logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać cewek rozmagnesowujących w TV SONY KV-29FC20D?

mailo 18 Sty 2006 16:35 1352 2
REKLAMA
  • #1 2192757
    mailo
    Poziom 27  
    Ocena: 339
    Witam.
    Jak urzywać cewek rozmagnesowujących.
    Mam problem z TV SONY KV-29FC20D, prawa mniejsza cześć kineskopu jest koloru niebieskiego na czerwonym tle.
    Układ rozmagnesowujący działa sprawnie ( silne uderzenie podczas włączenia).
    W jaki sposob urzywając cewek rozmagnesowujących pozbyc sie namagnesowania, w jaki sposob wykonywac ruchy.
    Wiem , że istnieje mozliwość uszkodzenia kineskopu wiec dlatego pytam.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2215393
    Marek-35
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Ja rozmagnesowuje kineskopy przy pomocy lutownicy transformatorowej . Najlepiej ruchami kolistymi powoli oddalając od przednij ścianki kineskopu . Pole magnetyczne zmienne jest wytwarzanie we wszystkich cewkach podłaczonych pod prąz zmienny ,można sobie poeksperymętować najlepiej z bezpiecznymi napięciami 12V - 24V a cewki rozmagnesowujące nawijać samemu - wystarczy kilka metrów przewodu miedzianego izolowanego .
  • #3 2215520
    Jurek56
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Cewkę rozmagnesowującą używać : ruchy okrężne od zewnętrznej strony kineskopu stopniowo do środka i zrobić punkt (kolorowy )w środku wyłączając cewki . Następnie włączyć cewki i od środka ruchem spiralnym do obrzeży kinola i znowu do środka i małe spiralne ruchy oddalające od ekranu i w odległości ok. 1.5 m wyłaczyć cewki .Myślę że masz odkształconą maskę kineskopu i czystości ekranu nie uzyskasz , ale powodzenia . Jeżeli masz uszkodzoną maskę można sprawdzić uderzając umiejętnie młotkim gumowym (stojąc z boku ekranu) w ekran . Najlepiej mieć zaprogramowane w TV tło czerwone i wtedy najlepiej widać jak się czystość zmienia .
REKLAMA