logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron 775ft - brak regulacji szerokości obrazu po wymianie R719 i Q709

kaziukaz 18 Sty 2006 14:14 6124 21
  • #1 2192249
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    objawy:
    na początku były lekkie trzaski wizualne po bokach monitora
    dalej za jakieś dwa dni do tego zaczęło być słychać trzaski gdzieś z wnętrza obudowy
    wczoraj nagle obraz zwężył się po bokach o jakieś 10 cm z każdej ze stron tzn. z prawej i lewej strony
    więc poczytałem wiele waszych postów i na ich podstawie i radach zrobiłem tak :
    przelutowałem całą płytę i
    nic
    wymieniłem R719 był walnięty (1 Ohm)
    wow
    po tej czynności obraz nagle rozszerzył się do prawie normalnych rozmiarów
    nawet trochę większy niż część widoczna ekranu (plus-minus 110%) i do tego nie ma regulacji rozszerzania i zawężania (góra-dół jest bez problemu a prawo-lewo nic)
    nie wiem co robić czy wymiana tranzystora Q709 może w tym przypadku pomóc
    czy może coś innego ?
    proszę o pomoc
    pozdro
    kaziukaz

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

ponownie witam
    właśnie wymieniłem tranzystor Q709 (2sd 1415) na inny identyczny (BU 508 AF PHm0432D2) no i efekt jest jak poniżej zobacz fotka
    co robić
    proszę o pomoc
    pozdro
    kaziukaz
    Załączniki:
    • LG Flatron 775ft - brak regulacji szerokości obrazu po wymianie R719 i Q709 SA4000020.JPG (27.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2194716
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Warto sprawdzić elementy w układzie odchylania - np: R801, R802, diodę D704, D719 oraz elementy w "drabince".
    Ponadto i przede wszystkim zimne luty do poprawy.
    Pozdrawiam.
  • #3 2197467
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki za szybką pomoc
    Co do tych diod D704, D719 to ich jeszcze nie sprawdzałem
    ale dziś mam dość zalegam :)
    Rezystorki 801 i 802 sprawdziłem wcześniej i są w porządku
    Drabinka do sprawdzenia (mała podpowiedź by się przydała gdzie tą drabinkę znajdę)
    Co do zimnych lutów to przejechałem lutownicą
    całą płytę wzdłuż i w szerz , nie ruszałem tylko płytki na bańce kineskopu.

A-ha powróciłem z powrotem do starego tranzystorka 2sd1415,
    ponieważ ten BU 508 Af okazał się pozornie identyczny i teraz obraz po szerokości mam znów na 110% bez możliwości regulacji w żadnej
    rozdzielczości zobacz foto.

dzięki jeszcze raz za czynny udział dla "dariuszm2"
    pozdro
    kaziukaz
    Załączniki:
    • LG Flatron 775ft - brak regulacji szerokości obrazu po wymianie R719 i Q709 SA400003.JPG (28.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2197506
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Podaj model monitora, ponieważ Flatron 775FT to tylko nazwa handlowa, pod którą kryją się różne modele na różnych chassis (FB775BC, FB775C-EA, FB775F-EA, itp.).

Pozdrawiam.
  • #5 2197583
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam
    rzeczywiście zapomniałem o numerze modelu
    to jest FB775C-EP
    pozdro
    kaziukaz
  • #6 2197714
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    LG Flatron 775FT (model FB775C-EP) - chassis CA-87, FCC ID: BEJFB775C, schemat na http://eserviceinfo.com/downloadsm/3498/LG_FB775C.html

Drabinkę masz w dolnym prawym narożniku schematu (tranzystory 711-716 i 735, 736 oraz elemnty wokół nich).

Pozdrawiam.
  • #7 2201799
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam
    Zająłem się tymi diodami okazało się, że z 719 jest oki
    ale 704 prawdopodobnie jest uszkodzona
    pomiary na pinach :
    patrz fotka
    Jeśli coś źle mierze to małe pytanko jak sprawdzić podwójną diodę czy jest dobra
    Drabinka oki
    Znalazłem padniętą diodę D705 mierząc miernikiem w pozycji dioda ma wartość zero niezależnie od bieguna przyłożonego.
    No i na koniec nie gniewajcie się, że używam jakiś dziwnych terminów, ale
    to wy jesteście mistrzowie a nie ja, więc sorki za nie znajomość tematu
    ale tak cholernie trudno dziś dobrze zarobić że trzeba pośrednio nawet wam zabrać troszkę chlebka :)
    pozdrawiam
    kaziukaz
    Załączniki:
    • LG Flatron 775ft - brak regulacji szerokości obrazu po wymianie R719 i Q709 D 704.JPG (16.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2201808
    kaziukaz
    Poziom 11  
    A-ha jeszcze jedno jak mierzyć tranzystory czy są dobre
    bo tu znowu wychodzi brak nauki i nie jestem pewien czy aby dobrze mierze
    jeszcze raz pozdro
  • #9 2255685
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich
    Dalsze kombinacje z moim monitorkiem :
    według rady na innym topiku wymieniłem w ciemno :
    Q711 , Q712 , Q713 , Q736 - sa to IRF 630
    i niestety nic
    Obraz jest po szerokości na jakieś 110% bez możliwości sterowania szerokością :(
    Drabinka powtórnie sprawdzona kondensatory i diody , rezystorki
    - wszystko oki
    Jest problem ponieważ nie mogę kupić paru elementów :
    DMV1500M i KTD1413 lub KTD1415
    Poprostu nigdzie nie ma może ktoś podpowie gdzie można to zdobyć ,
    mieszkam w Łodzi :) Sienkiewicza przy telewizii też odwiedziłem (nie ma)

Zapewne widzicie że to trochę długo idzie ale mam tylko jeden monitor więc rozmontowuję go wymieniam poszczególne elementy i składam dopiero wtedy podglądam schemat czy aby wartości były wporzo na elementach kontrolowanych (przerobiłem kabel od drukarki na dwa chłopczyki do pioniera żeby móc wgrywać softy nowe na polszmate i resztę satki ale to historia :) , tak się pozbyłem możliwości druku)

Więc wybaczcie tą zawrotną szybkość działania
    ale pomału z waszą pomocą do celu dojdziemy ;)

pozdrawiam
    kaziukaz
  • #10 2256600
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Wymień te diody w C Hota, które są uszkodzone D704, D705 ich usterka powoduje brak regulacji szerokości! Możesz mieć problem ze zdobyciem diody DMV1500 - najlepiej wyszarpać ją z innego padniętego monka - jak masz taką możliwość.
  • #12 2257765
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki za info staram się wszystkie działania skierować na wymiane tych dwóch diod niby ta D-704 dobrze się mierzyła ale 705 jest wyraźnie walnięta co widać na moim pokracznym rysunku :) , przeleciałem allegro i nic tam nie było tej serii nawet z demobilu bo też o tym myślałem aby kupić takiego z potłuczoną szybą.
    Nie powiem było co nieco różnego sprzętu ale to trzeba w tym siedzieć a ja to robię tylko na własny użytek więc po cóż mi worek płyt do monitorów :) .

Co do konstrukcji tych szukanych to znalazłem coś w interku na ten temat (załączniki)
    Nie wiem może to moja Opera coś nie łapie ale tych linków od "LISKA" nie mogę otworzyć :)

pozdrawiam
    kaziukaz
    Załączniki:
    • DMV1500M.pdf (73.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ktd1413.pdf (305.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2257794
    kaziukaz
    Poziom 11  
    A-ha dodam jeszcze istotny rysunek tej diody
    pozdro
    kaziukaz
    Załączniki:
    • LG Flatron 775ft - brak regulacji szerokości obrazu po wymianie R719 i Q709 dioda dmv1500m.JPG (26.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2262704
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Dięki Ogryz za namiary na sklep najtaniej chyba w całym interku :)
    diodę właśnie zamówiłem ale jeszcze potrzebuję KTD1413 lub KTD1415
    może miał ktoś take zapotrzebowanie i się podzieli gdzie to wyrawł

pozdro
    kaziukaz
  • #16 2269767
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich
    Rozebrałem monitorek jeszcze raz i coraz bardziej mam obawy że może to być wina tego KTD1413 wymodziłem jakiś rysunek ale jak jestem w błędzie to proszę o rady .
    Jak widzicie jestem kompletnie zielony więc proszę o cierpliwość jutro mam dostać tą diodę DMV1500M (dzięki za namiar OGRYZ) więc zobaczymy efekt :)

pozdro
    kaziukaz
    Załączniki:
    • LG Flatron 775ft - brak regulacji szerokości obrazu po wymianie R719 i Q709 ksd1413 rysunek.JPG (28.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2270695
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Raczej wymień.
    Pozdrawiam.
    ps.
    Jak nie wymienisz wszystkich padniętych elementów w tym układzie zanim włączysz monitor - może się zdarzyć, że Kupisz ponownie już wymienione elementy.
    LG pod tym względem jest paskudny - tam leci wszystko lawinowo.
    Radzę sprawdzić również opory w układzie.
  • #18 2272032
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam
    właśnie wymieniłem tą diodę DMV1500M i d**a blada zero efektu
    załamka 25 zeta w kosz :(
    Czekam na zamówiony zamiennik KTD1413 w pobliskim sklepiku
    zobaczymy .
    Już przetestowałem tego BU 508AF i obraz się zwęża tak jak na początku,
    później zapiąłem BD901 efekt za szeroki ekran nie wiem poczekam na następny może będzie oki
    a-ha wymieniłem jeszcze kondy C732 - 10µ elektrolita , C719- 100µ i rezystorki dwa razy po 2,2Ω R-801 i 802
    już niewiem gdzie szukać :(
    pozdro
    kaizukaz
  • #19 2276492
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam
    Właśnie wymieniłem tego KTD1413 (Q709) zastąpiłem go 2SD1308 :cry: no i naprawdę chciałbym wam wszystkim pięknie podziękować za pomoc
    ale nie mogę obraz za szeroki i poduchy do wewnątrz zero regulacji w poziomie :( .....
    Właśnie ręce mi opadły czekam na jakiś dźwig co je podniesie :)

pozdro
    kaziukaz
  • #20 2279103
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam w tym smutnym monologu
    Pozdrawiam aktywnych i tych mniej aktywnych :)

Rozumiem praca praca i jeszcze raz praca a czas to pieniądz .
    Już nie wiem co zrobić może ktoś rzuci okiem na kawałek schemaciku z oznaczonymi elementami które wymieniłem lub miałem w dłoni i mierzyłem ze sprawdzeniem przebicia .
    Te elementy z zaznaczonym ptaszkiem na czerwono mierzyłem :
    kondki ,diody i rezystorki
    Te elementy zaznaczone dodatkowo kółkiem niebieskim wymieniłem na nowe

aha zapomniałem dodać mierzyłem opór na smoczku - nieskończoność

ps. Czy kondensator zwijany jak ma opór rzędu między 2 a 3M to jest przebity czy powinien mieć zawsze nieskończoność ?
    Ponieważ zauważyłem że niektóre z małych miały taki opór
    pozdrawiam
    kaizukaz
    Załączniki:
    • LG Flatron 775ft - brak regulacji szerokości obrazu po wymianie R719 i Q709 układ 1a.JPG (219.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 2279754
    kaziukaz
    Poziom 11  
    Witam ponownie

Następne cuda z serii LG 775FT
    Dziś zauważyłem małe zakłócenia na ekranie i obraz powoli zrobił się różowy czyżby RGB i
    zbyt duże napięcie na czerwonym kolorze ?
    Dodam że po wyłączeniu i włączeniu kolory powracają do normy.
    A może przylutować płytkę na bańce kinola ? na razie jest dziewicza

I jeszcze jedno mierzyłem napięcie na hocie na środkowej nodze 1500V spadkowa do 230 a wcześniej przed wymianą diody DMV1500m i KTD1413 napięcie na środkowej nodze hota było 160V stałe
    Do tego teraz w chwili mierzenia środkowej nogi hota uruchamia się elektrowłącznik i gasi monitor na czas mierzenia, czego wcześniej nie zaobserwowałem
    Dodam jeszcze że hot się bardzo grzeje około 70 °
    Czyżby to był czas na nowy monitor ? :(

pozdrawiam
    kaizuakz
  • #22 2302016
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy monitora LG Flatron 775FT (model FB775C-EP) z uszkodzonym układem regulacji szerokości obrazu po wymianie rezystora R719 i tranzystora Q709 (KTD1413). Początkowo pojawiały się trzaski i zwężenie obrazu o około 10 cm z każdej strony, a po wymianie R719 obraz rozszerzył się ponad normę (około 110%) i utracił regulację szerokości, podczas gdy regulacja pionowa działała poprawnie. Wymiana tranzystora Q709 na KTD1413 lub zamiennik 2SD1308 nie przywróciła regulacji poziomej. Sprawdzono i wymieniono elementy układu odchylania, w tym diody D704, D705 (uszkodzona), kondensatory C732, C719 oraz rezystory R801, R802. Szczególną uwagę zwrócono na diodę DMV1500M, trudną do zdobycia, która jest kluczowa dla prawidłowej pracy układu. Pomimo wymiany tych elementów problem z regulacją szerokości pozostał. Zauważono również przegrzewanie się transformatora wysokiego napięcia (HOT) i zmiany napięć na jego nóżkach, co może wskazywać na dalsze uszkodzenia. Wskazano, że uszkodzenia w układzie odchylania w monitorach LG mogą mieć charakter lawinowy i wymagana jest wymiana wszystkich uszkodzonych elementów przed ponownym uruchomieniem. Ostatecznie zasugerowano rozważenie oddania monitora do serwisu ze względu na złożoność naprawy i koszty części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA