logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z zasilaczem AT 200W poszły tranzystory mocy.

arturssp 06 Cze 2002 17:10 3193 9
REKLAMA
  • #1 18548
    arturssp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Mam zasilacz AT 200W.
    Zrobiłem zwarcie (na jakieś 3sekundy) i poszły tranzystory mocy.
    Wymieniłem je, i teraz są takie efekty: zasilacz chodzi poprawnie z tym że ma niższe napięcie 10,7 zamiast 12 i 4,65 zamiast 5.

Jeszcze taki efekt: pod obciążeniem 60W (żarówka) chodzi jakieś 10 - 15 minut dobrze, a potem spada mu napięcie i żarówka przygasa. Niecałkowicie gaśnie, ale świeci trochę ciemniej i wentylator też zwalnia. Co może to powodować?
    Czy coś jeszcze jest uszkodzone?
    Aha, bawiłem się przewodem P.G. - podłączyłem go do -12V (na chwilkę) -może to coś uszkodziło.
    Proszę o pomoc. A tak wogule to do czego jest przewód P.G.?
  • REKLAMA
  • #2 18601
    Jacekj
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    P.G. to jest Power good (chyba tak się to pisze). służy do potwierdzania przez procesor dobrego napięcia z zasilacza. Na złym powinien się wyłączyć.
  • REKLAMA
  • #3 18611
    arturssp
    Poziom 16  
    dzięki, ale mam jeszcze większy problem: po zmianie tych tranzystorów, zasilacz przy zwarciu się nie wyłącza. Wcześnij wystarczyło malutkie zwarcie i się wyłączał, a teraz chciałem to sprawdzić i na sekundkę zwarłem +5V do masy i zasilacz znowu się popsuł - siadły tranzystory mocy - jeden nawet popękał. Wymieniłem je i zasilacz nie chce ruszyć :cry: Co mogło się uszkodzić?? bardzo proszę o pomoc.
  • #4 18635
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Czy za 15 zł warto się tak bawić? Tyle w komisie się płaci za zasilacz AT. A ile kosztują tranzystory mocy? A elektrolity wysokonapięciowe?
    Power Good informuje procka o ustabilizowaniu się pracy zasilacza. Jak jest ok, to tam jest 5V.
  • #5 18676
    arturssp
    Poziom 16  
    Może i nie warto. Ale jak wiemy wszyscy nauka kosztuje, a ja chcę się nuczyć naprawiać przetwornice. Są one dość kłopotliwe w naprawie, ale po prostu chcę się tego nauczyć. Doszłem do wniosku że scalak TL494 też jest uszkodzony - zmieniłem go, tranzystory mocy też. Jeszcze mi został do zmiany LM339, ale chwilowo go nie mam. Jak ktoś może to proszę o porady w naprawie tych zasilaczy.
  • REKLAMA
  • #6 19132
    Psiotrek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Ok, pomęcz się jeszcze trochę z tymi naprawami, wiedzieć więcej to nie grzech. Ale prawda jest taka, że przy uwaleniu czegokolwiek w zasilaczach impulsowych może polecieć wszystko. Pojawiają się mikrouszkodzenia w rezystorach, kondensatorach i półprzewodnikach. Tym częściej im nowszy jest zasilacz, niestety, bo oszczędzają na wszystkim i tną filtry i zabezpieczenia. A propos: z uszkodzonych zasilaczy AT warto wypreparowywać te filtry i toroidalne rdzenie ferrytowe (to się akurat nie psuje) i przekładać je do serwisowanych zasilaczy, kasując za to, oczywiście. :wink:
  • REKLAMA
  • #7 19142
    arturssp
    Poziom 16  
    Dzięki za radę :). W tym zasilaczu wymieniłem jeszcze TL494 i kilka rezystorów - wyglądały na dobre a miały przerwy. Uszkodzony mam jeszcze LM339, ale chwilowo brak układu - jak kupię to wymienię. W tej chwili zasilacz chodzi, ale nie działa zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Wcześniej się wyłączał przy zwarciu, a teraz nie - co może być walnięte??? Aha, i mapięcie jest nadal obniżone o jakieś 1,5V na każdym wyjściu. Proszę o pomoc - co mogło jeszcze pójść?
  • #8 19147
    Psiotrek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Przy zbyt małym obciązeniu zasilacza impulsowego napięcia mogą być obniżone, dopiero przy nominalnym obciązeniu układ się stabilizuje. Jeśli to nie obciązenie, to przepatrz wszystkie rezystory, bo raczej nie ma już uszkodzenia, tylko źle dobrany punkt pracy.
  • #9 19175
    arturssp
    Poziom 16  
    Jeśli chodzi o obciążenie to jest żarówka 60W. i przy tym obciążeniu napięcie jeszcze spada o 1,3V. Sprawdze rezystory.
  • #10 20074
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Czy ktoś mógłby mi przesłać na poczte (domoo22@wp.pl) opis typowych uszkodzeń zasilaczy AT/ATX ze schematem co był na elektrodzie.pl bo nie działa.Może byc też cos podobnego.
    Dostałem uszkodzony zasilacz AT.Po włączeniu go na wyjściu 5V na ułamek sekundy jest ok 5V a potem napięcie już tylko spada (to pewnie kondensator sie rozładowuje).Czy ktos mółby mi powiedzieć co mogło sie uszkodzić?Dzieki

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu AT 200W po zwarciu uszkodzone zostały tranzystory mocy, które wymieniono. Po naprawie zasilacz działa, lecz napięcia wyjściowe są obniżone (około 10,7 V zamiast 12 V oraz 4,65 V zamiast 5 V). Pod obciążeniem 60 W napięcie spada po kilkunastu minutach, co powoduje przygasanie żarówki i zwolnienie wentylatora. Podłączanie przewodu P.G. (Power Good) do -12 V mogło spowodować dodatkowe uszkodzenia. Przewód P.G. służy do sygnalizacji procesorowi stabilizacji napięć zasilacza i przy złym napięciu powinien wyłączać system. Po wymianie tranzystorów zasilacz nie wyłącza się przy zwarciu, co wskazuje na uszkodzenie układów zabezpieczeń. Wymieniono scalak TL494 oraz kilka rezystorów, które miały przerwy, a planowana jest wymiana LM339. Obniżone napięcia mogą wynikać z niewłaściwego punktu pracy lub uszkodzonych elementów. Przy zasilaczach impulsowych uszkodzenia mogą obejmować również kondensatory, rezystory i inne półprzewodniki. Zaleca się dokładne sprawdzenie wszystkich elementów oraz obciążenia, gdyż zbyt małe obciążenie może powodować obniżenie napięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA