tigre 1,4 i niedawno założyłem gaz. Samochodzik na lpg bardzo ładnie pracuje, osiągi też są naprawdę dobre,ale pali jak smok! Po regulacjach u kilku gazowników zszedł do 14l przy jeździe dość delikatnej,tylko po mieście. W trasie pali ok 9-10l także też nie ciekawie. Auto ma nową instalacje i od początku tyle pali Dodam, że przewody WN, swiece, filtr nowiutkie. Zacząłem się zastanawiać czy nie jest to przypadkiem dlatego że mikser umieszczony jest daleko od przepustnicy min-50cm, oraz daleko od parownika-ok 60. Czy to może powodować tak duże spalanie?? Dodam że na benie chodzi ok i pali po mieście kolo 9l(co jest norma w tym modelu). Zamieszczam zdjęcie obrazujące rozłożenie elementów. Bardzo proszę o odpowiedź, bo w moim przypadku przy tej cenie LPG jazda za bardzo się nie opłaca. Panowie pomóżcie. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Opel Tigra 1.4 LPG - Czy długi dolot wpływa na wysokie spalanie? tigi.jpg (40.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4374819
    erdaniel
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    efektem tego rozmiesazczenia jest duża bezwładność układu co srawia trudności w sterowaniu mieszanką.,może tu problem w spalaniu.dziwne że nie strzela.
  • REKLAMA
  • #3 4375014
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Nie sądzę, żeby to miało wpływ gdyż widziałem instalacje z naprawdę długim przewodem do mixera i było wszystko OK.
    Wydaje mi się, że to co opisuje kolega erdaniel (czyli bezwładność układu) bardziej jest odczuwalne w zbyt długim kolektorze/układnie dolotowym (czyli od mixera do zaworów) - np. z OMEGA 2.6i Przy gwałtownym puszczeniu gazu dochodzi do efektu, gdzie w kolektorze jest zassana wcześniej duża ilość mieszanki. Wiadomo, że jak podciśnienie maleje to automatycznie gaz jest mniej wysysany z mixera, ale pozostaje jeszcze w kolektorze mieszanka (gaz) zassany na wysokich obrotach... Komputer AL-700 ma mozliwość korekcji tego momentu.

Takie jest moje zdanie na temat samego połączenia mixera z reduktorem...
  • REKLAMA
  • #4 4375757
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    erdaniel napisał:
    efektem tego rozmiesazczenia jest duża bezwładność układu co srawia trudności w sterowaniu mieszanką.,może tu problem w spalaniu.dziwne że nie strzela.

popieram kolegę żaden sterownik 2 generacji nie jest w stanie wyeliminować tak dużej bezwładności układu dolotowego. Idealnym rozwiązaniem jest zamontowanie miksera na przepustnicy co z pewnością wpłynie na wzrost częstotliwości pracy sondy.Pewnym kompromisem był klapomikser montowany tuż przed zagięciem rury dolotowej.Zajęcie karkołomne ale gra warta świeczki.
  • REKLAMA
  • #5 4376152
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    kolega momik ma racje! trzeba jak najblizej przepustnicy zalozyc mixer! klapomoxer raczej nie da rady ale montuje sie moxer w rure dolotowa tuz przy samej przepustnicy i jest (w wiekszosci przypadkow) ok fakt ze trzeba sie ostro nawkurzac zeby to zrobic ale efekt tej pracy tez pozniej widac
  • #6 4377170
    maciekolo
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Panowie, przełożyłem mikser-trochę z tym roboty było, ale jakoś się udało. Dzięki temu wyeliminowałem dwa błędy gazownika-otoż mikser jest bliżej parownika(bliżej o jakieś 55cm), oraz mikser bliżej przepustnicy(też sporo, teraz jest jakieś 5cm od przepustnicy ;). Teraz tylko regulacja mnie czeka i w drogę. Co do strzelania to auto strzelało na nowych przewodach firmy "Kraft"( bardzo rzadko, ale strzelało), zaś po wymianie na "Ngk"problem całkowicie zniknął. Ps. Ach ci fachowcy po których amatorzy muszą poprawiać...
    Ps. czy to może poprawić spalanie?
REKLAMA