logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher D5WS - dymienie i gaśnięcie po uruchomieniu na zimno

konrad-oma 29 Sty 2007 10:52 6882 14
REKLAMA
  • #1 3501488
    konrad-oma
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam problem z ogrzewaniem eberspacher d5ws a mianowicie

1.Gdy silnik jest ciepły odpalam i chodzi bez problemu przy uruchomionym silniku jak tylko zgaszę silnik powoli wygasa co świadczy pewnie o małej wydajności pompki wodnej a moja pochodzi od opla omegi nie jest to pompka webasto
    2. gdy próbuję odpalić rano na zimno to rozpala sie dymi i po jakimś kilkudziesięciu sekundach pluje jakby kłębami dymu po czym gaśnie próbuje jeszcze raz i to samo.
    Co myślicie o tym
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3502526
    jary49
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    najprawdopodobnie masz zatkana komore spalania problem z webasto byl jusz kilka razy poruszany poszukaj czesc.
  • #3 4457602
    Swoop
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    jary49 napisał:
    najprawdopodobnie masz zatkana komore spalania problem z webasto byl jusz kilka razy poruszany poszukaj czesc.

Czy ktoś mógł mi pomóc w rozwiązaniu takiego problemu w Mazdzie 6 bo niestety od ponad 30 minut szukam na forum jakiejś informacji i nic :(
  • REKLAMA
  • #4 4458387
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    Rano odpalasz razem z silnikiem czy tylko samo webasto ?
  • REKLAMA
  • #5 4458490
    Swoop
    Poziom 13  
    Samo dogrzewanie silnika mam :(
    W zasadzie czasami jest OK. Wentylator chodzi, tzn działa po zgaszeniu silnika. Często po zatrzymaniu lecą takie kłęby dymu spod samochodu, że wstyd na mieście ;)
  • #6 4459285
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    A robiłeś coś z tym dogrzewaczem ? Od czego to się zaczęło ? Może pompka paliwa ma za duży wydatek.
  • REKLAMA
  • #7 4459303
    Swoop
    Poziom 13  
    nic nie robiłem. Kupiłem samochód i ze względu na to, że to pierwszy wóz z webasto, wóz myślałem, że ten typ tak ma...

Wentylator działa.
  • #8 4461535
    Swoop
    Poziom 13  
    mam model Webasto Termo top Z/C.

Czy ktoś wie może jak ten problem rozwiązać?
  • #9 4471223
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    Jeśli jest duży dym, to prawdopodobnie masz problem z palnikiem lub kołkiem żarowym. Tak czy inaczej, jako część zamienna występuje komplet (palnik i kołek).
  • #10 4623164
    fx11
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.Może komuś się przyda pełny opis : webasto air top 2000 ale tylko w języku angielskim.Pozdrawiam
    Załączniki:
    • 907500.pdf (403.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4623552
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Miałem to samo pompka podawała za dużo paliwa i kopciło a nie paliło sie,korekcja na pompce jest śrubką.
  • #12 4623711
    bazaauto
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    panowie czytam i oczom nie wierzę co za ludzie biorą się do naprawy lub próby,napisz czy to jest ogrzewanie czy dogrzewacz bo to wielka różnica dla pracy webasta ogrzewanie ma na ogół zegar sterujący lub termostat.Dogrzewacz włącza zacisk alternatora ten z lampki i działa przy określonych temperaturach płynu chłodniczego
  • #13 4698820
    martin_1992
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    przed regulacja dawki paliwa najpierw spr. jak grzeje swiec ma byc rozgrzana na maxa tak swiec w komorze silnik.potem dopiero patrz na dawke paliwa.jesli nikt nie regulował wczsniej to powinno byc ok. po wymianie swiecy.
  • #14 4759728
    olsiwch
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    kolegdzy za nim bedziecie grzebac przy pompce paliwa napiszcie jakie jest ogrzewanie jakiego typu bo jezeli jest to np d3lc i kopci to sa dwie przyczyny zatkane sitko paliwa albo dmuchawa czy inaczej silnik jest na wykonczeniu to sie tyczy tez wszytkich d1lc i d1lcc w dil moze to byc juz wypalona komora w ateso pewnie jest zapchana komora a powodem zapchania komory sa 2 przyczyny uszkodzony silnik ma za malea wydajnosc lub zlej ajkosci paliwo np bio diesel
  • #15 4760784
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Jak kopci to sitko jest brudne, albo wypalone w tym miejscu co podaje paliwo, to trzeba wymienic na nowe lub delikatniw wyczyscić, jak jest jeszcze co czyścić i sa jescze druciki.
    Generalnie pomaga przekęcenie siatki o 180 st. wokoło swiecy, tak, aby wypalone miejsce było po przeciwnej stronie otworu, przez który jest podawane paliwo i powinno być dobrze.
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ogrzewania postojowego Eberspacher D5WS, które po uruchomieniu na zimno dymi i gaśnie po kilkudziesięciu sekundach, a przy ciepłym silniku działa poprawnie, lecz po zgaszeniu silnika powoli wygasa. Przyczyną może być zatkana komora spalania lub uszkodzony palnik i kołek żarowy, co skutkuje nadmiernym dymieniem. Wskazuje się również na możliwą niewłaściwą pracę pompki paliwa – zbyt duży wydatek paliwa powodujący kopcenie, którą można regulować śrubką. Zaleca się sprawdzenie i ewentualne wyczyszczenie lub wymianę sitka paliwa, a także kontrolę świecy żarowej, która powinna być rozgrzana na maksimum. W przypadku zatkania komory spalania pomocne może być przekręcenie siatki sitka o 180 stopni, aby wypalone miejsce nie blokowało dopływu paliwa. Problemy mogą wynikać także z niskiej wydajności pompki wodnej, zwłaszcza gdy używana jest pompka nieoryginalna (np. z Opla Omegi zamiast Webasto). Dodatkowo, jakość paliwa (np. obecność biodiesla) może wpływać na zapychanie komory spalania i pogorszenie pracy urządzenia. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do innych modeli ogrzewań postojowych, takich jak Webasto Air Top 2000, Termo Top Z/C oraz D3LC i D1LC, gdzie podobne objawy mogą mieć różne przyczyny, w tym zużycie dmuchawy lub wypalona komora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA