logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabo XM 3400 - odblokowanie pełnej czterdziestki w AM (wersja niemiecka)

piatek77 19 Sty 2006 23:36 7753 11
REKLAMA
  • #1 2197966
    piatek77
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam takie pudelko jak stabo xm 3400 i nie ma pelnej czterdziestki w AMie- jest to wersja niemecka. Czy ktos juz cos takiego robil, bo nie chce wywazac otwartych dzrzwi.
    pozdrawiam i licze na konkrety
  • REKLAMA
  • #3 2200809
    piatek77
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    ale mi chodzi o 3400 a nie wersje z cieklokrystalicznym wyswietlaczem 3400III
  • #4 2201648
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Nie przerabiałem tego ale zobacz tutaj : http://www.cbradio.cz/doc/Stabo/xm%203400/schema.djvu
    Tranzystor Q 606. Sprawdź woltomierzem co dzieje się na anodzie diody D552 (chyba, bo napis jest zamazany), kiedy przełączasz z kanału 3 na 4 albo z 15 na 16. Oczywiście radio w pozycji AM. Wyciągnij wniosek z pomiarów. Przełącznik podaje na anodę tej diody jakieś napięcie blokujące. Jeżeli tak to prawdopodobnie wystarczy przerwanie tego połączenia. Ale musisz to sprawdzic...
  • REKLAMA
  • #5 2954063
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    piatek77 napisał:
    Witam.
    Mam takie pudelko jak stabo xm 3400 i nie ma pelnej czterdziestki w AMie- jest to wersja niemecka. Czy ktos juz cos takiego robil, bo nie chce wywazac otwartych dzrzwi.
    pozdrawiam i licze na konkrety

Ten sam problem co kolega ale jedna różnica mam stabo xm3400 na układzie sm5124a te schematy co mam nie wiele mówią o tym co jest bo albo schemat jest niczytelny albo jest to nowsza wersja jak mniemam 3400 III jesli może mi ktoś pomóc to zapraszam i z góry serdeczne dzieki
    Maverick
  • #6 2955156
    meaverick
    Poziom 27  
    patrz na schemat i zrób to sam i bedzie ok
    Pozdrawiam i miłego odbioeru

SORKA ZA NIENAJLEPSZA JAKOŚĆ
    Załączniki:
    • Stabo XM 3400 - odblokowanie pełnej czterdziestki w AM (wersja niemiecka) Foto(1).jpg (202.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2962380
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Dołączę się do tematu, bo właśnie bawie sie takim radiem, i udało mi sie je zrobić w 0 i ustawić pełną 40, ale nadal nie wiem ja jest zrobiona blokada na 4W, ogólnie miałem problem z modulacja ale ja juz rozwiązałem, i małe pytanie czy po odblokowaniu tych 4W mocno zmieni sie swr teraz jest świetny i modulacja czysta,

poczytałem troche na forum i znalazłem opis ze za obcięcie mocy odpowiada tranzystor Q606 i dioda D552 tylko jest mały problem, umnie na płycie niema diody 552 i tranzystora Q606 tylko Q6 LUB D5,niewie czasem ktos oco z tym chodzi, diode trzeba wyrzucić czy tranzystor
  • REKLAMA
  • #8 3024028
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Dziś wpadło mi takie radio w łapy. Bardzo udany model. Zastanawiałem się przez chwilę nad zamontowaniem trafa modul. aby uzyskać 4W w AM.
    Niestety nie jest to takie proste ponieważ końcówka mocy m.cz. nie pracuje jako modulator. Jest typowy modulator szeregowy z którego nie zasili się transformatora modulacyjnego. Zostanie 1W w AM.
    Naprawde świetne CB!
  • #9 3027588
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    To dobre radio bo Unidena.
  • #10 3043733
    meaverick
    Poziom 27  
    Panowie o czym wy mówicie to radio ma AM i nie trzeba nic zakładać zadnych modulatorów XM 3400 ma orginalnie na procku AM/FM poczytajcie powyżej co trzeba zrobić i wszystko bedzie jasne:D:D
    Pozdrawiam
  • #11 3043912
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Czytaj uważnie co ludziska piszą.

Poza tym twój opis odblokowania AM jest OK = sprawdziłem w moim STABO.
  • #12 5206261
    tomcyp
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam stabo xm 3400.
    Wg wskazówek kolegi meaverick wlutowałem ten mostek hula wszystkie 40ch w AM.

No więc hula w AM, ale odbiór nie jest dość wyraźny. Nie znam się na CB, ale podejrzewam że trzeba przestroić na "polskie" częstotliwości.

Czytałem o podobnym stabo, tam było trzeba odciąć kilka nóżek itd.

Z tego co się orientuję to tutej trzeba chyba wlutować dławik w szereg z kwarcem.
    wrzucam linki do zdjęć:

http://www.radiator.scholaris.pl/foto/olek/stabo/p6022846.jpg
    http://www.radiator.scholaris.pl/foto/olek/stabo/p6022848.jpg
    http://www.radiator.scholaris.pl/foto/olek/stabo/p6022849.jpg
    http://www.radiator.scholaris.pl/foto/olek/stabo/p6022851.jpg

będę wdzięczny za podpowiedź[/img]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy odblokowania pełnego zakresu 40 kanałów w paśmie AM w radiu CB Stabo XM 3400, wersji niemieckiej, która fabrycznie ma ograniczony zakres. Użytkownicy wskazują na konieczność analizy schematu urządzenia, zwracając uwagę na elementy takie jak tranzystor Q606 (lub Q6) oraz diodę D552 (lub D5), które mogą odpowiadać za blokadę kanałów i ograniczenie mocy w AM. Proponowane jest pomiar napięć na anodzie diody podczas przełączania kanałów, co może wskazać na sygnał blokujący, który można przerwać, aby odblokować pełną czterdziestkę. Wskazano również, że wersje z wyświetlaczem ciekłokrystalicznym (np. 3400III) różnią się od podstawowego modelu 3400. Użytkownicy podkreślają, że radio ma oryginalną modulację AM/FM na procesorze i nie wymaga dodatkowych modyfikacji modulatora, a odblokowanie pełnego zakresu wymaga ingerencji w układ elektroniczny, np. wlutowania mostka lub dławika w szereg z kwarcem, co może wymagać dostrojenia do polskich częstotliwości. Wymiana lub usunięcie elementów blokujących oraz analiza schematów są kluczowe dla uzyskania pełnej funkcjonalności AM i poprawy modulacji oraz mocy wyjściowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA