logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodatkowy przewód antenowy w VW Passat B3 - co z nim zrobić?

mycha07 20 Sty 2006 20:12 2962 14
REKLAMA
  • #1 2200723
    mycha07
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jestem posiadaczem samochodu VW Passat B3 z 88r. Zostało skradzione mi radio z auta. Złodziej poprzecinał wszystkie przewody przy radiu włącznie z antenowym i teraz mam problem gdyż na kablu antenowym biegnie dodatkowy cienki przwód z którym nie wiem co zrobić. Doraźnie podłączyłem radioodtwarzacz Philipsa. Antenę podłączyłem w ten sposób że przewód antenowy do wejścia antenowego radia, oplot do masy a ten dodatkowy przewód pozostał wolny. Zwracam się z prośbą, żeby ktoś mi wyjaśnił co to za dodatkowy przewód i co z nim mam zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 2200771
    maciay
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Podlącz do plusa z wyjścia radia . Najczęściej niebieski przewód.Tym przewodem zasilasz wzmacniacz antenowy.
  • REKLAMA
  • #3 2200851
    mycha07
    Poziom 11  
    Znaczy się do plusa do którego podłączyłem radio? Nie zrobię jakiegoś zwarcia?
  • #4 2201029
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 912
    Nie, do plusa ktorym radio steruje anteną automatyczną. Inaczej rozładuje Ci akumulator jak dłużej postoi.

SławeK
  • #5 2204212
    mycha07
    Poziom 11  
    Ale jak ten plus znaleźć?
  • #6 2204994
    SlaweK
    Poziom 43  
    A przemyślałeś to pytanie ? Odpowiedź ma już powyżej.

SławeK
  • #7 2205978
    jmc pl
    Poziom 11  
    Z radia wychodzi przewód (+)koloru chyba żółtego -- pisze na nim antenne.Na tym przewodzie pojawi się napięcie dopiero po włączeniu radia.Gdy radio jest wyłączone to napięcia nie ma .Właśnie ten przewód połącz z tym cienkim ,co idzie razem z antenowym
  • #8 2206078
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zwykle ma kolor niebieski jeśli już ale pozostała część zdania jest prawdą, łatwo sprawdzić żaróweczką gdzie pojawia się plus po włączeniu radia, jest to zwykle oznaczone sybolem anteny lub Ant Aut.

SławeK
  • REKLAMA
  • #9 2208389
    mycha07
    Poziom 11  
    A jak radio nie obsługuje wysuwania anteny?
  • #10 2208654
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Oj chyba nie ma takich radii bądz są to bazarówki lub prehistoryki.
  • #11 2236427
    Olzooo
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    jak informacje jakie otrzymałes na tym forum nie wystarczaja to zapraszam do www.passat-forum.info
  • #12 2271575
    domel163
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    mam pytanie , bo ja w nłotniku nie mam anteny, a ten przewód o którym mowa idzie do tylniej klapy przy podłączeniu ogrzewania tylnej szyby jest kostka taka metalowa i tam ten przewód wchodzi czy to jest wzmacniacz antenowy? a druk na szybie od ogrzewania jest anteną???
  • #13 2271891
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zdarzały się konstrukcje w których szyba ogrzewana była anteną. Łatwo to poznać po przewodzie antenowym wychodzącym z dodatkowej puszki w pobliżu szyby która zwykle jest wzmacniaczem antenowym.

SławeK
  • REKLAMA
  • #14 2272751
    domel163
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    no właśnie ja mam coś takiego tylko ktoś poprzecinał przewody przy kostce i ten czarny przewód trzeba by do "plusa podłączyć"? bo przyznam , że bez podłączonego tego dodatkowego przewodu to ta antena nie zdaje egzaminu. Dzięki za info
  • #15 2273798
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zanm zaczniesz coś podłączać to najpierw to delikatnie rozbierz i przeanalizuj co to jest i do czego służy. Podłącza się na końcu, jak już wszystko wiesz.
    Kieruj się tą zasadą.

Z praktyki, systemy wieloantenowe się w Polsce sprawdzają dość dobrze. Np w BMW średnio gdzie antena jest wtopiona w tylną boczną szybkę. A samodzielna antena z szyby ogrzewanej raczej się nie sprawdzi, miałem taką kiedyś i w niemczech bardzo dobra a w Polsce tragedia.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ W VW Passat B3 z 1988 roku po kradzieży radia i przecięciu przewodów, w tym antenowego, pojawia się dodatkowy cienki przewód biegnący razem z kablem antenowym. Ten przewód służy do zasilania wzmacniacza antenowego i powinien być podłączony do przewodu plusowego (najczęściej niebieskiego lub żółtego) wychodzącego z radia, który aktywuje antenę automatyczną po włączeniu radia. Napięcie na tym przewodzie pojawia się tylko podczas pracy radia, co zapobiega rozładowaniu akumulatora. W przypadku radia bez funkcji sterowania anteną automatyczną przewód ten pozostaje nieużywany. W niektórych konstrukcjach antena może być zintegrowana z szybą tylną lub boczną, a wzmacniacz antenowy umieszczony w pobliżu szyby. Przed podłączeniem przewodu zaleca się dokładne rozpoznanie jego funkcji i połączeń, aby uniknąć uszkodzeń. Systemy wieloantenowe w Polsce działają dobrze, natomiast anteny zintegrowane z szybą ogrzewaną mogą mieć ograniczoną skuteczność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA