logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX 300W - nie działa poprawnie po naprawie, grzeje się i nie startuje

cezaryzseit 29 Gru 2003 02:40 2507 17
REKLAMA
  • #1 454047
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Posiadam NIBY naprawiony 300 watowy zasilacz ATX. Przyczyna uszkodzenia był spadek pojemności elka na pierwotnym (z 22 do 4uF). Wymieniłem wszystkie elki na pierwotnej, przegrzane rezystor i spalony KA7500A na TL494
    bo był tańszy. Zasilacz ruszył bez problemu, miał poprawne napiecia, podlonczyłem go na 6 godzin pod obciąrzenie i wszystko było spoko. Gdy podłoczyłem go do kompa diałał, ale po wyłoczeniu grzał sie lekko i czasami nie chcial ruszyć.
    (musiałem go całkowicie odłączyc)
    Sprawdziłem go 60W żarówką i nie
    ruszył, a powinin działać napewno bo 150 watowy AT bez problemu załoczył żrówke. Udało mi się podłoczyć żarówke na 12V po przez uprzednie nagrzanie włukna, wyraznie było słychać dzwiek przeciązonego transformatora
    Gdze moge szukać uszkodzenia? :?:
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 454061
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Jaki dzwiek? to zasolacz impulsowy pracuje na czestotliwosciach duzo ponadakustycznych 50-150 kHz.
  • REKLAMA
  • #3 454062
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jeżeli go słychać (prawdopodobnie jakieś podharmoniczne) to jakbyś dobrze nadstawił ucha to byś usłyszał:
    "Wyrzuć mnie... wyrzuć mnie... :lol:
    Co Ci serdecznie radzę bo szkoda płyty i reszty bebechów jak to "cudo" za paredziesiąt złotych przewali i narobi Ci bigosu za kilkaset. :(
  • #4 454063
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Rzeczywiście zdarza się, że trafo w zasilaczu impulsowym zaczyna wydawać z siebie przeróżne dźwięki :(.Najczęściej powodem tego jest utrata pojemności na wyjściu bądź wzbudzanie się układu stabilizacji.
    Sytuacja taka może się też zdarzyć gdy TL jest zasilany ze źródła o zbyt małej wydajności prądowej.Polecam wyrzucić przetwornicę standby i zastąpić ją zwykłym transformatorem 50hz z dwoma uzwojeniami ~ 8V do stab. 5V oraz 18V~ do zasilania TL'a.Właśnie ta przetwornica podczas uszkodzenia się najczęściej uwala płytę główną:(, jest ona zasilana bez przerwy a przy wyłączonym komputerze w żaden sposób nie jest studzona po pewnym czasie poprostu się przegrzewa :( a co dalej to już wiadomo.Często z komputera sprawna zostaje tylko blacha :(.
  • #5 454065
    Baron1
    Poziom 11  
    Wymień dwa tranzystorki na wyjściu tl494 i sprawdz elementy w okolicy.
  • #6 454087
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    jezeli są obiawy złej pracy tez radze go wywalic tak jak Robert B bo jesli popali ci cos to nie bedziesz liczył groszy(na tranzystory i elektrolity) tylko setki
  • REKLAMA
  • #7 454104
    ZDZICH.
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Zasilacz wiadomo ile kosztuje a plyta, procek, hdd ........ sa drozsze.
    Zaoszczedzic chcesz ? Nie tedy droga - doplacisz w konsekwencji predzej czy pozniej.
  • #8 454125
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Jezeli dobrze zrozumialem twoj post :?: .Nalezy wymienic oba elka na pierwotnym te duze np.330/200V obie sztuki.Natomiast jesli chodzi o obciazenie na +12V dzisiejsze zasiłki na tym napieciu maja nizsze obciazenie pradowe a co za tym idzie prawdopodobnie zarowka przy zimnym włoknie ma za duzy pobor pradu (ile ma wat) oblicz i bedziesz wiedział zwłaszcza gdy dałeś moze na 20Wat.Jesli po tych zabiegach dzwiek nie ustapi przyczyna moze lezec w elku na wysciu zasilacza ja juz tak mialem .Pozdrawiam :!: i nie poddawaj sie łatwo to potem procentuje :idea:
  • #9 456490
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    :arrow: Robert B, elektronik321 i JVC K11
    Tak coś mi się zdaje, że macie racje z wywaleniem tego zasilacza, ale mimo to i tak spróbuje go zrobić
    :arrow: Jarema
    chodzi Ci o ten najmniejszy transormatorek zasilający TL.Jesli tak prosze opisz mi troszke dokładniej co mam tam wstawić.Transformatorek ma wyrażne ślady przegrzania i gdy zasilacz nie pracuje wyrażnie grzeje się odpowiadajacy mu tranzystor kluczujący
    :arrow: Darton
    Wystarczy, że sprawdze te tranzystory czy musze je wymienić
    Pytam się ponieważ mam kawałek do sklepu z częściami
    :arrow: TONI_2003
    Nie wiem czy opłaca się wymieniać te duże elektrolity bo ich wartość wynosi 33% wartości nowego zasilacza.Co do tej żarówki to ten ATX ma na 12V przeznaczone 10A.A żarowka świeciła na AT, który ma 4A.
    Po tym jak zasilacz pochodził troche na kompie to zapalił tą 60W żarówkę ale dopiero za n-tym podejściem i po kilkudziesięciu sekundach zadzałało zabezpieczenie.Przy dużym obciążeniu coś nadal wydaje dzwięk.Nie porafie dojść skad on jest ale to napewno więcej niż 50Hz
    O który elektrolit na wyjściu Ci chodzi? Stabilizujący 12V czy inny.

Pobawiłem się w mierzenie prądów pobieranych przez zasilacz:
    zasilacz podłączony do sieci : 50mA
    zasilacz włączony bez obciążenia : 80mA
    zasilacz obciążony żarówką 12V 60W : 350mA

Mam 2 pytania :
    1 Czy uszkodzenie powodujące spalenie całego kompa powstaje nagle, czy widać zbliżajace się nieszczęście? Czasami sprawdzam mu napięcia w Biosie i są poprawne.
    2 Jak długo należy sprwawdzać zasilacz aby mieć jako taką pewność, że troche po pracuje?
    Pozdrawiam i wielkie dzieki dla wszystkich :)
  • #10 456511
    SPog
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    mam wrażenie, że niektórzy z zabierających na forum glos, to nie elektronicy tylko handlowcy. Wyrzuć, wymień, kup nowy ... itd. Nowy, ale jaki - najczęsciej taki sam, ktory po 2 tygodniach padnie, na aukcjach takich na pęczki.
    Jestem za solidną naprawą, a nie importowaniem, chociaż to najłatwiej zrobić.
  • #11 456634
    Robert B
    Poziom 43  
    Bo nie kupuje się g**na na aukcjach tylko nowy z roczną gwarancją (Codegen 400W - 86zł brutto) Czy warto stracić płytę i inne podzespoły???
  • #12 456689
    TONI_2003
    Moderator
    :arrow: cezaryzseit:
    1. :Nie wiem czy opłaca się wymieniać te duże elektrolity bo ich wartość wynosi 33% wartości nowego zasilacza :arrow: a jesli mam racje sprawdz jakie masz na nich napiecia ,jak opadaja po wylaczeniu a poza tym mozna dac nie nowe ale dobre.
    2.Jezeli chodzi o dzwiek :
    a. elektrolit był na wyjsciu +5V jak dobrze pamietam
    b. byly to cewki na wyjsciach poszczegolnych napiec nie pamietam na jakich
    c.zdarzyło sie tez na tranzystorach mocy (oczko na noge bylo uszkodzone)
    d. pare razy był to T1
    :arrow: Czy uszkodzenie powodujące spalenie całego kompa powstaje nagle, czy widać zbliżajace się nieszczęście? :arrow: Napiecia sa monitorowane ale na +5V oraz +3,3V zadzialaja zabezpieczenia .Natomiast w wielu ATX napięcia +12V nie jest zabezpieczane przed wzrostem i np.napiecie na 5V i 3.3V spada natomiast (na skutek zaslabego juz zasilacza do tej konfiguracji ) Napiecie +12V idzie do gory i to mozna pomierzyc i jesli nie jest juz za pożno to zareagowac.Wzrost nie jest kontrolowany .
    :arrow: Jak długo należy sprwawdzać zasilacz aby mieć jako taką pewność, że troche po pracuje? :idea:
    Ja sprawdzam zasilacz na jego maksymalnej wydolnośći na wszystkich napieciach okolo 2 do 3 godziny a jezeli mam watpliwosci to dłozej.
    :arrow: Pozdrawiam wszystkich jako ze dziś Sylwester za pasem :!:
  • #13 457084
    Robert B
    Poziom 43  
    Ja odpalam po kupnie na całą dobę pod pełnym obciążeniem (zestawem żarówek) :)
  • #14 549091
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Zeczywiście zasilacz nie wytrzymywał z powowu spadku pojemnosci na dwóch dużych kondziorach z 330 na ok. 200uF podłączyłem więc do nich równolegle dwa kondeesatory o pojemnosci tez około 200uF i przyklejiłem jee taśmą do radiatora.Zasilacz z 60W żarówką H4 po 5 godz. pracy nawt sie nie zgrzał :) (wczesniej nie wytrzymywał z nią kilkudziesięciu sekund) Nadal występuje jakiś dzwięk teraz troche przycichł. Wymienie kondziory stabilizują napięcia wyjściowe i to pewniee pomoże.
    Nadal niepokoji mnie przetwornica zasilająca LMa ponieważ jest widoczniee nadpalona (Pewnie po uszkodzeniu układu KA...) Jak realne jest to zagrożenie?
    Pozdrówka :)
  • REKLAMA
  • #15 785575
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Miałem problemy z komputerem i ponownie sprawdzałem zasilacz. Zebrałem wszystkie żarówki i pociągnąłem 7A na 12V; 6A na 3,3V; 12A na 5V wyszło mi z tego 163W. Producent podaje iż z tych napięć można wyciągnąć max 165W. Chodził OK ale po 3 czy 4 godz. włączył się z powodu temperatury.
    300W jest to więc moc pobierana z sieci?
  • #16 785926
    TONI_2003
    Moderator
    Witam ! ... widzę że dalej drążysz temat i eksperymentujesz i tym razem zrobiłeś to całkiem prawidłowo tak właśnie jest te szumne 300W to jest pobór z sieci i taki zasilacz należy opisać jakiej firmy i model dużymi literami i odsyłać niedowiarków do tego postu i należy tylko dodać że dobrze że się wyłączył , a nie spalił tylko jest jeden mankament tego eksperymentu że nie zostały po nim zapisy napięć w poszczególnej godzinie jego działania . Pozdrawiam
  • #17 789387
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Nie dodałem iż podczas testu jeden odczep kabli był bardziej obciążony od drugiego. Gdy pomiędzy czarne kable z tych różnych wiązek wpiołem amperomież to popłynoł mi 1A ! prądu. Różnica napięć wynosiła między nimi 0,3V i troszkę kabeli były ciepłe.
  • #18 789720
    TONI_2003
    Moderator
    ... gdybyś miał stertę zasilaczy i każdy z nich byłby inny to nie dotykając ich tylko patrząc na same kable (ich grubości) na pewno powybierałbyś te lepsze tylko w ten sposób (nie musiałbyś umieć czytać) producenci zasilaczy oszczędzają na wszystkim więc czemu nie na kablach.
    Ciekaw tylko jestem czy uwzględniają to podczas projektowania. Sam zrób pomiar napięcia na płycie a na wtyku.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z naprawionym zasilaczem ATX o mocy 300W, który po wymianie elektrolitów na pierwotnym uzwojeniu oraz zamianie układu KA7500A na TL494 działał poprawnie przez kilka godzin, lecz po wyłączeniu zaczął się przegrzewać i czasami nie uruchamiał. Występował charakterystyczny dźwięk transformatora, co może wskazywać na przeciążenie lub uszkodzenie elementów takich jak cewki, tranzystory kluczujące lub kondensatory stabilizujące napięcia wyjściowe. Zalecano wymianę tranzystorów na wyjściu TL494 oraz sprawdzenie elementów w ich otoczeniu. Pojawiły się sugestie, by zastąpić przetwornicę standby tradycyjnym transformatorem 50 Hz, gdyż uszkodzenie tej części może prowadzić do przegrzewania i uszkodzenia płyty głównej. Wskazano również, że zasilacz impulsowy może generować dźwięki w zakresie podharmonicznym, a nadmierne obciążenie żarówką o zimnym włóknie może powodować przeciążenie. Autor testował zasilacz pod obciążeniem żarówkami, osiągając około 163W przy prądach 7A (12V), 6A (3,3V) i 12A (5V), co jest bliskie deklarowanej mocy wyjściowej. Zasilacz wyłączał się z powodu temperatury, co świadczy o problemach z chłodzeniem lub przeciążeniem. Wskazano, że moc 300W to moc pobierana z sieci, a nie moc wyjściowa. Dyskusja porusza także kwestie oszczędności na kablach i ryzyka uszkodzenia innych podzespołów komputera przez wadliwy zasilacz. Podsumowując, problem może leżeć w uszkodzonych kondensatorach, tranzystorach kluczujących, przetwornicy standby oraz niewystarczającym chłodzeniu, a naprawa wymaga dokładnej diagnostyki i wymiany uszkodzonych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA