logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wake on LAN bez złącza WOL na karcie sieciowej VIA – czy możliwe zdalne uruchamianie?

gen999 20 Sty 2006 17:21 1814 10
  • #1 2200121
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    mam dwa kompy spięte w sieć. mam dwie karty sieciowe Via ale nie ma w nich gniazd wol. czy wobec tego da sie zdalnie odpalić hosta jakimś oprogramowaniem?? przy włączonej listwie komp cały czas ma w sobie 5V więc jakos może da sie to wykorzystać. jeżeli nie to do kosza z moim postem.... pozdro
  • #3 2201334
    gen999
    Poziom 23  
    nie mam takiej opcji w biosie :( więc chyba problem rozwiązany.. a jak mam sprawdzić czy są zgodne z PCI 2.2?? moim zdaniem powinno być gdzieś na pudełku ale sieciówki dostałem w samym worku, a kupiłem ja w sklepie (!!!) a tak wogule to chyba i płyta powinna obsługiwać PCI 2.2 ale skoro nie ma tej opcji w biosie to chyba wiadomo. pozdro
  • Pomocny post
    #4 2201717
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 615
    Podepnij pod switcha, jeśli masz linka (świeci dioda na switchu) mimo tego ze komputer jest wyłaczony to powinno chodzic.
    Ja miałem kiedyś taki przypadek i komputer sam się włączał.
  • #5 2205677
    gen999
    Poziom 23  
    jeżeli komp jest wyłączony to dioda od sieciówki świeci. bo mam tylko dwa kompy spięte w sieć czyli powinno działać. w biosie znalazłem coś takiego jak "wake on PCI" więc chyba bez kabelka nawet sie obejdzie :D. teraz kolejne pytanie czym tzn jakim programem steruje sie włączaniem komputera przez LAN??
    ps. sory za rozbierzność jak odpisywałem na tamtego posta ledwo widziałem na oczy :P
    pozdro
  • #6 2279867
    gen999
    Poziom 23  
    no to jak powie mi ktoś jakim programem obsługuje sie "Wake on PCI" ?? Można też pewnie przerobić sieciówke, tzn przylutować gniazdko od WOL ale troche nie bardzo chce mi sie dłubać w dobrej sieciówce. czekam na info. pozdro
  • Pomocny post
    #7 2282273
    Andzio
    Poziom 12  
    Ja korzystam z darmowego programu Wake on LAN firmy Depicus. Możesz go ściągnąć z:
    http://www.depicus.com/wake-on-lan/wake-on-lan-gui.aspx
    Wydaje mi się, że jest bardzo prosty w obsłudze. Wpisujesz IP kompa, którego chcesz obudzić + jego adres MAC i dajesz Wake Me Up.
    Do wyłączenia kompa zdalnie można stosować Remote Shutdown tej samej firmy (http://www.depicus.com/software/remote-shutdown-daemon.aspx) też bezpłatne.
  • #8 2294876
    gen999
    Poziom 23  
    ok ale skąd wziąć adres MAC?? może mi ktoś podesłać oba pliki na PW?? bo jakoś nie moge ich ściągnąć. zamiast pliku exe ściąga mi sie strona www o jakiejś dziwnej zawartości. pozdro

Dodano po 12 [minuty]:

no dobra ściągnąłem te programiki. coś mam z operą nie tak, zamiast *.zip, ściąga mi *.htm. skąd wziąć adres MAC???

Dodano po 30 [minuty]:

jakieś małe "how to" do tych programików?? bo w tym do wyłączania cały czas mam 0 a powinna być jedynka, bo mam dwa kompy w sieci. skąd wziąć numer portu??
  • Pomocny post
    #9 2296430
    Andzio
    Poziom 12  
    Adres MAC

Przejdź do trybu MS-DOS lub Wiersz polecenia (w XP) i wpisz:
    ipconfig /all

Zobaczysz coś takiego:

C:\Documents and Settings\rarendarski>ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : RArendarski
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
    Lista przeszukiwania sufiksów DNS : zak.com.pl

Karta Ethernet HIS:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : zak.com.pl
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fas
    t Ethernet NIC
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-E0-18-E9-F8-E9
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.2.2
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.2.1
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 10 lutego 2006 08:20:21
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 12 lutego 2006 08:20:21

Adres MAC to adres fizyczny.

Musisz poznać adres MAC kompa którego chcesz obudzić, czyli wpisujesz na nim powyższą komedę. Poza tym jest Ci potrzebny adres IP i maska, które zobaczysz tą samą komedą (Adres IP + Maska podsieci). Pozostałe rzeczy na razie nie interesują Cię - dajesz Wake me up i powinien się obudzić jeśli nie to mamy problem .....
  • #10 2297484
    gen999
    Poziom 23  
    potrzebny jest numer jakiegoś portu. za bardzo nmie widze żadnego portu w tym spisie :(. bez wpisania tego wyskakuje błąd.
  • Pomocny post
    #11 2298848
    Andzio
    Poziom 12  
    No to wpisz np. 7. U mie działa właśnie z 7. Ale wydaje mi się, że czego byś nie wpisał (w zakresie liczb od 1-15) to i tak powinno zadziałać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zdalnego uruchamiania komputera wyposażonego w karty sieciowe VIA bez fizycznego złącza Wake on LAN (WOL). Wskazano, że jeśli karty są zgodne ze standardem PCI 2.2, można wykorzystać funkcję "Wake on PCI" dostępną w BIOS-ie, która działa podobnie do tradycyjnego WOL. Brak opcji w BIOS-ie może oznaczać brak wsparcia dla tej funkcji. Dioda linku sieciowego świecąca przy wyłączonym komputerze sugeruje, że karta jest zasilana i może odbierać sygnały WOL. Do zdalnego włączania rekomendowano darmowy program Wake on LAN firmy Depicus, który wymaga podania adresu IP i adresu MAC komputera docelowego oraz numeru portu (np. 7). Adres MAC można uzyskać poleceniem "ipconfig /all" w wierszu poleceń systemu Windows. Wspomniano także o programie Remote Shutdown tej samej firmy do zdalnego wyłączania komputera. Możliwe jest również przerobienie karty sieciowej poprzez dodanie fizycznego złącza WOL, jednak jest to rozwiązanie bardziej inwazyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA