logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferdek AF3018 - brak możliwości wgrania listy kanałów, usterka sprzętowa?

flashh 20 Sty 2006 15:50 6966 27
REKLAMA
  • #1 2199807
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Mam z nim problem , nie mogę do niego załadować żadnej listy kanałów.
    Tuner jest od kolegi , nie wiem co on z nim robił wcześniej .
    Teraz jest tak że jaką bym nie ładował liste np. 8209b(5474) to wszystko w programach ( różnymi próbowałem-zodiac , ariter, arion) przechodzi OK -jest komunikat że weszło dobrze a listy brak.
    Mam własnego DSR5001 więc te tematy nie są mi obce i do niego ładuje te same listy i wchodzą dobrze.
    Myslę że coś się jednak w nim uszkodziło bo efekt jest ten sam jak chce załadować softy stare sprzed roku .
    Natomiast jak przeszukam pasmo tunerem to jest zapisze je i są natomiast zczytać też nie mogę -i owszem zczytam ją ( zodiac potwierdza OK ) natomiast niczym jej nie mogę otworzyć.
    Jak myślicie czy jest usterka sprzętowa czy programowa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2199950
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Załaduj mu oryginalne oprogramowanie jtagiem a dopiero potem sprawdz
  • #3 2200029
    flashh
    Poziom 25  
    Nie ma JTAGa niestety , ale oprogramowanie wchodzi mi dobrze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2200486
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    wgraj inne oprogramowanie a może nawet boota innego i powinno działać bo to coś jest z bootem, to jest wina programowa
  • #5 2201163
    flashh
    Poziom 25  
    Załadowałem , booty 17.1 , 16.1 i wróciłem do pierwotnego 11.1 i nic to nie dało.
    Ale załadowałem orginalne oprogramowanie z Telestara wtedy mogę liste zczytac z niego i znów zapisać i wtedy wchodzi ale innej dalej nie moge do niego załadować mimo iz database mam dobraną dla listy.
    Pozdrawiam
  • #6 2201460
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    nowy soft to boot min.15.1 i oczywiście nowy ariter pod nową database.reszte szukaj na lakim

Dodano po 3 [minuty]:

albo weż sobie liste i ją przerób do swojego tunera
  • #7 2201549
    flashh
    Poziom 25  
    myśle że napisałem że listy przerabiam kilka godzin pod database 8209-5474 .Jak napisałem liste moge zgrać i wyedytować ją i wysłać do tunera i wchodzi pieknie ( ma database 8209-5474).
    Ale innej nie mogę wgrać wcale , jakby nie rozpoznał tej nowej .
    Pozdr
  • #8 2204026
    krajech
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Czy na wyświetlaczu w tunerze masz LANG ? Jeżeli tak to nieodpoweidnia lista z inną database
  • #9 2204919
    flashh
    Poziom 25  
    Tak na wyswietlaczu jest LANG i tu masz racje że lista jest nieodpowiednia ale dlaczego skoro w menu jest 8209b .
    Zreszta inna nawet nie wystartuje z ładowaniem.
    Pozdrawiam
  • #10 2205136
    krajech
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Są listy z różnymi rozmiarami pliku - prawidłowa lista 8209b musi mieć 655424 kB i tylko taka ma być ! wgrywasz tylko i wyłącznie programem Ariter2N_15 żadnym innym nie pójdzie!!! . napisz jeszcze jaki masz soft z info w menu.
  • REKLAMA
  • #11 2205163
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    krajech napisał:
    Są listy z różnymi rozmiarami pliku - prawidłowa lista 8209b musi mieć 655424 kB i tylko taka ma być ! wgrywasz tylko i wyłącznie programem Ariter2N_15 żadnym innym nie pójdzie!!! . napisz jeszcze jaki masz soft z info w menu.

popieram tylko to moze pomoc
  • REKLAMA
  • #13 2205709
    flashh
    Poziom 25  
    Dzieki za zainteresowanie.
    Soft jest bez znaczenia jaki mam , próbowałem na różnych nawet na orginalnym ze strony Telestara ,Boot tez nie ma wpływu.
    W tej chwili jest soft z Lakiego A6684 i ma on Database 8209(5474).
    Jak pisałem mogę bez problemu zgrać liste z niego , wyedytować ją i wysłać spowrotem do niego-wchodzi bez problemu.
    Natomiast obca lista żadna nie chce mi wejść.
    A próbowałem różnymi programami :
    Ariter2N_15
    Zodiac 6,23 oraz 6.24
    Arionerem
    A wielkośc pliku z listą jest dokładnie taki sam porównując tą zgraną i ta obcą co nie wchodzi.
    Jakby przyjmował tylko swoja własną liste.
    Ja naprawdę mam doczynienia z Ferdkami już jakiś czas i piewszy raz mam takiego dziwaka.
    Pozdrawiam
    Jeśli ktoś posiada to potrzebowałbym orginał soft do 3018se
  • #14 2206422
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    W załączeniu zamieszczam oryginalny soft (stan fabryczny) z mojego 3018. Soft ten jest już leciwy - sprzed 1,5 roku, ale możesz sobie na nim sprawdzić. Zawarty w nim bootloader ma nr wersji 11.1. Dodatkowo zamieszczam fabryczny bootloader 15.1 zgrany z innego (trochę nowszego) 3018, wgrałem go do swojego tunera i działa poprawnie.
    Załączniki:
    • 3018SE_backup_z_tunera.zip (526.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 3018SE_boot15.1.zip (6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2212116
    flashh
    Poziom 25  
    A jak go wgrać bo Arionerem owszem wchodzi ale zostaja same 8888 niestety.Jedynie Boota mogę prywrócić do 11.1
    Pozdrawiam
  • #16 2212514
    ..::mlody::..
    Poziom 12  
    Oryginalne i sprawdzone oprogramowanie znajdziesz TUTAJ

Drugie pytanie dotyczy listy kanałów, czy przed wrzuceniem do tunera edytujesz ją jakoś?

lista_20060104_8209b to jest lista z mojego tunera wgrywana była już do kilkunastu tunerów i problemów nie było możesz spróbować z TAKĄ listą - wgraj ją ARIONEREM - chyba najpewniejszy i najmniej problemowy sposób wgrywania listy

Pozdrawiam
    Polalo Team
  • #17 2212915
    flashh
    Poziom 25  
    @młody.
    Ja tam nie widze gdzie jest orginalne oprogramowanie a tak poza tym to niezłe opisy.
    Pewnie że edytuje tą liste , jeśli nie zmienie na odpowiednie database to wogóle nie startuje z ładowaniem a jak dopasuje odpowiednio to i tak nie wchodzi.
    Pozdrawiam
  • #19 2212930
    flashh
    Poziom 25  
    Tak próbowałem ustawień fabrycznych i liste również .
    Nie próbowałem tylko JTAGa.
    pozdr

Załadowałem ten orginalny soft i po starcie okazało się że jest tam już jakaś lista .
    A nie powinno jej tam być .
    Teraz jak ładuje liste to ( w programach jest OK) lecz lista nie wchodzi i jest cały czas ta która nie wiem skąd się pojawiła.
    Zmieniaja mi sie tylko ustawienia anteny ( disqc itp.).
    Wyglada jakby nie kasowało starej listy i ona tam ciągle jest.
    Chyba skończy się na JTAGu!!
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Ale jest w nim pokrecone.
    Zrobiłem taka próbe, wykasowałem wszystkie programy z poziomu tunera ( poprzez menu) i po wcisnięciu " ustawienia Fabryczne" wszystkie programy powróciły znów na miejsce.
    Przecież ustawienia fabryczne powinny tylko przywrócić ustawienia w menu a nie liste kanałów, chyba że się myle.
    Pozdrawiam
  • #20 2220454
    flashh
    Poziom 25  
    Jeszcze jedno , jaki program najlepiej uzyć do komunikacji przez JTAGa :
    JKeys czy JTAG_UP czy może jakiś inny .
    Poprostu którym nalepiej się to robi i najpewniej bo nie chce mieć samych 8888 na wyswietlaczu.
    Pozdrawiam
  • #21 2222052
    ..::mlody::..
    Poziom 12  
    Cytat:
    Załadowałem ten orginalny soft i po starcie okazało się że jest tam już jakaś lista .
    A nie powinno jej tam być .

Soft oryginalny ma "wbudowaną" listę kanałów i powina tam być ;)
    Cytat:
    Teraz jak ładuje liste to ( w programach jest OK)

A listy z jaką bazą ładujesz??

Cytat:
    JKeys czy JTAG_UP czy może jakiś inny .

Ja używam JTAG_UP chyba mniej problemowy (wg opinii innych), bo z Jkeys'em problemów też żadnych nie miałem

Pozdrawiam
    Polalo Team
  • #22 2222345
    flashh
    Poziom 25  
    Chyba jednak uszkodziło się coś sprzętowego .
    Załadowałem pełnego Flasha orginalnego programem JTAG_UP i wszystko ładnie weszło, a próbowałem trzy takie wsady z róznych żródeł .
    Niestety problem pozostał dalej nie mogę listy załadować.
    więc albo część procka lub flasha się uszkodziło.
    Ale zaś skoro mogę satke przeskanować i on zapisze sobie te programy tzn. że komunikacje z flashem procek jednak ma .
    Już brak mi pomysłów.
    Chyba jednak kolega będzie musiał się rozstać z tym sprzetem, ale to tak moja konkluzja.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

Byłbym wdzięczny za zgrany BIN (2MB) z aktualnym softem i listą od 3018
    pozdrawiam
  • #23 2225904
    flashh
    Poziom 25  
    Zwracam się z wielką prośbą o zgranie całego Flasha JTAG-iem z 3018SE.
    To jest jedyna metoda jaką mogę koledze naprawić ferdka a nie mam od kogo niestety pożyczyć aby zgrać .
    Moja poczta.
    BogdanLukasz(_at_)interia.pl
  • #24 2225962
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Pobierz
    tutaj

Na przyszlość wejdź
    tutaj,
    znajdziesz wszystko do swojego tunera :)
  • #25 2226855
    flashh
    Poziom 25  
    @picarel
    Myślisz że jestem aż tak leniwy .Z tekstu powyżej wynika że potrzebuje zgranego softa z aktualnym softem i listą .
    Orginalny mnie nie interesuje bo i tak nie moge wgrać listy po RS232.
    Pozdrawiam
  • #26 2235090
    flashh
    Poziom 25  
    Powiedzcie prosze czy da się załadować zgranego całego Flasha ( wielkość 2MB) z DSR5001 do tunera 3018SE.
    Są same 8888 po załadowaniu.
    To jest chya jedyna metoda abym tą liste wcisnął do niego , niestety nie mam dostępu do sprawnego 3018 .
    Pozdrawiam
  • #27 2235380
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    nie sądze żeby ktoś probował to robić ale może sie udać.To klon fergusona i wszelkie oprogramowanie takie same.rozmiar flasha też jest taki sam.
  • #28 2236112
    flashh
    Poziom 25  
    Właśnie o to mi chodzi że oprogramowanie jest takie same to chyba powinno się to udać.
    Skoro soft można dopasować z dsr5001 do 3018 jak również Boota też.
    To może jest jakiś program którym można przeprowadzić DETEKCJE całego FLASHa z DSR5001 do 3018SE.
    Tylko ja go nie znam niestety ale są tutaj mądrzejsi pewnie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera Ferdek AF3018, który nie pozwala na wgranie żadnej obcej listy kanałów mimo poprawnego komunikatu w programach do edycji list (Zodiac, Ariter, Arion). Użytkownik może natomiast zgrać, edytować i zapisać z powrotem własną listę z tunera, co wskazuje na możliwe ograniczenie rozpoznawania list z inną bazą danych (database 8209b(5474)). Próby wgrywania różnych wersji softu i bootloaderów (11.1, 15.1, 16.1, 17.1) nie przyniosły efektu. Wgranie oryginalnego softu z Telestara pozwala na odczyt i zapis listy, ale nie na wgranie innych. Użytkownik zauważa, że po przywróceniu ustawień fabrycznych lista kanałów nie jest kasowana, co jest nietypowe. Próby wgrywania list o odpowiednim rozmiarze pliku (655424 kB) i dopasowanej bazie danych nie skutkują. Komunikacja z pamięcią flash i procesorem działa, co potwierdza możliwość skanowania i zapisu programów z satelity, jednak problem z wgrywaniem list pozostaje. Podejrzewa się uszkodzenie sprzętowe części procesora lub pamięci flash. Dyskusja obejmuje metody wgrywania softu przez JTAG (programy JTAG_UP, JKeys), jednak brak dostępu do sprawnego tunera do zgrania pełnego obrazu flasha utrudnia naprawę. Pojawiła się sugestia, że oprogramowanie z modelu DSR5001, będącego klonem Fergusona, może być kompatybilne, ale próby wgrywania dają efekt wyświetlania samych "8888". Wskazano też na konieczność używania odpowiednich programów do wgrywania list (np. Ariter2N_15) i dopasowania bazy danych. Ostatecznie problem nie został rozwiązany i prawdopodobnie jest to usterka sprzętowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA