logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik 3-fazowy do 1-fazy 220V? Gwiazda czy trójkąt? Kondensator?

ARTUR_STANCZUK 27 Kwi 2003 23:00 6361 6
REKLAMA
  • #1 199946
    ARTUR_STANCZUK
    Poziom 19  
    Ocena: 210
    jak polaczyc silnik 3-fazowy z 1-fazy? trzeba go polaczyc w gwiazde czy trojkat? miedzy ktore zaciski (r,s,t) podlaczyc faze i zero(220V), czy trzeba kondensator? jaki? i gdzie go wpiac?
  • REKLAMA
  • #2 200026
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    przesuwniki fazowe? ale to chyba nie bedzie mialo sensu jedyne so widziełm to jak podłaczyć piec 1 fazowy to 3-fazowego gniazdka.

Co do przesuwników fazowych to mówie dlatego iż widziałem rozwiązanie silnika 6-fazowego 3 fazy standard 0* 120* i 240* i do nich przesunięte o 30* następne 30* 150* 270*

ale jak zrobić taki przesuwnik +120 / -120 i czy to bedzi emiało sens energetyczny? może prościej będzie zrobić falownik?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 200060
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    :arrow: Tremolo
    W praktyce nie stosuje się silników o parzystej liczbie faz, ponieważ każda faza miałaby swoją "parę" przesuniętą o 180*, a przesunięcie w fazie o 180* to nic innego jak odwrócenie kierunku prądu. Stosowanie takiego układu to byłaby czysta rozrzutność.
    W praktyce każdy silnik 3-fazowy jest tak naprawdę silnikiem sześciofazowym. Trzy fazy są doprowadzone z zewnątrz, ale przez odpowiednie połączenie końców zezwojów uzyskuje się przepływ strumienia sześciofazowy. Przez dodawanie i odejmowanie strumieni poszczególnych faz można uzyskać nawet dwunastofazowy przepływ, ale nie o tym ta dyskusja (zagalopowałem się :D )
  • #5 200142
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Myślę,że kolega ElGregor wyjąśnił Ci wszystkie wątpliwości.
    Pamiętaj o napięciu kondensatora powinien być conajmniej na 500V~.
    Ale jeszcze do kolegi ElGregora.
    Wydaje mi sie,że informacją o fazach w silniku tylko zaciemniasz obraz tematu i wprowadzasz wątpliwości kolegom,którzy nie są specjalistami w zakresie silników.
    Myślę,żę chodziło Ci o pracę silników przy różnych połączeniach wewnętrznych
    w celu zmiany ilości par biegunów a tymsamym i prędkości obrotowej.
  • REKLAMA
  • #6 200261
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    :arrow: POLO2
    Faktycznie, może trochę zaciemniłem temat zbyt dużą dawką teorii :?
    Jeśli chodzi o układ połączeń, to nie miałem na myśli liczby biegunów silnika, tylko ilość przepływów żlobkowych. Nawet silnik z jedną parą biegunów zasilany trzema fazami może mieć (przy odpowiednim nawinięciu uzwojeń) dwunastofazowy rozkład pola w stojanie czyli efekt zasilania 12 fazami zrealizowany przy zasilaniu tylko trzema.
  • #7 201139
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    to był autentyczny silnik nie wiem do czego to nawet było wiem że był przesuwnik fazowy. 6 faz autentycznych. Nie pamiętam jedynie najwazniejszego czy to był silnik synchroniczny czy asynchroniczny. I szczegółów. TO było na praktykach w fabryce silników w przerwie jak harowaliśmy to coś nam wpadło do głowy z wiedzy. Dostałem małe referaty na temat silników tranwajowych (prądu stałego) i pytałem się jakie mają silniki w fabryce, szło się pogubić masa od 5kg do 600kg jednofazowe, trzyfazowe, nietypowe, prądnice, rozruszniki, cudeńka do tajnych śmigłowców... i pełno takich ciekawostek i prototypów. ceny od 16 000 zł wzwyż.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie silnika trójfazowego do jednofazowego źródła 220V wymaga zastosowania kondensatora rozruchowego lub pracy w układzie z kondensatorem przesuwającym fazę. Silnik należy połączyć w układ gwiazdy lub trójkąta w zależności od napięcia znamionowego i mocy, jednak przy zasilaniu jednofazowym zwykle stosuje się połączenie w trójkąt z kondensatorem. Kondensator powinien mieć napięcie znamionowe co najmniej 500V~ i być podłączony między jedną z faz silnika a przewód fazowy, aby wytworzyć przesunięcie fazowe umożliwiające rozruch i pracę silnika. Moc obciążenia silnika zasilanego jednofazowo jest ograniczona do około 70% mocy znamionowej. Dyskusja poruszała również bardziej zaawansowane zagadnienia dotyczące liczby faz i przesunięć fazowych w silnikach, jednak dla praktycznego zastosowania najważniejsze jest zastosowanie kondensatora i odpowiednie połączenie uzwojeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA